časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové knihy z vydavatelství IN-EL

|

číslo 11/2005

Nové knihy z vydavatelství IN-EL

Název: Příručka pro zkoušky elektrotechniků – požadavky na základní odbornou způsobilost (čtvrté, aktualizované vydání)
Autor: Ing. Michal Kříž
Svazek 74 základní edice ELEKTRO
Cena: 199 Kč (včetně DPH)
Formát A5, 227 stran, 64 obrázků, 36 tabulek, 2 přílohy

Elektrotechnika se stala tak širokým oborem, že již není možné, aby jedinec obsáhl veškerá její odvětví. Právě proto vychází již čtvrté, aktualizované vydání této příručky, která je základem pro přípravu elektrotechniků ke zkouškám i přezkoušení odborné způsobilosti elektrotechniků.

Základem pro každého elektrotechnika je znalost problematiky ochrany před úrazem elektrickým proudem. Přestože podstata ochrany zůstává po mnoho desetiletí stejná, sjednocuje se její celkové pojetí tak, aby stejné zásady byly uplatňovány ve všech elektrotechnických oborech. Proto je této problematice věnována jedna z nejobsáhlejších kapitol.

Závěr příručky se zabývá ochranou nejen elektrických, ale i neelektrických zařízení před bleskem. Její provedení závisí na důležitosti objektu, ale též na míře jeho ohrožení a na počtu osob v objektu. Před nepřímými účinky blesku, jimiž jsou přepětí, je třeba chránit citlivá elektronická zařízení.

Čtvrté vydání této příručky je aktualizováno ustanoveními technických norem i legislativních předpisů, které nabyly platnost do doby tisku. Na konci jednotlivých kapitol jsou opět kontrolní otázky, včetně stručných odpovědí, popř. odkazů na příslušnou pasáž v textu.

Název: Elektrické přípojky z vedení distribuční soustavy a připojování konečných zákazníků
Autor: Václav Macháček
Svazek 69 základní edice ELEKTRO
Cena: 199 Kč (včetně DPH)
Formát A5, 160 stran, 57 obrázků, 23 tabulek, 4 přílohy

Jedním z nezbytných opatření pro postupné otevírání trhu s elektřinou v České republice byla změna legislativy, která umožnila od 1. 1. 2002 fungování liberalizovaného trhu. Zejména jde o poslední novelu energetického zákona č. 458/2000 Sb. provedenou zákonem č. 670/2004 Sb. (účinnost od 1. 1. 2005) a návazné změny prováděcích vyhlášek a dalších předpisů nutných k úplnému otevření trhu od 1. 1. 2006.

Hlavním záměrem této příručky je přiblížit projektantům, elektromontážním firmám, investorům staveb, novým žadatelům, ale i dosavadním odběratelům elektřiny současné technické požadavky na přípojky a požadavky na připojení z pohledu platných legislativních předpisů a technických norem. Aktualizuje se tak příručka Elektrické přípojky nízkého napětí a připojovací podmínky dodávky elektřiny z roku 1998. Oproti předchozí příručce je zde problematika přípojek rozšířena o základní údaje o přípojkách vn i vvn. V této části publikace jsou uvedeny meze hraničního místa mezi začátkem a koncem přípojky a počátkem odběrného zařízení odběratele i vývoj změn ochranných pásem elektrických zařízení.

Obsah příručky důsledně vychází z ustanovení legislativních předpisů, technických norem a požadavků Pravidel provozování distribučních soustav – platných podkladů i podkladů v době zpracování příručky připravovaných.

Uvedené příručky je možné objednat prostřednictvím předtištěného kuponu (sleva 5 Kč u každé příručky) nebo prostřednictvím objednávkového formuláře on-line (sleva 5 %) na www.in-el.cz