časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové fotovoltaické měniče Conergy IPG T zvyšují současné standardy

|

Conergy Česká Republika, s. r. o.
 
Společnost Conergy představila novinku na poli fotovoltaiky, která svými parametry zvyšuje současné standardy v oboru. Skupinové třífázové měniče Conergy IPG T, které pocházejí z vlastního vývoje společnosti, mají nejvyšší maximální činitel účinnosti, a to i tzv. Evropský. Tím se dostávají mezi špičkové výrobky ve své třídě, které jsou v současné době dostupné na trhu. Unikátní třífázová technologie navíc zajišťuje stabilní výkon i při změnách počasí.
 
Tato nová technologie, která byla vyvinuta pro měniče Conergy IPG T, jež jsou k dispozici ve třech výkonových třídách 8, 11 a 15 kW, zajišťuje 98 % maximální účinnosti (hodnota evropské účinnosti je 97,4 %). Při porovnání s ostatními aktuálně dostupnými měniči jsou hodnoty dosažené u výrobků společnosti Conergy nejvyšší, a to nejen na českém trhu, ale i v rámci celosvětové fotovoltaiky. Vedle vynikající účinnosti jsou nové měniče vybaveny také výjimečně rychlým a přesným sledováním MPP (Maximum Power Point, bod maximálního výkonu), které v případě změny ozáření naprosto odstraňuje ztráty při výstupu. Toto dovoluje kombinovat libovolný počet těchto měničů ve všech třech výkonových třídách v jednom systému. Regulace výkyvů výkonu je důležitá také z pohledu veřejné distribuční sítě, kdy je vyloučením rozdílů napětí na výstupní straně zajištěna stabilita dodávek. Nové měniče jsou vhodné pro široké spektrum napětí v rozsahu od 350 do 1 000 V na vstupní straně. To umožňuje maximální délky stringu při malých obvodových ztrátách, čímž je docíleno úsporného zapojení fotovoltaických modulů.
 
Podstatným rysem nových třífázových měničů Conergy IPG T je také velikost a soběstačnost. Tam, kde vyžadují jejich jednofázové protějšky ke kontrole síly výstupního napětí při dodávce do veřejné sítě další přídavná zařízení, měniče IPG T si intenzitu výstupního napětí hlídají samy. Snadná instalace a malé rozměry jsou pak příjemným bonusem při jejich montáži. Variabilitu umístění nových měničů zajišťuje speciální krytí IP65 akceptující rozsah teplot od –20 do +60 °C.
 
Podstatným vývojem prošla také technologie chlazení. Její nově patentovaná koncepce Power-Cool optimalizuje distribuci tepla v měniči, a tím zabraňuje předčasnému stárnutí silové elektroniky a zaručuje maximální očekávanou životnost.
 
Svými parametry jsou nové měniče IPG T ideální pro středně velké instalace 6 až 100 kW, které jsou vhodné především pro podniky, zemědělskou výrobu, instituce apod.
 
Nové měniče Conergy IPG T, jejichž vývoj trval dva roky, byly veřejnosti představeny počátkem června 2010 na mnichovském veletrhu Intersolar Europe. V České republice byly prvně použity při výstavbě solárního parku o kapacitě 1,1 MWp na Lounsku. Nyní jsou již také v běžném prodeji.
 

Další informace na: http://www.conergy.cz