časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové normy ČSN (99)

|

Ing. Vincent Csirik, ÚNMZ
 

Úvod

 
Tento příspěvek byl vypracován na základě společenské objednávky, která vyplynula z častých a oprávněných žádostí technické veřejnosti, jakož i čtenářů časopisu Elektro, požadujících ucelené informace o zrušených normách v oblasti pravidel pro elektrotechniku a jejich náhradách. Přestože tento sloupek je zpravidla věnován informacím o nových normách v oblasti pravidel pro elektrotechniku, vyšli jsme vstříc všem našim čtenářům, neboť informace požadovaného druhu jsou důležité pro uživatele technických norem, stejně jako pro čtenáře časopisu Elektro.
 

Předmluva

 
Je třeba poznamenat, že v seznamu českých technických norem (ČSN) je velké množství zastaralých předpisových norem. Tyto normy obsahují odkazy na již neexistující ČSN a na ON (oborové normy, které byly zrušeny v roce 1994) a často stanovují povinnosti, které do nezávazných technických norem již nepatří.
 
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ ) je podle § 6 zákona č. 22/1997 Sb., v platném znění, mj. povinen udržovat jednotnost a vzájemný soulad ČSN, jejich soulad s právními předpisy a zajistit zrušení technické normy, neodpovídá-li uvedeným podmínkám.
 
Za účelem udržení fondu ČSN (původních ČSN) v aktuálním stavu vykonává ÚNMZ prověrku těchto ČSN, které jsou vydány v určitém časovém období a prostřednictvím věstníku ÚNMZ informuje uživatele technických norem o svém úmyslu zrušit ty normy, které nejsou aktuální. V případě, že uživatelé technických norem podporují zachování platnosti konkrétních norem, daná problematika je řešena individuálně. Návrh na zrušení se projednává též na zasedáních příslušné technické normalizační komise (TNK), v daném případě v TNK 22 Elektrotechnické předpisy.
 
ÚNMZ má zájem na udržení čistých ČSN všude tam, kde dosud není zavedena mezinárodní ani evropská norma. Předpokladem je, aby tyto normy byly v aktuálním stavu a odpovídaly charakteru dobrovolných norem.
 
ÚNMZ pravidelně předkládá (ve věstníku ÚNMZ) podle § 6 zákona č. 22/1997 Sb. k projednání seznam ČSN navrhovaných ke zrušení pro jejich technickou zastaralost, neaktuálnost nebo z jiných důvodů.
 
Každý, kdo má odůvodněné námitky proti zrušení ČSN, je může uplatnit do šesti týdnů od zveřejnění na adrese: ÚNMZ – Odbor technické normalizace, Gorazdova 24, P. O. Box 49, 128 01 Praha 2.
 
Je třeba konstatovat, že v oblasti pravidel pro elektrotechniku došlo v posledním období k revizi těchto ČSN (pozn.: místo zrušení
 
ČSN byla provedena revize):
  • ČSN 33 1310,
  • ČSN 33 1600 (jde o revize ČSN 33 1600 a ČSN 33 1610),
  • ČSN 33 2130,
  • ČSN 33 2410,
  • ČSN 33 2420,
  • ČSN 34 0350.
Pozn.: O uvedených normách a jejich náhradách byla podána informace v předcházejících číslech časopisu Elektro.
 
Je však třeba poznamenat, že základ pravidel pro elektrotechniku tvoří soubor norem ČSN 33 2000, který zavádí soubor HD 60364 (IEC 60364). Časté revize jednotlivých norem uvedeného souboru přímo vybízejí k ucelenější informaci o zrušených normách a jejich náhradách.
 
Informace o zrušení a náhradách norem ČSN v oblasti pravidel pro elektrotechniku v posledním období jsou uvedeny v tab. 1 a tab. 2.
 

Kde hledat náhradu za zrušené normy?

 
  • webové stránky ÚNMZ (www.unmz.cz),
  • věstníky ÚNMZ,
  • seznamy ČSN apod.
(pokračování)
 
Tab. 1. Pravidla pro elektrotechniku, soubor norem ČSN 33 2000 – zrušené normy a jejich náhrada (stav k 1. únoru 2010)

Tab. 2. Pravidla pro elektrotechniku, čisté ČSN (nepřijímající mezinárodní ani evropské normy) – zrušené normy a jejich náhrada (stav k 1. únoru 2010)