časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové laserové a kapacitní snímače

|

číslo 1/2003

Inovace, technologie, projekty

Nové laserové a kapacitní snímače

Přední švýcarský výrobce průmyslové senzoriky, firma Baumer electric, své výrobky, které patří k absolutní světové špičce z hlediska kvality, pravidelně inovuje. Mezi poslední novinky – menší a výkonnější – patří:

Laserové snímače vzdálenosti

Obr. 1.

Nová generace laserových snímačů – jsou určeny zejména pro měření vzdálenosti – nastavuje nové standardy rychlosti a kvality měření. Odezva snímačů 900 µs umožňuje měřit i rychle se pohybující a malé objekty. Díky zdokonalené nastavovací funkci teach-in je nyní možné nastavit tzv. měřicí okno, tedy vybrat si z celého měřicího rozsahu snímače jen tu oblast, která je potřebná. Čím menší je okno, tím vyššího rozlišení je možné dosáhnout: při nastavení minimálního měřicího rozsahu 1,5 mm lze dosáhnout rozlišení 5 µm! Výstupem je proudová smyčka 4 až 20 mA nebo napěťový signál 0 až 10 V. Další specialitou těchto snímačů je možnost volby průřezu laserového svazku. Zvláště v případech, kdy je povrch snímaného objektu hrubý, lze s výhodou využít laserový snímač, jehož svazek laserových paprsků má tvar linky. Tímto způsobem je možné účinně potlačit nerovnosti, popř. chyby povrchu a skutečně měřit vzdálenost objektu a nikoliv „boule", popř. „díry" v povrchu. Takový snímač dokáže zjišťovat i vzdálenost perforovaných objektů, např. plechů (nezáleží na tom, zda se část světelného svazku zrovna „trefí“ do otvoru). Snímače se používají pro kontrolu kvality i pro kalibraci.

V současné době je využívá např. i automobilový průmysl (stáje F1) k odladění vozů před závodem.

Nové kapacitní snímače pro detekci hladiny

Poměrně častým problémem je spolehlivé detekování hladiny – byly vyvinuty dva speciální kapacitní snímače, pracující v přímém kontaktu s kapalinou. Jeden typ je určen pro kapaliny s relativní permitivitou µr > 2 – snímač lehce rozpozná např. olej a jiné nevodivé kapaliny. Druhý typ je určen pro elektricky vodivé kapaliny a kapaliny s vysokou relativní permitivitou. Vliv nečistot, které ulpí na čele snímače je zde zcela potlačen. Vzhledem k vlastnostem různých kapalin jsou k dispozici pouzdra vyrobená ze čtyř rozdílných materiálů. To značně zvyšuje počet typů kapalin, i agresivních, k jejichž snímání je možné zmiňovaný přístroj bez problémů použít. Všechna pouzdra odpovídají požadavkům krytí IP67. Snímače jsou určeny pro rozsah napájecího napětí 10 až 30 V DC a výstupy snímače jsou chráněny proti přepólování i zkratu.

Veškeré další podrobnosti zájemcům sdělí pracovníci firmy:

AJP-tech, spol. s r. o.
Hudcova 78c
612 00 Brno
tel.: 541 513 237
fax: 541 513 239
e-mail: ajptech@ajptech.cz
http://www.ajptech.cz