časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové komunikativní motorové spouštěče

|

číslo 6/2005

Gustav Holub

Programovatelné elektronické spouštěče pro řízený plynulý rozběh asynchronních motorů, tzv. softstartéry, jsou nabízeny na trhu různými dodavateli elektronických pohonů již delší dobu. Nová generace spouštěčů řady PST firmy ABB postoupila co do rozsahu funkcí a adaptability o další krok vpřed. Tyto přístroje mohou místo skrytých kódů nyní komunikovat s řídicím systémem přes jednoduché a ergonomicky řešené rozhraní. Prostřednictvím funkcí z intuitivního menu ve dvanácti jazycích ho lze seřídit a diagnostikovat jednoduše jako mobilní telefon, bez nutnosti studovat obsažné příručky. Také komunikace mezi stroji byla velmi usnadněna; s využitím nové technologie FBP (Field Bus Plug, propojka provozní sběrnice) mohou softstartéry pracovat se všemi předními komunikačními protokoly.

Obr. 1.

Obr. 1. Základní rozdíly spouštění asynchronního motoru přímým připojením k síti, rozběhem hvězda-trojúhelník a softstartérem
a) porovnání průběhu napětí v čase, b) porovnání průběhu proudu v závislosti na otáčkách motoru, c) porovnání průběhu točivého momentu v závislosti na otáčkách motoru

Uvedené přístroje jsou k dispozici pro provozní napětí v rozsahu 208 až 690 V a pro proudy 30 až 1 050 A. Spouštěč pro rozběh hvězda-trojúhelník v zapojení do trojúhelníku je dokonce schopen spouštět motory až do zatěžovacího proudu 1 810 A. Na obr. 1 jsou graficky znázorněny základní rozdíly spouštění motoru přímým připojením k síti, rozběhem hvězda-trojúhelník a pomocí softstartéru. Na obr. 1a je zobrazen průběh napětí v čase, na obr. 1b průběh proudu a na obr. 1c průběh točivého momentu v závislosti na otáčkách motoru.

Obr. 2.

Obr. 2. Moderní a estetický vzhled softstartéru podle italských designérů

Nová řada softstartérů se vyznačuje specifickými znaky, které dokumentují vysokou technickou úroveň a vynikající užitné vlastnosti, neboť:

  • pokrývá velký rozsah výkonů velmi malým počtem prostorově úsporných přístrojů mimořádně kompaktní konstrukce,

  • zahrnuje zákaznicky volitelné funkce pro snadné přizpůsobení různým aplikacím,

  • má estetický a ergonomický design, který je výsledkem těsné spolupráce konstruktérů a výtvarníků,

  • umožňuje komunikaci s nadřazeným řídicím systémem přes provozní sběrnice Profibus, DeviceNet, Modbus, AS-Interface a s dalšími při použití technologie FBP firmy ABB.

Rozsah řídicích, ochranných a indikačních prvků se pohybuje od individuálně přizpůsobitelných digitálních funkcí pro rampy start-stop, impulsní provoz, prudký start až po funkce pro proudové omezení a sekvenční rozbíhání víceotáčkově řízených nebo přepínatelných motorů. Z ochranných funkcí je třeba jmenovat především elektronické jištění proti přetížení, zablokování rotoru, výpadku fáze, fázové nesymetrii, přehřátí motoru, včetně protokolování událostí v reálném čase.

Obr. 3.

Obr. 3. Flexi-propojka FBP usnadňuje a urychluje připojení elektronického rozhraní mezi softstartér a sběrnici

Technologie FBP je komunikační systém pro výměnu informací mezi provozními přístroji, senzory a aktory v pohonu; počítá i s využitím Ethernetu. FBP se skládá z modulu univerzálního rozhraní, vestavěného v přístroji, kabelu a odpovídajícího konektoru a může být použita přímo v koncovém zařízení. Toto zařízení je pak „sběrnicově neutrální“, tzn. že není určeno pro konkrétní sběrnici, ale teprve se pro ni konfiguruje. Nové přístroje se pouze připojí na FBP a elektronické rozhraní umožní komunikaci mezi přístrojem a sběrnicí. Firma ABB tuto technologii dále rozvíjí. Přístroje vyráběné v současné době, které jsou kompatibilní s FBP, mohou spolupracovat s budoucími generacemi sběrnic. To představuje úsporu investičních nákladů a usnadňuje přestavbu pohonných a řídicích systémů.

Softstartéry nové řady jsou proto velmi vhodnou alternativou značně složitějších a nákladnějších měničů frekvence v případech jednodušších řízených pohonů bez vysokých nároků na plynulý rozběh a na průběh točivého momentu při absenci zpětné vazby.
[JOHANSSON, H. M. – KLING, S.: Reibungslos von Beginn an. ABB Technik, 2004, č. 3, s. 22–26.]