časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové měřicí přístroje Tektronix

|

Ing. Lubomír Harwot, CSc.,
AMT měřicí technika, spol. s r. o.
 
Společnost Tektronix představila v poslední době několik nových měřicích přístrojů pro základní a velmi specializovaná laboratorní a průmyslová měření. Tento článek je věnován novým digitálním stolním multimetrům a digitálním osciloskopům, které naleznou uplatnění v mnoha obecných měřeních.
 
Digitální multimetry Tektronix řady DMM 4000 (obr. 1) byly uvedeny na trh v říjnu 2009. Tato řada obsahuje tři modely, které se vyznačují mnoha speciálními funkcemi jak z hlediska měřicích metod a teorie měření, tak z hlediska zpracování a vyhodnocení naměřených hodnot, včetně např. jejich uchování v paměti přístroje nebo zpracování v počítači. Měření velmi malých proudů je u multimetrů DMM 4000 řešeno metodou využívající operační zesilovač v zapojení převodníku proud/napětí. Tato metoda poskytuje – v porovnání se standardní metodou s bočníkem – malý vstupní odpor, což je u měření proudů základní požadavek. Touto metodou jsou měřeny proudy na rozsazích 200 μA a 2 mA se základní přesností ±(0,03 % měřené hodnoty + 0,005 % rozsahu). Multimetry umožňují měření jak malých odporů čtyřvodičovou metodou (Kelvinovo připojení), tak středních a velkých odporů až do hodnoty 1 GΩ. Externí ovládání multimetrů a přenos naměřených hodnot do počítače je díky spolupráci společnosti Tektronix s National Instruments, NI LabView SignalExpress kompatibilní s ostatní měřicí technikou (digitální osciloskopy, generátory funkcí apod.).
 
Základní model multimetrů Tektronix řady DMM 4000 představuje multimetr DMM 4020 s přesností na základním stejnosměrném rozsahu 0,015 % a čítáním 5½ číslic. Modely DM 4040 a DMM 4050 s čítáním 6½ číslic, s přesností základního rozsahu 0,0035 % a 0,0024 % měří střídavé veličiny ve frekvenčním pásmu do 300 kHz.
 
Multimetr DMM 4050 měří také kapacity a teplotu. Tlačítka přímé volby umožňují rychle změnit uživatelské nastavení (ovládání pamětí, změna konfigurace aj.). Přístroje jsou určeny do prostředí 1 000 V CAT I. Komunikaci s periferiemi lze volit přes rozhraní USB, RS-232, Ethernet a GPIB. Digitální osciloskopy Tektronix řady DPO/MSO 2000 se speciální technologií zpracování signálů jsou určeny pro náročná měření při zachování nízkých pořizovacích nákladů.
 
Modely DPO 2000 se 2/4 kanály zobrazují připojené signály na barevném displeji TFT 7" ve frekvenčním pásmu do 200 MHz. Reálná rychlost vzorkování 1 GS/s v rozsahu pamětí 1 MB a obnově 5 000 průběhů/s zaručují věrné zobrazení průběhů při libovolném nastavení časové základny. Podrobnější zkoumání průběhů umožňuje funkce Wave Inspector, která také automaticky vyhledává anomálie v průbězích. Externí moduly umožňují dekódování a spouštění průmyslových rozhraní, podpora Tek VPI detekuje aktivní proudové a diferenciální sondy. Komunikaci s prostředím zabezpečuje rozhraní USB a Ethernet.
 
Modely MSO 2000 vycházejí z řady digitálních osciloskopů DSO 2000. Kromě vybraných funkcí uvedených u řady DSO 2000 umožňují provádět také logickou analýzu na šestnácti kanálech.
 
Mezi základní modely digitálních osciloskopů Tektronix lze zařadit přístroje TDS 1000B a TDS 2000B (obr. 2). Přístroje jsou dvou- nebo čtyřkanálové s reálnou rychlostí vzorkování do 2 GS/s. Komunikaci s prostředím umožňuje rozhraní USB. Přístroje jsou cenově dostupné a vyznačují se rozšířeným spouštěním, reálnou FFT analýzou, automatickým měřením, vnitřní pamětí s možností uložení průběhů a nastavením osciloskopu ve volitelných formátech na disk USB apod.
 
Digitální osciloskopy Tektronix s galvanicky oddělenými kanály řady TPS 2000 a barevným displejem jsou opět dvou- nebo čtyřkanálové a koncepčně vycházejí z modelové řady TDS 2000B. Jsou určeny především pro speciální (silnoproudá) měření, u kterých je vyžadováno vzájemné galvanické oddělení od země a mezi kanály. V přístrojích mohou být umístěny současně dvě napájecí baterie zajišťující dlouhodobý provoz bez nabíjení. Po připojení osciloskopu k napájecí síti jsou vestavěné akumulátory dobíjeny automaticky.
 
Další informace na webových stránkách: http://www.amt.cz
 
Obr. 1. Multimetr Tektronix DMM 4000
Obr. 2. Osciloskop Tektronix TDS 2000B