časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová verze programu pro projektanty

|

číslo 2/2004

inovace, technologie, projekty

Nová verze programu pro projektanty

Ing. Bohumil Mikota, Technická kancelář, OEZ

Mezi projektanty, ale i revizními techniky je velmi oblíbený Sichr, firemní program OEZ s. r. o. Od první použitelné verze 1.21 až po verzi 4 doznal značných proměn a zlepšení. V současné době je připravena verze 5, která opět nabízí nové funkce.

Sichr 5

Program i nadále důsledně používá jisticí přístroje OEZ s. r. o. pro možné výpočty elektrické paprskové sítě. Původně šlo pouze o software pro kontrolu části konkrétního zapojení z určitého předem vypracovaného projektu. Postupným vývojem se však z tohoto programu stává produkt pro vytváření původního projektu v praxi.

Obr. 1

Inovace programu

Při zběžném pohledu na pracovní stránku na monitoru počítače jde o stále týž program, který si zachovává především svou uživatelskou přívětivost. Vyznačuje se jednoduchým a dosti intuitivním ovládáním, do kterého se uživatel rychle vpraví i po delší přestávce v používání. To je velmi ceněná vlastnost, jež posouvá program Sichr v oblibě u projektantů a revizních techniků do popředí.

Při podrobnějším pohledu uživatel zjistí, že oproti dřívější verzi 4 dostal s programem verze 5 mnohem užitečnějšího pomocníka. Přestože režimy práce zůstaly tři – vypínací charakteristiky, impedance a selektivita – jejich efektivnost je v mnohém pokročilejší.

Ačkoliv v základním režimu vypínacích charakteristik se nadále pracuje s 50 paprsky, přibyla síť typu IT (dříve jen TN 400 V) a dalších šest napěťových soustav od 200 do 690 V. I přesto, že k větvení se nadále používají tzv. sběrnice, je zde k dispozici kromě dosavadního „klonování“ paprsků ještě skupinové kopírování až patnácti prvků, včetně prázdných pozic (viz obr.). Třebaže lze i nyní tisknout celkové schéma na jeden list a k němu výpis parametrů a výpočtů, je navíc možné využít ještě výpis ve formátu „rtf„, jenž je přenositelný do textových editorů, např. MS Word. Úplnou novinkou je možnost exportu celkového schématu ve formátu „dxf„, již lze využít např. pro jeho další zpracování v AutoCAD. Soubor má dvě hladiny, do kterých je rozdělena kresba a popisy prvků. Prvky jsou vyjádřeny jako bloky, se kterými lze obvyklým způsobem v AutoCAD manipulovat.

Práce s programem

Nový program už neukazuje jen charakteristiky čas/proud, ale u pojistek také omezovací charakteristiky (se kterými dřívější verze sice pracovala, ale nezobrazovala je) a charakteristiky I2t. Hodnoty I2t program používá pro kontrolu ochrany vedení při zkratu.

Úbytky napětí jsou sice vypočítávány stále stejně, ale inovace je zřejmá v jejich vykazování ve vztahu k jmenovitému napětí sítě (např. Un + 2 %). To je pro uživatele určitě důležitější než vztah k napětí zdroje naprázdno (jak tomu bylo u předešlých verzí). V nadpisech grafů charakteristik, jež se tisknou na samostatný list, jsou doplněny údaje blíže specifikující, ke kterému režimu práce a části schématu náležejí. Dále je zde číslování prvků vloženo do praporků, aby byly zřetelnější případy, kdy se u graficky blízko zobrazených prvků překrývají popisy.

Impedanční smyčky jsou nyní vypočítávány na proud daný jisticím přístrojem. Program v kritických případech určí velikost přizemnění. Teprve v případě, že je jeho hodnota nižší než limitní velikost, kterou si uživatel může předem definovat, je hlášen nevyhovující stav.

Ačkoliv v nové verzi není viditelně nic nového ohledně selektivity, je použito množství nových dat, která bylo nutné specifikovat a vyzkoušet, aby bylo možné jejich vyhodnocování patřičným způsobem zpřesnit.

Očekáváme, že se nová verze programu Sichr, kterou kromě jiného představíme na seminářích OEZ s. r. o. na začátku tohoto roku, setká u projektantů, revizních techniků, ale i u ostatní elektrotechnické veřejnosti se stejně kladným ohlasem, jaký dosud měly verze předchozí.

OEZ s. r. o.
Šedivská 339
561 51 Letohrad
tel.: 465 672 190
e-mail: oez@oez.cz
http://www.oez.cz