časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové bezpečnostní řídicí jednotky pro Simatic S7-300 s rozhraním Profinet

|

číslo 3/2006

Nové bezpečnostní řídicí jednotky pro Simatic S7-300 s rozhraním Profinet

Společnost Siemens rozšiřuje svou nabídku bezpečnostních variant řídicích jednotek (CPU) pro Simatic S7-300. S využitím těchto nových jednotek lze zajistit bezpečnost strojních zařízení jak na osvědčené průmyslové sběrnici Profibus, tak i v nových aplikacích založených na síti Profinet.

Nové jednotky S7-315F-2PN/DP a S7-317F-2PN/DP jsou součástí koncepce Safety Integrated. Díky svým vlastnostem chrání zdraví osob a zabraňují poškození strojů i životního prostředí. Koncepce Safety Integrated společnosti Siemens je ucelený systém bezpečnostních elektrických a elektronických zařízení. Jejich úkolem je vyloučit nebezpečí nebo omezit již existující rizika související s provozem strojů a strojních zařízení.

Uživatel nových jednotek potřebuje pouze jediný řídicí systém a jediné řešení pro realizaci standardních i zabezpečených provozů. Zavedením zmíněných jednotek se zjednoduší celková architektura řídicího systému, uspoří se náklady na hardware i náklady na inženýrskou činnost.

Pro komunikaci a přenos bezpečnostně orientovaných dat se využívá shodný profil Profisafe na sběrnici Profibus i na sběrnici Profinet. Algoritmy funkční bezpečnosti se programují stejně jako standardní algoritmy v programovacích jazycích LAD a FDB podle IEC 61131-3. K tvorbě uživatelského programu a parametrizaci programu je zapotřebí doplňková sada Distributed Safety (nyní ve verzi V5.4), která je nadstavbou všeobecně známého vývojového prostředí Step 7 V5.3 (SP3). Nové jednotky vyhovují nejpřísnějším bezpečnostním požadavkům IEC 62061, IEC 61508 (až SIL 3), EN 954 (až do kategorie 4) a NFPA 79 – 2002.

Více informací na adresách: http://www.siemens.com, http://www.siemens.cz