časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová řada instalačních přístrojů firmy Moeller

|

číslo 11/2002

Rozváděčová technika a přístroje

Nová řada instalačních přístrojů firmy Moeller

Martin Kunert, product manager BA,
Moeller Elektrotechnika s. r. o.

Obr. 1.

Úvod
Jak jsme již v nedávné minulosti informovali, firma Moeller uvádí na trh pod obchodním názvem Xtra Combinations ucelený soubor produktů a služeb, určený pro oblasti automatizace budov, průmyslovou automatizaci a rozvodná zařízení. Součástí nabídky zařízení automatizace budov jsou různé skupiny výrobků, jejichž souhrn nabízí kompletní řešení jak pro standardní, tak i pro ty nejnáročnější požadavky. Vycházíme tím maximálně vstříc uživateli a nabízíme mu možnost výběru.

Soubor Xtra Combinations obsahuje tyto skupiny produktů :

  • Xpole - inovované elektroinstalační přístroje pro montáž do rozváděčů,

  • Xclear - ekonomické elektroinstalační přístroje pro montáž do rozváděčů,

  • Xboard - sortiment domovních rozvodnic a rozváděčů,

  • Xswitch - domovní elektroinstalační přístroje pro zásuvkové obvody a klasické spínání a ovládání,

  • Xcomfort - komfortní inteligentní elektroinstalační systém spínání a ovládání s využitím datové sběrnice Nikobus.

Obr. 2.

Xpole se představuje
Dnes bychom Vám chtěli představit inovované elektroinstalační přístroje řady Xpole. Celá nová řada byla poprvé prezentována na letošním 44. mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně a na náš trh bude uvedena v závěru roku 2002. Xpole je novou generací navazující na předchozí úspěšné skupiny výrobků Power Line, jejímiž hlavními představiteli jsou známé jističe L7, proudové chrániče F7 a kombinované proudové chrániče FL7. Nové přístroje spojují kvalitu, spolehlivost a snadnou montáž a navíc přinášejí moderní design. Velkou předností nové řady Xpole je plná kompatibilnost s přístroji předchozích řad a lze je bez problému montovat vedle sebe. Z těchto důvodů nesou označení PL7, PF7, PFL7, které usnadňuje orientaci při přechodu na novou řadu.

Nové vlastnosti
Některé nové vlastnosti těchto přístrojů jsou patrné již při prvním pohledu. Na přístrojích je nové přehledné typové označení informující o jejich parametrech. Každý přístroj je označen šestimístným objednacím číslem a štítkem s kódem EAN. Svorky přístrojů jsou pro rychlejší orientaci při zapojování označeny popisem a jejich ochrana proti náhodnému dotyku je zvýšená. V novém designu je provedení indikátoru polohy kontaktů a přibyla možnost zaplombovat ovládací páčku v poloze „vypnuto i zapnuto“.

Další výhody pozná a ocení uživatel až při samotné montáži. Malá výška přístrojů - 80 mm - představuje ve své třídě nejmenší jističe a proudové chrániče a tím poskytuje dostatečný prostor pro připojení vodičů. Obr. 3. Propojovací systémy je možné namontovat z obou stran přístroje. Nová inovovaná třípolohová západka usnadňuje montáž a demontáž jističů a kombinovaných chráničů instalovaných v řadě, bez nutnosti demontáže ostatních přístrojů nebo propojovacího systému. Podstatná změna, která uživatelům usnadní práci a ušetří hodně času, jsou jednotky pomocných kontaktů a vypínací spouště namontovatelné pomocí západek. Příslušenství se přiloží k přístroji a jednoduše zaklapne bez použití nářadí.

Pro vyloučení chyb při montáži a zvýšení spolehlivosti přístrojů jsou svorky jističů a kombinovaných chráničů vybaveny tzv. ochrannou posuvnou clonkou. Tato clonka zakrývá prostor pod svorkou a zabraňuje tak vložení vodiče mimo svorku. Srozumitelné montážní návody uživatelé naleznou vytištěné na vnitřní straně obalů společně s názorným vyobrazením.

Při inovaci řady Xpole se nezapomnělo ani na ostatní přístroje do rozváděčů, jako např. instalační relé a stykače, měřicí přístroje, spínací hodiny, svodiče přepětí atd.

Ucelená nabídka přístrojů a rozváděčů této nové řady je uvedena v katalogu „Instalační přístroje a rozváděče“ pro rok 2003, který zájemcům zašleme na vyžádání.

Nové přístroje bude možné získat v síti partnerských velkoobchodů s elektroinstalačním materiálem. V případě zájmu o podrobné technické údaje a informace o dalších produktech a službách se můžete obrátit přímo na firmu Moeller Elektrotechnika nebo na www.moeller-cz.com

Moeller Elektrotechnika s. r. o.
Komárovská 2406
193 00 Praha 9 – Horní Počernice
tel.: 267 990 442
fax: 267 990 419

Třebovská 480
562 03 Ústí nad Orlicí
tel.: 465 519 611
fax: 465 519 619

http://www.moeller-cz.com