časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová řada statických elektroměrů KWZ firmy Moeller

|

číslo 8-9/2005

Nová řada statických elektroměrů KWZ firmy Moeller

Ing. Milan Hubálek, Moeller Elektrotechnika s. r. o.

Úvod

Nová generace statických elektroměrů KWZ firmy Moeller je určena pro třífázové a jednofázové měření prošlé činné elektrické energie při průtoku střídavého proudu o frekvenci 50 nebo 60 Hz. Přístroje (obr. 1) umožňují přímé měření do 63 A (jmenovitý proud In = 5 A) nebo polopřímé měření s převodem x/5 A nebo x/1 A. Elektroměry splňují požadavky tříd 1 a 2 podle standardu IEC 62053-21.

Elektrické vlastnosti

Elektroměry jsou vyráběny se sedmimístným elektromechanickým počitadlem nebo digitálním displejem. Obě verze jsou shodně vybaveny elektronickým analogově-digitálním měřicím obvodem. Výhoda tohoto řešení i pro verzi s elektromechanickým počitadlem spočívá ve skutečnosti, že vlastní počitadlo je poháněno krokovým motorem na rozdíl od přímého pohonu procházejícím proudem u klasických elektromechanických elektroměrů. Tím je zajištěno přesné měření již od velmi malých proudů. Pro potlačení rušivých vlivů je v elektroměrech integrována funkce blokování chodu naprázdno. Funkce je aktivována, je-li měřený proud menší než 25 mA (u verze s přímým měřením do 63 A je to 0,04 % Imax) nebo 10 mA (u verze s polopřímým měřením x/5 A je to 0,2 % Imax).

Obr. 1.

Obr. 1. Elektroměry KWZ a) mechanický s krytem b) digitální bez krytu

Obě verze jsou standardně vybaveny výstupem S0 (podle DIN 43864) s konstantou 500 impulsů/kW·h (přímé měření), popř. 500 impulsů/kW·h (nepřímé měření). Výstup je galvanicky oddělen od ostatních obvodů. Délka impulsu je 32 ms a zatížitelnost 27 mA při maximálním napětí 27 V. Přístroje dále obsahují zkušební výstup s červenou diodou LED a konstantou 10 000 impulsů/kW·h. V provedení s digitálním displejem mohou obsahovat rozhraní pro komunikaci. Prvním z nich je reléový výstup, druhým sériová linka RS-485. Elektroměry s digitálním displejem mohou být až čtyřtarifní.

Další užitečnou funkcí je blokování záporného odběru. Pokud je součet odběru všech fází záporný (např. vlivem přepólování proudových vstupů), jsou výstupy blokovány, tzn. počitadlo nebo displej nenačítá, indikační dioda LED nebliká a na výstupu S0 nejsou impulsy.

Obr. 2. Zapojení elektroměru KWZ a) třífázové přímé měření, b) třífázové polopřímé měření, c) jednofázové přímé měření
Obr. 2.

Elektroměr spolehlivě měří ve své třídě přesnosti i při výpadku dvou libovolných fází. Rovněž měří při poklesu fázového napětí až do 50 % jmenovitého napětí, a to i v případě napájení z jediné fáze. V náhradním zapojení jej tedy lze použít i pro jednofázová měření (viz obr. 2c).

Mechanické vlastnosti

Svorky přístroje umožňují připojení vodičů s průřezem do 16 mm2. Kryt svorek, který umožňuje plombování stejně jako vlastní přístroj, lze objednat samostatně jako volitelné příslušenství. Elektroměry označené značkou TCM je možné úředně ověřovat v akreditovaných laboratořích a opatřit je cejchovní plombou. Úředně ověřené elektroměry lze v České republice používat k fakturačním měřením.

Obr. 3.

Obr. 3. Svorky elektroměru

Elektroměr typu KWZ je standardně vybaven úchytkami pro upevnění na lištu DIN 35 se zástavbovou šířkou 8,5 modulů (153 mm). V horní části vodítka pro lištu DIN je masivní závěsný kolík. Ve dolní části elektroměru jsou po stranách dva přítlačné úchyty s pružinami z korozivzdorného materiálu. Pro alternativní připevnění na přístrojovou desku nebo elektroměrový kříž mají dolní úchyty v přesahující části oválné otvory pro šrouby M5. Uprostřed horní části pouzdra je závěsné oko pro šroub s hlavou maximálně 10 mm. Elektroměry nové řady KWZ lze tedy montovat jak na lištu DIN, tak i na klasický elektroměrový kříž. Instalační výška elektroměru bez krytu svorkovnice je 105 mm, s krytem 127 mm.

Závěr

Na elektroměry KWZ společnost Moeller poskytuje nadstandardní záruční dobu pět let. Pro nepřímá měření lze doporučit širokou nabídku proudových transformátorů MAK.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Moeller Elektrotechnika s. r. o.
Komárovská 2406
193 00 Praha 9
tel.: 267 990 411
fax: 267 990 419
internet: www.moeller.cz