časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové digitální testery zemních odporů, specifického odporu půdy a propojení

|

číslo 7/2003

inovace, technologie, projekty

Nové digitální testery zemních odporů, specifického odporu půdy a propojení

Gustav Holub

Počátkem letošního roku představila renomovaná francouzská firma Chauvin Arnoux, jejímž autorizovaným dovozcem v České republice je firma GHV Trading, nové přístroje pro měření zemních odporů s typovým označením C.A 6460 a C.A 6462.

Obr. 1.

Přestože zmíněné dva přístroje nepřinášejí revoluční změny v měření zemních odporů a odporu půdy, jejich uživatelé jistě velmi ocení velký počet zlepšení zaměřených především na:

  • užití přístroje v těžkých podmínkách,
  • maximální zjednodušení obsluhy,
  • rychlou a spolehlivou diagnostiku přístroje a kontrolu vlastních měření.

Konstrukce

Konstrukční inovace modelů C.A 6460 a C.A 6462 je zřejmá již na první pohled. Na rozdíl od konstrukce předchozího typu C.A 6425 je pouzdro u obou nových typů daleko robustnější a kompaktnější. Je-li víko přístroje zavřené, přístroj odolá i poměrně silným nárazům, což je zvláště výhodné při kontrolních výjezdech do terénu. Kufříkový tvar přístroje dovoluje snadnou manipulaci s ním i díky jeho hmotnosti, která se přes jeho robustnost pohybuje pouze okolo 3 kg. Spolehlivost měření je zajištěna i v drsných průmyslových nebo terénních podmínkách, neboť i po otevření víka je zaručen stupeň krytí přístroje IP53, který zabrání průniku prachu i vlhkosti do přístroje.

Měření

Co se týče vlastního měření, nové modely nenabízejí podstatné změny oproti předchozím typům přístrojů. S přístroji C.A 6460 a C.A 6462 lze uskutečnit třívodičové měření zemních odporů (metoda 62 %), čtyřvodičové měření specifického odporu půdy (Wennerova metoda) a čtyřvodičové měření propojení zemnicích bodů. Přístroje měří na třech automaticky nastavitelných rozsazích: 0 až 19,99 , 20 až 199,9 , 200 až 1 999.

Hlavní inovační změnou v této oblasti je zjednodušení a zpřehlednění měření. Po rozmístění zemnicích sond a jejich propojení s přístrojem (propojení je značně usnadněno barevnou shodou měřicích šňůr a propojovacích zdířek na přístroji) stačí stisknout jediné tlačítko a po čtyřech až osmi sekundách číst naměřenou hodnotu na velkém přehledném displeji LCD, který lze při horších světelných podmínkách podsvětlit.

Obr. 2.

Vnitřní elektronika přístroje dokáže vyhodnocovat i poruchy jednotlivých subsystémů přístroje nebo vnější rušivé vlivy, které mají dopad na výsledek měření. Chybové jevy, jako např.:

  • přerušení měřicího obvodu,
  • příliš vysoký přechodový odpor sondy,
  • přítomnost parazitních napětí,
  • telurické proudy,
  • vadná pojistka,
    jsou signalizovány pomocí kontrolních diod LED na čelním panelu přístroje.

Napájení

Popsané vlastnosti splňují oba typy měřičů uzemnění – C.A 6460 i C.A 6462. Jediným rozdílem mezi těmito typy je způsob napájení. Zatímco C.A 6460 je dodáván s osmi alkalickými bateriemi o napětí 1,5 V typu LR 14, které uživatel může nahradit dobíjitelnými články NiMH nebo NiCd, typ C.A 6462 je dodáván výhradně s dobíjitelnými články NiMH nebo NiCd a zabudovaným dobíjecím zařízením na 120/230 V. Uživatel se podle charakteru měření může rozhodnout, který typ napájení bude právě pro jeho měření vhodnější.

Další podrobnosti, např. o vibračních nebo rázových zkouškách, metrologických detailech nebo obsluze přístrojů zájemcům rádi poskytnou pracovníci firmy GHV Trading, autorizovaného dovozce firmy Chauvin Arnoux v České republice.

GHV Trading, spol. s r. o.
Kounicova 67a
602 00 Brno
tel.: 541 235 532-4
fax: 541 235 387
e-mail: ghv@ghvtrading.cz
http://www.ghvtrading.cz