časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové měřicí přístroje KYORITSU

|

číslo 10/2004

inovace, technologie, projekty

Nové měřicí přístroje KYORITSU

KYORITSU KEW 4200

Pro revizní techniky provádějící revize uzemnění velkých zemních soustav hromosvodů, ale i pro ty, kteří potřebují zjistit kontinuitu kovového propojení bez nutnosti rozpojení soustavy přináší společnost Blue Panther instruments nový přístroj KEW 4200 z produkce japonského výrobce KYORITSU.

Přístroj je umístěn ve skříni z rázuvzdorného plastu, který zaručuje odolnost i při velmi nešetrném zacházení. Ovládací tlačítka jsou hermeticky těsná - nehrozí tak vniknutí nečistot do přístroje.

Obr. 1

Přístroj KEW 4200 je oproti dosavadním přístrojům na trhu konstrukčně řešen v klešťovém provedení (obr. 1). Průměr otvoru kleští je 32 mm (u konkurenčních přístrojů 24 až 30 mm). Tento rozměr umožňuje měřit bez problémů či nutnosti úprav i na zemnicích páscích. Rozsah měřeného odporu je 0,05 W až 1 200 W.

Přístroj je samozřejmě vybaven indikací rušení nedovření kleští i pamětí naměřené hodnoty.

Pro snazší práci na rozsáhlých zemních soustavách je možné ukládat naměřené hodnoty do paměti pro pozdější zpracování (obsah paměti až 100 měření).

Pro snadné čtení je přístroj vybaven velkým podsvětleným displejem LCD. Je napájen čtyřmi tužkovými články, což výrazně prodlužuje provozní dobu oproti bateriím 9 V používanými u konkurence.

Použití přístroje KEW 4200 se předpokládá na vnějších rozvodech nn a vn, a proto je z hlediska elektrické bezpečnosti a ochrany proti poškození konstruován podle ČSN EN 61010-1 CAT IV 300. Přístroj je dodáván v praktickém plastovém kufříku spolu s kalibrační smyčkou pro ověření správné činnosti před měřením.

Srovnáme-li vlastnosti KEW 4200, především velikost měřicího otvoru a napájení s obdobnými přístroji na trhu a přihlédneme k jeho velmi zajímavé ceně, jedná se o velmi praktický přístroj.

KYORITSU KEW 5000

Nový přístroj KYORITSU KEW 5000 (obr. 2) ocení všichni ti, pro které je důležitý stav izolace kabelů a zařízení. Může se stát platným pomocníkem i pro techniky, kteří se zabývají provozem dlouhých kabelových vedení v těžkých podmínkách (doly, podzemní dráha, signalizace letišť apod.), nebo kteří mají na starosti provoz zdravotnických zařízení.

Obr. 2

Jedná se o přístroj pro záznam a monitorování velmi malých proudů a velikostech od 0,1 mA.

V předcházejících číslech ELEKTRO jsme referovali o klešťových přístrojích pro měření unikajících proudů. Jsou to přístroje, které slouží ke kontrole stavu izolace rozvodů, tedy k alternativnímu měření izolace bez nutnosti vypnout instalaci. Přístroj KEW 5000 je rozšířením této techniky o možnost záznamu časové změny unikajících proudů, a tedy změny izolačního stavu instalace nebo vedení.

KEW 5000 může sloužit jako kontrolní zařízení všude tam, kde je velmi důležité vědět co nejvíce o stavu izolace, popřípadě unikajících proudech z hlediska bezpečnosti osob nebo technologie (např. ve zdravotnických provozech, na dlouhých kabelových vedeních v tunelech).

Při poruše izolačního stavu může dojít k průrazu a vzniklá porucha může mít z hlediska provozu velké následky (např. metro, letiště apod.).

Přístroj KEW 5000 je tříkanálový záznamník vybavený vlastním displejem, na kterém lze zobrazit okamžitý stav proudů měřených klešťovými adaptéry (obr. 3). Tyto adaptéry jsou speciálně konstruovány pro měření malých střídavých proudů, jak již bylo řečeno s citlivostí až 0,1 mA. Jsou dodávány ve třech velikostech otvoru: 24 mm, 40 mm a 68 mm.

Vlastní přístroj má tři nezávislé záznamové kanály. Může být tedy použit k monitorování tří nezávislých větví vedení. Kapacita záznamu může být až 45 dní s 60 000 hodnotami na kanál.

Obr. 3

Přístroj KEW 5000 nabízí několik záznamových řešení: Průběžný režim je určen pro pomalu se měnící velikosti proudu a má konstantní krok záznamu od 1 do 60 min. Režim zachycení vzdálenosti mění vzorkovací frekvenci v závislosti na velikosti proudu. Je-li překročena nastavená hodnota proudu, je zaznamenána hodnota před a po výskytu tohoto překročení, a to 4 měření před a 4 po výskytu s intervalem 0,8 ms.

Dalším režimem je záznam maximální hodnoty. V tomto případě je použito vzorkování 1,6 ms. Při překroční nastavené hodnoty přístroj zaznamenává maximální hodnotu každých 10 s. Režim CAPTURE je určen pro sledování tvaru vlny proudu. V tomto případě je při překroční nastavené limitní hodnoty proudu zaznamenáváno do paměti 200 ms průběhu proudu. Tedy 10 až12 period sinusového průběhu před a po výskytu překroční limitu. Takto se dají snadno monitorovat výskyty přechodových jevů na ochranném vodiči a odhalovat tak poruchy vedení nebo připojených zařízení.

Přístroj KEW 5000 je vybaven rozhraním USB pro přenos dat do PC a je dodáván s programem pro zpracování a zobrazení naměřených údajů. KEW 5000 samozřejmě měří skutečnou efektivní hodnotu (TRMS) proudu. Využitím rozbočovače USB Hub lze snadno propojit několik jednotek KEW 5000 a vytvořit tak monitorovací systém pro monitorování několika desítek kabelů. Vzhledem ke konstrukci, lze přístroj ponechat delší dobu v rozváděči a na jiném měřicím místě.

Blue Panther s. r. o.
Na Schůdkách 10
143 00 Praha 4
tel.: 241 762 724-5, 244 403 022
e-mail: info@blue-panther.cz
http://www.blue-panther.cz