časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová svítidla THORN pro různé obory lidské činnosti

|

číslo 4/2005

Nová svítidla THORN pro různé obory lidské činnosti

Lukáš Kropáček,
Thorn Lighting CS, spol. s r. o.

Společnost Thorn Lighting nabízí své produkty na trhu od roku 1928 a v České republice působí od roku 1992.

Obr. 1. Obr. 2.

Obr. 1. Závěsné svítidlo Line XS
Obr. 2. Svítidlo Line XS Circular
Obr. 3. Výbojkové svítidlo Concavia L

Soustřeďuje se na poskytování komplexu služeb zákazníkům špičkovými výrobky, rychlými a spolehlivými dodávkami při realizaci většiny aplikací. Pro každou z těchto aplikací vyvíjí stále nové produkty podle posledních trendů ve světelné technice.

Line XS – kompletní řada svítidel do kanceláří

„Bez světla nejsme schop­ni vidět a bez dobrého osvětlení nejsme schopni vykonávat svou práci efektivně a s uspokojením.„

Obr. 3.

Vhodné osvětlení je nezbytnou součástí vybavení kanceláře, bez něho je lidská činnost podstatně narušena a na­víc se plýtvá cennou energií. V moderní kanceláři plnění mnoha úloh a činností vyžaduje odpovídající osvětlení, jinak nelze zajistit maximální pracovní efektivitu. Správné osvětlení pracovních prostor přispívá ke zrakové pohodě, ale i k vhodnému využití energie, nákladů, kromě toho i k vyvolání příjemného dojmu z architektonického řešení. Svítidla řady Line XS nabízejí v rámci jednotného designu komplexní řešení problému osvětlení ve zmíněných prostorách. Tato řada zahrnuje čtyři druhy svítidel ve dvojím barevném provedení a s různými světelnými zdroji. Byla navržena proto, aby vyhověla rostoucím požadavkům návrhářů moderního kancelářského osvětlení. Modrý či bílý světelný efekt po stranách svítidel napomáhá vytvořit jedinečné světelné řešení osobitého stylu. Závěsná lineární svítidla (obr. 1) poskytují přímo-nepřímé osvětlení. V kombinaci s nástěnnými a nástěnnými nepřímo svítícími svítidly zajišťují svítidla řady Line XS velmi efektivní osvětlení pracovišť a současně v místnosti vyvolávají dojem měkčího a jasnějšího světla. Míru vizuální přitažlivosti a místního světelného zdůraznění lze zvýšit použitím závěsného kruhového svítidla řady Circular (obr. 2).

Concavia – dokonalost mezi výbojkovými svítidly

Concavia je nejnovější a rovněž novátorské řešení v oblasti výbojkových svítidel (obr. 3). Svůj název svítidlo dostalo podle vyklenutého, konkávního tvaru jeho předřadné části. Svítidla jsou pro svou rozsáhlou řadu a moderní design vhodná pro rozličná použití, od komerčních prostor, přes sportoviště až po těžký průmysl. Je zde vhodně kombinován unikátní design potřebný k instalaci např. do obchodů, pasáží a výstavních hal s robustní konstrukcí nutnou do výrobních hal a skladů. Řada Concavia se vyrábí ve třech velikostech: S, L a XL. Všechny byly testovány pro vhodnost do prostředí s okolní teplotou 35 °C s krytím IP23 i IP65. Některá svítidla této řady podstoupila test i na vyšší okolní teplotu. Pro svítidla celé řady lze vybírat různá osazení světelnými zdroji o příkonech od 42 do 1 000 W, z množství hliníkových reflektorů a skleněných krytů a ochranných košů svítidla i z různých typů závěsů. Svítidla jsou k dispozici také s překlenovacím zdrojem pro zabezpečení minimální osvětlenosti v době, kdy výbojka ještě nesvítí plným výkonem. Další výhodou svítidel, dodávaných včetně nainstalovaného kabelu, je jejich snadná montáž, včetně montáže reflektoru, bez použití nářadí. To ocení především dodavatelské firmy a pracovníci údržby. Použité materiály vysoké kvality zaručují funkčnost a odolnost svítidla. Svítidla jsou vybavena tlumivkami s tepelnou ochranou, zapalovači s bezpečnostní funkcí a membránou pro vyrovnávání tlaků a „dýchání“ svítidla. Svítidlo lze doplnit soupravou chránící proti vibracím.

Obr. 4.

Obr. 4. Svítidlo Plane

Plane – svíticí dlaždice různých tvarů

Vestavné nástěnné a zemní svítidlo Plane (obr. 4) patří mezi svítidla s elektroluminiscenčními diodami (LED). Svítidlo využívá všechny výhody systémů s LED, které jsou již velmi dobře známy. Jedinečný reflektorový a refraktorový systém zajišťují naprosto rovnoměrný jas a vyzařování svítidla v bílé, modré, červené, žluté a zelené barvě. Navíc se vyrábí ve verzi, jež umožňuje změny barvy mezi červenou, zelenou a modrou. Svítidlo lze zvolit v takové velikosti, aby je bylo možné přesně zasadit mezi dlaždice a obkladačky. Svítidlo je určeno pro zvýraznění vnitřních a venkovních komunikací a prostor a pro lepší orientaci na těchto místech.

Obr. 5.

Obr. 5. Svítidlo Band

Band – pro rovnoměrné nasvětlení fasád

Vestavné zemní a nástěnné svítidlo Band (obr. 5), využívající diody LED, patří mezi svítidla pro osvětlení fasád z bezprostřední blízkosti. Svítí bílou, modrou, červenou, žlutou či zelenou barvou, popř. je možné měnit barvy mezi červenou, zelenou a modrou. Svítidlo je vybaveno speciálním asymetrickým reflektorem, jenž je konstruován přesně pro každou z deseti použitých elektroluminiscenčních diod. Zajímavostí je, že se svítidlo orientuje světelným zdrojem blíž k osvětlovanému objektu, tzn. obráceně, než je obvyklé u klasických asymetrických svítidel. Jeho výhodou oproti konkurenčním produktům jsou malé rozměry, v nástěnné verzi naklápěcí konzola od –30 do +30° a rovněž minimální spotřeba energie 12 až 17 W na 1 m délky svítidla. S ním je tedy možné osvětlovat stěny kolem komunikací a fasády skutečně rovnoměrně, s efektivním vyzařováním a s minimálními náklady na energii.

Jet – pro uliční osvětlení

Nové uliční svítidlo Jet (obr. 6) bylo vyvinuto pro montážní firmy a dodavatele veřejného osvětlení, kteří nejsou spokojeni s komplikovanými svítidly špatné kvality. Jeho výhodou je materiál, ze kterého je vyrobeno. Konstrukce svítidla Jet je totiž jednoduchá a zaoblená a je v ní ukryta jeho optická i předřadná část. To zaručuje velmi dobrou mechanickou odolnost. Mělký polykarbonátový kryt (stabilizovaný proti UV záření), který zakrývá předřadnou a optickou část, je jištěn sponou z nerezové oceli. Spolu s kvalitní optikou zaručuje měkké rovnoměrné osvětlení. Samozřejmostí je nastavitelná horizontální i vertikální poloha zdroje. Adaptér na dřík umožňuje naklápět svítidlo do 15°.

Obr. 6.

Obr. 6. Uliční svítidlo Jet

Proč zvolit hliníkové svítidlo? V současnosti je třeba brát ohled i na životní prostředí, a to nejen při výrobě, provozu, ale i na konci života všech produktů. Proto by měly být výrobky navrhovány s použitím minimálního množství druhů materiálů a pokud možno z materiálů, jež lze recyklovat.

Jet na rozdíl od jiných svítidel vyniká estetickým designem a přitom konstrukcí odolnou proti vandalům. Jeho předřadná a optická část jsou v krytí IP65. Je vhodné je použít na většině komunikací nižších tříd. Přitom ho lze pořídit za velmi nízkou cenu.

Thorn Lighting CS, spol. s r. o.
Jaselská 6/275
160 00 Praha 6
tel.: 224 315 252
fax: 233 326 313
e-mail: thorn@thornlight.cz
http://www.thornlight.cz