časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové normy ČSN (210)

Ing. Vincent Csirik, dříve ÚNMZ | www.eel.cz

Úvod

V předcházejících číslech časopisu ELEKTRO bylo uvedeno, že soubor ČSN 33 2000 Elektrické instalace nízkého napětí, který zavádí harmonizační dokument HD 60364 (mezinárodní normu IEC 60364), je rozdělen do osmi částí:
1. Základní hlediska, stanovení základních charakteristik, definice
2. Definice
3. Hodnocení základních charakteristik
4. Bezpečnost
5. Volba a stavba elektrických zařízení
6. Revize
7. Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech
8. Energetická účinnost

V části 7, Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech, byla v listopadu 2019 vydána nová norma ČSN 33 2000-7-721 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-721: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Elektrická instalace v motorových karavanech*).

Tento článek je věnován nové normě ČSN 33 2000-7-721 ed. 2.

ČSN 33 2000-7-721 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-721: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Elektrická instalace v motorových karavanech (vydání listopad 2019).

Tato norma je českou verzí harmonizačního dokumentu HD 60364-7-721:2019, který je modifikovaným převzetím mezinárodní normy IEC 60364-7-721:2017.

Daná norma s účinností od 17. prosince 2021 nahrazuje ČSN 332000-7-721 z dubna 2010, která do uvedeného data platí souběžně s touto normou (souběžná platnost).

Zvláštní požadavky zmíněné normy platí pro elektrickou instalaci karavanů a motorových karavanů. Tyto požadavky platí pro elektrické obvody a zařízení určené k použití při bydlení v karavanu.

Změny oproti předchozí normě

Nová norma obsahuje tyto technické změny s ohledem na předchozí vydání:
– nyní je požadována pro kabely procházející schránkou plynové láhve minimální výška nejméně 500 mm nad základnou plynové láhve. Tam, kde kabely musí procházet touto schránkou, musí být chráněny před mechanickým poškozením jejich instalováním do spojitých trubek nebo kanálu procházejícího skříní,
– nyní se vyžaduje, aby každá nezávislá instalace byla vybavena vlastním hlavním vypínačem, který musí odpojit všechny živé vodiče a který musí být vhodně umístěn na snadno přístupném místě v karavanu,
– články čísel pro ochranná opatření, která nejsou povolena (zábrany, ochrana polohou, nevodivým okolím a neuzemněným místním pospojováním), byly změněny.

ČSN 33 2000-7-721 ed. 2 mj. uvádí:
Poznámka: Zvláštní požadavky této normy doplňují, upravují nebo nahrazují určité požadavky obecných částí IEC 60364 (souboru ČSN 33 2000) platných v době vydání této normy. Nepřítomnost odkazu na vyloučení článku obecné části znamená možnost využít odpovídající články obecné části (nedatovaný odkaz).

– Ochranné opatření elektrické oddělení nesmí být použito, s výjimkou zásuvky pro holicí strojky.
– Pro DC napájecí zdroje malého napětí je povoleno maximální napětí 48 V. Ve výjimečných případech, je-li vyžadováno malé napětí AC, není dovoleno, aby napětí (rms) překročilo 48 V.
– Kovové části rámu, nebo s nimi spojené vodivé konstrukční části, musí být spojeny hlavním ochranným vodičem k hlavní zemnicí svorce uvnitř karavanu.
– Každý koncový obvod musí být chráněn nadproudovým ochranným zařízením, které odpojí všechny živé vodiče obvodu.
– Kde je více než jedna elektricky nezávislá instalace, pak každá nezávislá instalace musí být napájena samostatným připojovacím zařízením a musí být oddělena (v souladu s obecnými pravidly) tak, aby dodávky při různých napětích nemohly být propojeny.
– Karavan musí být vybaven návodem k použití tak, aby karavan mohl být bezpečně využíván.
– Pokud je vedení vystaveno vibracím, musí být chráněno před mechanickým poškozením buď umístěním, nebo další ochranou.
– Všechny kabely, pokud nejsou uzavřeny v pevných instalačních trubkách, kanálech nebo ohebných instalačních trubkách, musí být upevněny; roztečemi, které nejsou větší než 0,4 m při svislém směru vedení kabelů a 0,25 m při vodorovném směru vedení kabelů.
– Průřez žádného vodiče nesmí být menší než 1,5 mm2 mědi nebo jejího ekvivalentu.
– Každá nezávislá elektroinstalace musí být vybavena hlavním odpojovacím přístrojem, který musí odpojit všechny živé vodiče a který musí být v karavanu umístěn na vhodném, snadno dostupném místě.
– Každá zásuvka malého napětí musí mít viditelné označení s údajem o jejím napětí.

Vlastní norma je rozdělena do těchto kapitol:
– Rozsah platnosti
– Citované dokumenty
– Termíny a definice
– Účel, napájení a stavba
– Ochranná opatření pro zajištění bezpečnosti
– Ochrana před úrazem elektrickým proudem
– Ochrana před nadproudy
– Výběr a stavba elektrických zařízení
– Všeobecné předpisy
– Elektrická vedení
– Spínací a řídicí přístroje
– Uzemnění a ochranné vodiče
– Ostatní zařízení

Dále obsahuje tyto přílohy:
A
Pokyny k elektrickému napájení
B Elektrická instalace DC malého napětí
C Proudová kapacita
D Seznam poznámek týkajících se některých zemí
ZA Normativní odkazy na mezinárodní publikace a jim odpovídající evropské publikace
ZB Zvláštní národní podmínky**)

ČSN 33 2000-7-721/Z1 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-721: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Elektrické instalace v karavanech a obytných přívěsech (vydání listopad 2019)

Uvedená změna pouze informuje o souběžné platnosti ČSN 33 2000-7-721:2010 a ČSN 33 2000-7-721 ed. 2:2019 (do 17. prosince 2021).

(pokračování)

*) Motorový karavan (motor caravan) – obytné vozidlo s vlastním pohonem, užívané k cestování, které splňuje požadavky na konstrukci a užívání silničních vozidel. Poznámka: Motorový karavan je odvozen ze sériově vyráběného vozidla nebo konstruovaný a postavený na stávajícím podvozku s namontovanou řidičskou kabinou nebo bez ní, přičemž část určená pro ubytování je buď pevná, nebo odnímatelná.

**) Zvláštní národní podmínka: Národní charakteristika nebo praxe, kterou ani po dlouhé době nelze změnit, např. klimatické podmínky, podmínky elektrického uzemnění. Pro země, ve kterých příslušné národní podmínky platí, jsou tyto podmínky normativní. Pro ostatní země jsou informativní.