časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové jističe Moeller s bezšroubovými svorkami

|

číslo 8-9/2005

Nové jističe Moeller s bezšroubovými svorkami

Ing. Milan Hubálek, Moeller Elektrotechnika s. r. o.

Úvod

Společnost Moeller přichází na trh s inovativním řešením v oblasti malých jističů pro domovní instalace. Oproti dosavadním zvyklostem jsou nové jističe řady PLI na výstupní straně vybaveny speciálními bezšroubovými svorkami. Obr. 1. Tyto svorky umožňují pohodlné a spolehlivé připojení vodičů bez použití jakýchkoliv nástrojů. Umístění svorek na čelní straně přístroje rovněž přispívá k pohodlnějšímu připojování v rozváděči a též k úspoře prostoru nad jističem. Každý pól jističe PLI je standardně osazen dvěma bezšroubovými svorkami pro plné i jemně slaněné vodiče o průřezu 1 až 4 mm2. Díky své jedinečné konstrukci zajišťují svorky stálý přítlak a nemůže tedy dojít k uvolnění vodiče např. při manipulaci s vývody v rozváděči.

Vodič lze ze svorky vyjmout s využitím plochého šroubováku šířky do 3 mm. Jemným tlakem šroubováku v příslušném otvoru se vodič uvolní (obr. 3). Svorka je poté opětovně připravena k použití, neboť demontáží nedojde ke znehodnocení.

Obr. 1.

Obr. 1. Jističe řady PLI
Obr. 2. Typické zapojení jističe PL7 jako hlavního jističe a PLI jako dílčích jističů
Obr. 3. Detail připojení a odpojení vodiče do/z bezšroubové svorky

Vstupní strana jističe PLI je vybavena standardní svorkou běžně používanou u jističů řady PL7. Tato svorka je kombinací funkcí třmenové a hlavičkové svorky. Je vybavena clonkou pro zamezení nesprávného připojení vodiče nebo propojovací lišty pod svorku a umožňuje připojení vodičů o průřezu 1 až 25 mm2.

Aplikační hledisko

Rozdílné vstupní a výstupní svorky jsou voleny záměrně. Vstupní propojení jističů lze provést obvykle mimo vlastní rozváděč, např. pomocí propojovacích lišt Z-GV. Takto předem připravený komplet je následně vsazen do rozvodnice. Nejméně příjemnou činnost při montáži, tj. zapojení kabelových vývodů elektroinstalace do jističů, lze s jističi PLI zvládnout velmi snadno, rychle a pohodlně. Obr. 3. Každý jednotlivý vodič se z přední strany jednoduše zasune do otvoru svorky a instalace je dokončena. Odpadá tedy nepříjemná fáze hledání svorky vodičem, zejména v případech, kdy vlastní svorka je pro zaplnění či umístění rozvodnice skryta zraku elektroinstalatéra, stejně jako i neoblíbené dotahování většího množství šroubů.

Obecné vlastnosti

Samozřejmostí u nové řady jističů je splnění požadavků ČSN EN 60898. Jističe jsou k dispozici pro jmenovité proudy 2 až 16 A v charakteristikách B, C a D, v jedno- a třípólovém provedení. Pokrývají tak potřeby pro jištění v domovních rozvodech. Lze je vybavit shodným příslušenstvím jako jističe PL7, tj. pomocnými a signalizačními kontakty, vypínací a podpěťovou spouští, motorovým pohonem pro dálkové ovládání nebo sadou pro uzamčení páčky. S řadou PL7 mají společné i další znaky, jako je např. vypínací schopnost 10 kA. Jsou vybaveny indikátorem polohy kontaktů, barvy páček odpovídají příslušnému jmenovitému proudu atd.

Další informace mohou zájemci získat na druhé obálce tohoto čísla nebo na adrese:

Moeller Elektrotechnika s. r. o.
Komárovská 2406
193 00 Praha 9
tel.: 267 990 411
fax: 267 990 419
internet: www.moeller.cz