časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové normy ČSN (216)

ing. Vincent Csirik, dříve ÚNMZ |

Úvod

V srpnu 2020 byla vydána technická normalizační informace TNI 33 2000-4-41 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 4-41: Ochranná opatření pro zajištění bezpečnosti – Ochrana před úrazem elektrickým proudem – Komentář k ČSN 33 2000-4-41 ed. 3. Tento článek je věnován nové normě TNI 33 2000-4-41.

Předmluva

Technická normalizační informace (TNI) je národní dokument nebo převzatá technická zpráva (TR) a nebo veřejně dostupná specifikace (PAS)*) evropských nebo mezinárodních normalizačních organizací. TNI je technický dokument informativního charakteru, který obsahuje technické údaje nebo technická řešení, která nejsou obsažena v platných normách. Uvádí zpravidla osvědčené údaje ze zrušených norem, jejichž zachování je účelné, nebo technické požadavky, které ještě nemají předpoklad pro zpracování na úrovni normy. Označují se zkratkou TNI a šestimístným číslem podle zásad shodných s tříděním českých technických norem (ČSN).

Zpracování TNI organizuje a zajišťuje na smluvním základě odbor standardizace, který TNI schvaluje a vydává, a to podle potřeby buď jako samostatné dokumenty, nebo jako tematické soubory.

Nová TNI

TNI 33 2000-4-41 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 4-41: Ochranná opatření pro zajištění bezpečnosti – Ochrana před úrazem elektrickým proudem – Komentář k ČSN 33 2000-4-41 ed. 3 (vydání – srpen 2020).

Tato technická normalizační informace je určena pro používání spolu s platnou ČSN 33 2000-4-41 ed. 3 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 4-41: Ochranná opatření pro zajištění bezpečnosti – Ochrana před úrazem elektrickým proudem.

Uvedená TNI byla vypracována pro usnadnění orientace v předmětné oblasti a pro doplnění stávající normy ČSN 33 2000-4-41 ed. 3 novými poznatky potřebnými při jejím využívání. Daná TNI, projednaná elektronicky v rámci TNK 22 Elektrotechnické předpisy a TNK 97 Elektroenergetika, byla doporučena k vydání.

Poznámka: ČSN 33 2000-4-41 ed. 3 stanovuje pouze požadavky na provedení elektrických instalací tak, aby provoz zařízení, přístrojů a spotřebičů odpovídajících příslušným požadavkům bezpečnosti byl při připojení k elektrické instalaci provedené podle této normy bezpečný.

Předmětem uvedené technické normalizační informace TNI 33 2000-4-41 jsou především otázky spojené s ochranou před úrazem elektrickým proudem zajišťovanou při poruše. Zvláštní důraz je kladen na ochranu zajišťovanou opatřeními v elektrické instalaci, obvykle tedy s pomocí ochranného vodiče, resp. pospojování. Jejím účelem je vysvětlit, co se rozumí pod impedancí smyčky, poruchovým proudem, vybavovacím proudem, odporem, resp. impedancí pospojování, jak tyto veličiny spolu vzájemně souvisejí a jak je třeba je v elektrických instalacích při jejich projektování a montáži uplatňovat. To nelze provést jinak než ukázkou několika jednoduchých příkladů z praxe.

dnoduchých příkladů z praxe. Z hlediska uzemňování a pospojování v elektrických instalacích je TNI rozšířena o požadavky ČSN 33 2000-5-54 ed. 3. Dále je zde popsán postup při stanovování vlivů (dodatečných, vnějších) na elektrické instalace a elektrická zařízení v normálním prostředí.

Poznámka 1: Normální prostředí je prostředí, ve kterém je elektrická instalace nebo elektrické zařízení obvykle používáno. Toto prostředí nevyžaduje přijetí žádné zvláštní úpravy elektrické instalace nebo elektrického zařízení z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem.

Poznámka 2: K prostudování ochran zajišťovaných pomocí ochranného vodiče, resp. pospojování a získání názoru na ochranu automatickým odpojením je zapotřebí pouze znalost základních matematických úkonů.

TNI 33 2000-4-41 mj. uvádí:
– Ochrana před úrazem elektrickým proudem se provádí za normálních podmínek a za podmínek jedné poruchy. Ochrana za normálních podmínek se provádí pomocí prostředků základní ochrany. Ochrana za podmínek jedné poruchy se provádí pomocí prostředků ochrany při poruše.

– Některé prostředky ochrany před úrazem elektrickým proudem mohou současně zajišťovat jak ochranu za normálních podmínek, tak i ochranu za podmínek jedné poruchy. Takovéto prostředky se souhrnně označují jako prostředky zvýšené ochrany (např. zesílená izolace).

– V některých případech může zamýšlené použití elektrického zařízení v elektrické instalaci zvyšovat nebezpečí úrazu elektrickým proudem, např. dotyk osoby s potenciálem země v prostorech s nízkou impedancí nebo i neopatrné nebo nepřípustné zacházení osob bez elektrotechnické kvalifikace s elektrickými zařízeními. V takovýchto případech je specifikována doplňková ochrana, která může být umístěna v instalaci, síti nebo v zařízení. Prostředky doplňkové ochrany jsou prováděny pomocí „doplňkové ochrany proudovým chráničem (RCD) IΔn ≤ 30 mA“ nebo pomocí „doplňkové ochrany doplňujícím ochranným pospojováním“

– Elektrické instalace (zařízení) provedené a provozované podle předpisů a norem platných v době, kdy byly tyto elektrické instalace (zařízení) uvedeny do provozu, lze ponechat v provozu beze změny, nemají-li závady, které bezprostředně ohrožují bezpečnost a zdraví osob, zvířat nebo vznik škod na majetku. Elektrické instalace (zařízení), u kterých jsou zjištěny závady ohrožující bezpečnost a zdraví osob, zvířat nebo vznik škod na majetku je nutno upravit takovým způsobem, aby byly v souladu s ustanoveními technických norem platných v době odstraňování závad.

– Veškerá elektrická zařízení musí být vybavena některým z prostředků pro ochranu při poruše, nebo se takovýto prostředek musí zajistit.

– Stanovení a vyhodnocení vnějších vlivů, které ovlivňují provoz elektrického zařízení, je základním předpokladem pro správné stanovení rizik a požadavků z těchto rizik vycházejících na ochranná opatření, kterými bude dosažena bezpečnost elektrického zařízení při normálním provozu a používání.

– Automatické odpojení od zdroje v případě poruchy je určeno k tomu, aby nebezpečné dotykové napětí nebylo na neživých částech po delší dobu, než která je považována za bezpečnou. Toto ochranné opatření vyžaduje koordinaci způsobu uzemnění sítě a charakteristik ochranných přístrojů.

– Ochranné pospojování je elektrické propojení provedené takovým způsobem, aby zabránilo výskytu nebezpečných dotykových napětí mezi částmi současně přístupnými dotyku. Těmito částmi mohou být neživé části (např. kovové kryty elektrických zařízení) nebo cizí vodivé části, jako jsou vodivé konstrukce, potrubí nebo jiná kovová vedení v budově.

– Pospojování je základním opatřením z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem v budovách. Toto pospojování vytváří z celé budovy prostor se stejným potenciálem.

Vlastní TNI je rozdělena do těchto kapitol:
– Předmět technické normalizační informace – Obecně – Termíny a definice – Koordinace elektrického zařízení a ochranných prostředků v elektrické instalaci – Ochrana automatickým odpojením od zdroje – Doplňková ochrana – Základní informace pro uživatele elektroinstalace


*) veřejně dostupná specifikace (publicly available specification) – PAS dokument vydaný ISO nebo IEC na přechodnou dobu před zpracováním kompletní mezinárodní normy, jako reakce na neodkladné potřeby trhu, vyjadřující buď:
a) konsenzus organizací mimo ISO nebo IEC, nebo
b) konsenzus expertů pracovních skupin.
Poznámka: Veřejně dostupná specifikace nesmí být v rozporu s existující mezinárodní normou.