časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová řada oceloplastových rozvodnic RZA pro zapuštěnou montáž

|

číslo 5/2006

Nová řada oceloplastových rozvodnic RZA pro zapuštěnou montáž

Ing. Petr Ryba, OEZ s. r. o.

Počátkem roku 2005 společnost OEZ s. r. o. uvedla na trh produkty zcela nové oblasti, a to rozváděčové skříně pod obchodní značkou DISTRIbox. V tomto článku OEZ představuje další produkt – ocelo-plastové rozvodnice RZA pro zapuštěnou montáž z nové řady DISTRIton.

Obr. 1.

Obr. 1. Sestava rozvodnic

Nová řada ocelo-plastových rozvodnic RZA pro zapuštěnou montáž, která se vyznačuje elegantním designem a téměř ideálním splynutím jejich dveří se stěnou, je určena především pro bytové a domovní instalace, ale své použití nalezne i v některých průmyslových instalacích. Dlouhá životnost díky ocelo-plastové konstrukci, možnost instalace do dutých stěn a robustní plastová základna bránící deformaci při instalaci do zdi jsou jedny z mnoha jiných výhod. Rozvodnice jsou nabízeny ve čtyřech provedeních, která se liší počtem řad (jedna, dvě, tři, čtyři), kdy do každé řady je možné umístit maximálně dvanáct modulů. Standardně je ke každé rozvodnici dodávána kromě lišty DIN a popisných štítků i nulová a zemní svorkovnice s jednoduchým záklapným systémem do základny. Každé provedení je možné osadit modulovými přístroji, které se upevňují na lištu DIN EN 50 022 šířky 35 mm.

Obr. 2.

Obr. 2. Minimální přesah dveří při zazdění

Mezi největší výhody řady RZA patří:

  • elegantní design – jednoduchý design rozvodnic bez rušivých prvků je vhodný pro téměř všechny aplikace,

  • ideální splynutí dveří se stěnou – minimální přesah dveří při zazdění (7 mm) poskytuje perfektní výsledný vzhled, rozvodnice zachovává i při vybavení zámkem stále stejný minimální přesah,

  • snadná instalace – robustní plastová základna rozvodnice brání deformaci při instalaci do zdi, což je zajištěno vhodnými prolisy a žebrováním v základně rozvodnice; při instalaci a provozu je navíc poškození rozvodnic eliminováno možností otevírání jejich dveří v úhlu až 180°,

  • snadná montáž přístrojů – odnímatelné horní a dolní plastové průchodky s lamelami se snadno přizpůsobí průřezu vodičů, a tak dovolují snadné zavedení kabelů; možnost montáže přístrojů na montážní rám mimo základnu rozváděče a dostatečný prostor za lištou DIN (12 mm) umožňují pohodlné osazení a zapojení rozvodnice.

Obr. 3. Průchodky s lamelami se snadno přizpůsobí průřezu vodičů
Obr. 5. Svorkovnice PD-RZA-SB4 na liště DIN
Obr. 6. Přídavná svorkovnice PD-RZA-SB36

Obr. 3. Obr. 5. Obr. 6.

Další vlastnosti a výhody

Rozvodnici je možné snadno a rychle rozložit. Sestavit ji lze z několika částí: plastové základny, čelního krytu, montážního rámu (umožňuje korekci křivě posazené rozvodnice) a kovového rámu s dveřmi. Součástí základny jsou odnímatelné horní a dolní plastové průchodky s lamelami.

Obr. 4.

Obr. 4. Části rozvodnice

Příslušenství

Současný počet svorek PE a N pro připojení ochranných a středních vodičů je možné zvýšit pomocí přídavných izolovaných svorkovnic PD-RZA-SB4, PD-RZA-SB36. Svorkovnici PD-RZA-SB4 lze instalovat na lištu DIN i do základny rozváděče. Pro uzamknutí rozvodnice je možné dokoupit zámek, který se nainstaluje pod výklopnou otevírací páčku. Rozvodnice mohou být při dokoupení montážní sady, která obsahuje čtyři montážní úchyty, montovány i do dutých stěn či sádrokartonu. Rovněž je lze spojovat spojovacími díly, kdy se jednotlivé rozvodnice vzájemně spojují do vodorovných kombinací při zachování požadovaného krytí IP30.

Pro další potřebné informace je možné se obrátit na linku technické podpory 465 672 190, navštívit webové stránky OEZ nebo si vyžádat leták s podrobnými údaji o rozvodnicích RZA. Prodej rozvodnic bude zahájen v druhém čtvrtletí 2006.

Tabulka typového značení rozvodnic

Počet řad (–)

Max. počet modulů (–)

Typ (-)

Rozměry (š × v × h)

Hmotnost (kg)

1

12

RZA-12N

361 × 311 × 97

2,1

2

24

RZA-24N

361 × 436 × 97

2,9

3

36

RZA-36N

361 × 581 × 97

3,8

4

48

RZA-48N

361 × 706 × 97

4,6

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

OEZ s. r. o.
Šedivská 339
561 51 Letohrad
tel.: +420 465 672 111
fax: +420 465 672 151
e-mail: oez@oez.cz
http://www.oez.cz