časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová řada zářezových svorek

|

číslo 3/2002

Elektroinstalační materiál

Nová řada zářezových svorek

Obr. 1.

Technologie zářezového spojení IDC (Insulation Displacement Connection) je již po dlouhou dobu využívána v oblasti telekomunikací. Jejím základním rysem je neodizolovaný vodič, který je přímo připojen do svorek, kde je mechanicky proříznuta izolace a dojde k elektrickému kontaktu vodiče (obr. 1). Tím se ušetří čas potřebný k zapojení vodičů a není zapotřebí používat žádné nástroje určené k odizolování vodiče. Z  testů vykonaných v praxi vyplývá, že v porovnání s ostatními technologiemi je možné uspořit až 60 % pracovního času. Vývoj IDC prošel několika fázemi. Postupem času se podařilo vyřešit problém přítlačné síly pro různé průřezy vodičů a tím i přechodový odpor celého spoje. Na obr. 2 je ukázka principu jednotlivých fází vývoje a jejich řešení.

Díky konstrukci svorky technikovi po-stačí pouze minimální montážní prostor při zapojování. Kvalita spoje, která je samozřejmostí, se vyrovná šroubovému i pružinovému třmenu. Proto se v poslední době prosazují trendy směřující k rozšíření zářezové technologie IDC i do dalších oblastí elektrotechnického průmyslu. Společnost Weidmüller se těmto trendům věnuje již několik let. Nyní přichází na trh inovova-ná řada svorek pod označením IDC-2. Ve svorce je opět oddělena část mechanická a elektrická, aby bylo zajištěno bezpečné připojení pro různé průřezy vodičů. Vodič se vloží do pohyblivé části svorky, která se pouhým tlakem šroubováku posouvá směrem ke kontaktní části. Připojení vodiče prochází několika fázemi (obr. 3). Obr. 2. Nejdříve je izolace vodiče naříznuta a následně je vodič posunut dále na širší plochou část s proudovou lištou. Materiál pružinové části je vyroben z korozivzdorné oceli pro zajištění stálého a dostatečného stisku. Materiálem proudové lišty je poko-vená měď. Výsledkem je stálý mechanický přítlak a minimální přechodový odpor i při připojení vodičů malého nebo velkého průřezu.

Firma Weidmüller průběžně rozšiřuje nabídku skupiny svorek IDC-2 (obr. 4). V současné době nabízí v tomto provedení svorky do průřezu vodiče 1,5 mm2. Celý rozsah přípojných průřezů je v této řadě svorek 0,25 až 1,5 mm2. Lze připojit jak plné, tak i lanované vodiče s  izolací PVC o jmenovitém proudu 17,5 A a jmenovitém napětí 500 V. K označení svorky se používají běžné štítky pod obchodním názvem DEK 5. Svorky IDU jsou průchozí se dvěma, třemi a čtyřmi přípojnými místy. Svorky IPE jsou určeny pro ochranné vodiče, patrové nebo hybridní svorky IDK (z části zářezové připojení a z části šroubový třmen, popř. tažná pružina). Uprostřed každé svorky je nejméně jedna řada kontaktů, sloužících k připojení příčných propojek.

Obr. 3.

Obr. 4.

Celá skupina se během krátké doby bude dále rozšiřovat o větší průřezy a další typy svorek.

Věříme, že tato zajímavá varianta zatím ne příliš rozšířeného principu připojování vodičů zaujme všechny zákazníky společnosti Weidmüller, s. r. o.. Bližší informace zájemcům sdělí regionální zástupci nebo firemní centrála na adrese:

[Firemní materiály]

Weidmüller, s. r. o.
Vídeňská 340
252 42 Vestec
tel.: 02/44 00 14 00
fax: 02/44 00 14 99
e-mail: office@weidmueller.cz
www.weidmueller.cz