časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová termovizní kamera InfraCAM

|

číslo 3/2006

Nová termovizní kamera InfraCAM

Ing. Jiří Svoboda, TMV SS spol. s r. o.

Společnost Flir Systems, přední výrobce termovizní techniky, která vyrábí a nabízí infračervené (termovizní) kamery, popř. systémy určené k použití v mnoha odvětvích průmyslu, ve vědě a výzkumu i k řešení speciálních úloh, uvádí na trh novou ruční termovizní kameru s názvem InfraCAM™. Kamera je určena především pro kontrolu elektrických zařízení, stavebních objektů, základní diagnostiku strojů a zařízení apod. Její hlavní předností vedle rychlého použití a snadné obsluhy je především cenová dostupnost.

Obr. 1.

Obr. 1. Termovize InfraCAM

Termovizní kamera InfraCAM

Malá kompaktní robustní snadno ovladatelná ergonomicky řešená lehká (s hmotností 550 g včetně baterie) a především cenově dostupná kamera (obr. 1) je určena pro základní kontrolní a diagnostická měření. Termovizní obraz (termogram) měřeného objektu nebo zařízení je prezentován na barevném LCD s úhlopříčkou délky 3,5". Teplotu zvoleného místa (bodu) na měřeném objektu je možné zjistit s použitím tzv. měřicí funkce vázané k nepohyblivému bodu ve středu obrazovky, a to v celém měřicím rozsahu kamery, sahajícím od –10 do +350 °C (obr. 2). Kamera se ovládá prostřednictvím joysticku v podobě podložky se čtyřmi tlačítky. Vnitřní software kamery je také v češtině.

Vnitřní paměť kamery pojme až 50 termogramů, které lze při použití softwaru QuickView přes rozhraní USB přenést do počítače a vkládat do běžně používaných softwarových produktů, jako jsou Microsoft Word, Excel a Power Point. Software QuickView umožňuje také provádět základní vyhodnocení termogramů a vytvářet jednoduché zprávy ve formátu PDF.

Obr. 2.

Obr. 2. Odpojovač nízkého napětí (nahoře) a jeho částečný termogram pořízený termovizní kamerou InfraCAM (dole)

K zacílení kamery na určitou část sledovaného objektu je určeno laserové „ukazovátko„ LaserlocatIR® s červeným světlem, zabudované do tělesa kamery a ovládané spouští na její rukojeti.

Základní technické údaje kamery InfraCAM jsou souhrnně uvedeny v tab. 1. Kamera se dodává jako součást soupravy InfraCAM, obsahující vlastní termovizní kameru, transportní kufřík, napájecí zdroj, software QuickView, poutko na ruku, kryt na objektiv, kabel USB, příručku uživatele, napájecí kabel a baterii (obr. 3).

Přenosné dlouhovlnné systémy Flir Systems s mozaikovými nechlazenými detektory

Přenosné termografické systémy s nechlazenými mikrobolometrickými mozaikovými detektory typu FPA (Focal Plane Array) začala společnost Flir Systems (dříve Agema IR Systems) jako první na světě vyrábět v roce 1997. V současné době je vyrábí pod označením ThermaCAM™ ve dvou základních skupinách (řady E a B a řady P a S) s detektory s rozlišením 160 × 120, popř. 320 × 240 měřicích bodů. Termovizní kamera InfraCAM je se svým rozlišením 120 × 120 měřicích bodů v sortimentu firmy doplňkem výkonnějších přenosných termovizních systémů ThermaCAM řad E a B.

Termovizní kamery ThermaCAM řady E (obr. 4), která zahrnuje tři typy přístrojů s nechlazenými mozaikovými detektory typu FPA s rozlišením 160 × 120 měřicích bodů a jeden typ s detektorem s rozlišením 320 × 240 měřicích bodů, měří teploty v rozsahu –20 až +250 °C, rozšířitelném do +900 °C. Teplotní rozlišení kamer je 0,1 °C při teplotě 30 °C. U kamer lze používat výměnné objektivy (obr. 5).

Obr. 3. Souprava InfraCAM
Obr. 4. Termovizní kamera ThermaCAM řady E
Obr. 5. Termogram pořízený kamerou ThermaCAM E65 s detektorem s rozlišením 160 × 120 bodů

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Profesionálními ručními termovizními kamerami jsou kamery ThermaCAM řady P (tato řada obsahuje tři typy, obr. 6) nebo řady S (dva typy). Díky většímu rozlišení (detektor o velikosti 320 × 240 bodů), citlivosti (0,08 °C, nebo dokonce 0,05 °C), vestavěné videokameře umožňující spolu s termogramy pořizovat také běžné obrazové záznamy, ukládat zvukové poznámky k jednotlivým termogramům a pořizovat vysokorychlostní záznam, jsou tyto přístroje výkonnými profesionálními nástroji pro přesné měření teplot a zobrazování teplotních polí (obr. 7). Dalšími jejich přednostmi jsou např. ovládání pouze jednou rukou a malá hmotnost přístroje (usnadňující práci při měření a zvyšující bezpečnost obsluhy), vestavěné menu v českém jazyce a termogramy ve formátu JPEG, které jsou plně vyhodnotitelné (editovatelné) a libovolně přenositelné (bez nutnosti jakéhokoliv speciálního programu).

Obr. 6.

Obr. 6. Profesionální termovizní kamera ThermaCAM P65

Nabídka termografických přístrojů pro nejširší použití

Společnost Flir Systems vznikla spojením několika významných výrobců infračervené techniky, jmenovitě firem FSI Flir, Indigo a Inframetric (všechny tři z USA) a Agema (Švédsko). V současné době vyrábí termografické systémy pracující v těchto pásmech infračervené oblasti elektromagnetického spektra:

  • NIR (blízké infračervené): vlnová délka 0,9 (popř. 0,4) až 1,9 µm,
  • SW (krátkovlnné infračervené): 2 až 3 µm,
  • MW (střední infračervené): 3 až 5,5 µm,
  • LW (dlouhovlnné infračervené): 7,5 až 13 µm (popř. 8 až µm).

Podle konstrukce lze vyráběné systémy v principu rozdělit na:

  • přenosné, určené k použití zejména při diagnostice a kontrole elektrických zařízení, strojů a staveb a jejich prvků,

  • stacionární k využití zejména při sledování on-line, popř. k řízení teplot při výrobních procesech či pro bezpečnostní účely.

Obr. 7.

Obr. 7. Termogram pořízený kamerou P65

Pro úplnost dodejme, že první termografický (termovizní) systém na světě určený pro komerční použití vyrobila v roce 1965 firma AGA Infrared Systems (z ní se v roce 1983 oddělila nově vzniklá společnost Agema Infrared Systems). Tento systém byl úspěšně nabízen na trhu pod označením Thermovision® AGA 650.

Závěr

V příspěvku je představen nový termografický přístroj od firmy Flir Systems – termovizní kamera InfraCAM. Je určen především pro rychlé a operativní bezdotykové měření, sledování a záznam teplotních polí v mnoha průmyslových odvětvích. Hlavními přednostmi nové kamery jsou nenáročná obsluha a nízká cena. Stručně jsou také zmíněny osvědčené výkonné termografické kamery ThermaCAM, dodávané v řadách E, B, P a S.

Ing. Jiří Svoboda,
TMV SS spol. s r. o.

TMV SS spol. s r. o.
Studánková 395
149 00 Praha 4
tel.: 272 942 720
fax: 272 942 722
e-mail: info@tmvss.cz
http://www.tmvss.cz

(převzato z časopisu Automa 2/2006)