časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová řada stejnosměrných zdrojů se na českém trhu osvědčila

|

číslo 2/2002

Trh, obchod, podnikání

Nová řada stejnosměrných zdrojů se na českém trhu osvědčila

Jiří Váša, Schmachtl CZ s. r. o.

Výhradní distributor zdrojů napětí německého výrobce FREI firma Schmachtl CZ uvedla na veletrhu Amper 2001 do prodeje novou řadu “inteligentních” stejnosměrných zdrojů napětí. Špičkové produkty firmy Frei již vyřešily mnoha českým výrobcům starosti s napájením řídicích systémů i strojů a přesvědčily je o vysoké kvalitě i tohoto výrobku. Nová, inteligentní generace elektronicky spínaných zdrojů se nazývá COMPETENT COSMO. Jsou to zdroje, které již nepoužívají klasické vinutí se stabilizátorem a nákladným nedokonalým chlazením, jež zvyšovalo nároky na prostor a hlavně hmotnost výrobku, ale polovodiče a elektronické komponenty. K vývoji tohoto typu přispěly především neustále rostoucí nároky velkých renomovaných koncernů v oblastech automatizace a elektrotechniky, které zdroje Frei s oblibou používají.

Popisovaná řada napájecích zdrojů je vhodná především pro aplikace vyžadující naprostou spolehlivost a stabilitu dodávaného napětí. Zdroje pracují na spínací frekvenci 100 kHz, což spolu s použitím tranzistorů FET a techniky zapojení zaručuje vynikající parametry, jako je velmi dobrá stabilita výstupního napětí při změnách zátěže nebo výkyvech síťového napájení. Dalším velkým úspěchem řady Competent Cosmo je příznivá cena zdrojů. S poklesem ceny zdrojů se dále zlepšila jejich kvalita, díky již zmiňovaným vysokým požadavkům klíčových zákazníků firmy Frei. Předností řady Competent Cosmo je nízká hladina rušení, široký rozsah vstupního napětí a vysoká spolehlivost.

Obr. 1. Obr. 3. Obr. 2.

Spínané zdroje mají vynikající výstupní charakteristiky. Usměrněné výstupní napětí 24 V DC je možné podle požadavků jednoduše navolit v rozsahu od 23 do 30 V DC, provozní teploty se mohou pohybovat v rozpětí od –10 do +70 °C. Zkuste si představit zdroj napětí 10 A Competent Cosmo, jehož hmotnost je pouze 1 kg a v rozváděči zabere prostor pouze 7 cm! Zdroje se dodávají v jednofázové a trojfázové verzi v rozsahu 105 až 250 V AC, popř. 3 × 340 až 550 V AC/24 V DC od 2 do 20 A. Samozřejmostí je certifikace CE, UL/CSA. Rovněž 100% splňují normu EN 61000-3-2, která klade velmi vysoké nároky na EMC (elektromagnetickou kompatibilitu), a sice odolnost elektronických řídicích zařízení proti elektromagnetickému rušení v průmyslovém prostředí. Vzhledem ke zmíněným vlastnostem se tyto “kosmické competenty” používají také v automatizovaných a řídicích provozech a např. i ve zdravotnictví, kde na nich doslova závisí lidský život.

Klasické řady transformátorů a síťových zdrojů jsou taktéž k dispozici v uceleném designu s inovovaným typem chlazení s minimálním nárokem na prostor. Jsou k dispozici typové řady jednofázových a trojfázových zdrojů 230 V AC/24 V DC, 400 V AC/24 V DC, popř. 3 × 400 V AC od 1 do 40 A při 5% zvlnění. I tato řada má certifikaci CE.

Na objednávku je rovněž možné zhotovit různé typy oddělovacích transformátorů a odboček.

Veškeré informace si zájemci mohou vyžádat u technické podpory firmy Schmachtl na tel. 02/44 00 15 39 nebo na adrese office@schmachtl.cz, kde pracovníci firmy bezplatně poskytnou profesionální asistenční servis při řešení všech problémů.

Schmachtl CZ s. r. o.
Vídeňská 185
252 42 Vestec u Prahy
tel.: 02/44 00 15 00
fax: 02/44 91 07 00
e-mail: office@schmachtl.cz
URL: http://www.schmachtl.cz