časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová verze programového vybavení pro analyzátor kvality sítě C.A 8334 (2)

|

číslo 10/2004

inovace, technologie, projekty

Nová verze programového vybavení
pro analyzátor kvality sítě C.A 8334 (2)

Ing. Jiří Ondřík,
GHV Trading s. r. o.

V minulém čísle ELEKTRO jsme na straně 16 přinesli první část informací o programovém vybavení trojfázového analyzátoru sítě – měřicím přístroji C.A 8334. Byly přiblíženy funkce Setup, Displej a funkce Alarm. V následujícím textu je uveden popis dalších dvou vybraných funkcí programu DataViewerProfessional – funkce Přechodné děje a funkce Záznam.

Obr. 1

Dokončení přehledu nejdůležitějších funkcí přineseme v dalším čísle ELEKTRO.

4. Funkce Přechodné děje

Funkce „Transient„ (přechodné děje) umožňuje uložit až 50 přechodných dějů. Parametry se nastavují v okně na obr. 5. Zde lze nastavit začátek a konec sledování, pojmenovat si měření a nastavit limitní hodnotu v % ze sledované veličiny. V tabulce je právě nastavena hodnota 1%. Její překročení bude vyhodnoceno jako přechodný děj.

Přechodné děje lze stejně jako v případě Alarmů uložit do databáze včetně příslušné hlavičky na závěr protokolu a prohlížet si je. V průběhu samotného měření je možné sledovat průběhy využitím funkce View Transients (Sledování přechodného děje). Ukázka takového záznamu je na obr. 6. V grafu se zobrazuje vždy jedna perioda před přechodným dějem, přechodný děj samotný a dvě periody za přechodným dějem. Šedá svislá čára zobrazuje čas, kdy k přechodnému ději došlo. Ve skutečném okně bude ještě detailní průběh přechodného děje s naměřenými hodnotami Obr. 2 (zde byl vynechán vzhledem k nedostatku místa) a další informace, např. tabulky s naměřenými a vypočítanými hodnotami, rozdíl v hodnotě během přechodného děje a ve stejném bodě v periodě před přechodným dějem, max. hodnota děje, doba trvání atd. Průběhy si lze zobrazit pro ještě detailnější pozorování i jednotlivě po jednotlivých proudech či napětích. Jestliže uložíme více přechodových dějů do stejné databáze, můžeme posoudit jejich vzájemné relace na jednom grafu.

Hodnocení průběhu v počátku a konci děje mohou usnadnit funkce ZOOM a Kamera. Funkce Hodnota kurzoru (symbol „brýle„ na liště) přiřazuje při pohybu po grafu každému bodu jeho aktuální hodnotu. Program umožňuje vytváření vlastních „zákaznických„ protokolů. K tomu slouží řada nástrojů umístěných na horní liště okna.

5. Funkce Záznam (recording)

Funkce „Záznam„ umožňuje dlouhodobé kontinuální sledování vybraných parametrů. Tato funkce je, stejně jako obě předchozí funkce Transient a ALARM, dostupná samozřejmě již v samotném analyzátoru C.A 8334, jejích ovládání je ale uživatelsky příjemnější pomocí programu DataViewerProfessional. Okno pro záznam (Recordings) nám nabídne možnost nastavit si čtyři různé možné konfigurace sledovaných parametrů. Nový záznam si můžeme vhodně pojmenovat. K tomu slouží okénko „Name„ v pravém horním rohu. Obr. 3 Pod ním se zadává počátek a konec záznamu a doba integrace. Nejkratší možná doba integrace je 1 s, nejdelší pak 15 minut. Doba integrace se spolu s vybranými parametry podílí na maximální možné době záznamu. Okno pro nastavení režimu je na obr. 7.

Výběr dat pro záznam se provádí kliknutím na požadovaný parametr v levé horní části okna. Pro napětí, proud a výkon si lze ještě nastavit číslo harmonické, do které se bude záznam provádět (Harmonic Values Record). V našem případě je v okénku uvedeno None, to znamená, že si uživatel vybral záznam bez harmonických. Po kliknutí na toto políčko se nabídne Menu veličin (napětí, proud, výkon). Vybráním požadovaného parametru se pak vpravo rozbalí okénko pro udání čísla harmonické. Maximální doba pro záznam je uvedena aktuálně vždy pro právě zadaný výběr parametrů a vzorkování v dolní části okna jako Maximum Recording time. Z popisu nastavení okna pro záznam je vidět, že si uživatel může okamžitě zkontrolovat pro jím požadované vzorkování a počet sledovaných parametrů zdali mu vystačí místo v paměti na požadovanou dobu měření. Po ukončení záznamu se další zpracování provádí dříve popsaným standardním způsobem.

(pokračování)

GHV Trading, s. r. o.
Kounicova 67a
602 00 Brno
tel.: 541 235 532-4
fax: 541 235 387
e-mail: ghv@ghvtrading.cz
http://www.ghvtrading.cz