časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová řada elektroinstalačních přístrojů SWING

|

číslo 4/2005

Nová řada elektroinstalačních přístrojů SWING®

Miloš Šikola,
ABB s. r. o., Elektro-Praga

Odborná veřejnost si jistě pamatuje, že firma ABB s. r. o., Elektro-Praga, uvedla v loňském roce na trh novou generaci dvojnásobných zásuvek s natočenou vrchní dutinou a bezšroubovými připojovacími svorkami. Za krátkou dobu, která uplynula od jejího prvního představení na veletrhu AMPER 2004, si tento elektroinstalační přístroj v témž roce získal velkou oblibu uživatelů. Populárními mezi uživateli se staly i další přístroje se svorkami pro bezšroubové připojení vodičů – spínače typové řady 3559 a zásuvky řady 5519.
Firma ABB s. r. o., Elektro-Praga, pravidelně každý rok připravuje novinky. Ani letošní rok není výjimkou. Po úspěšném zavedení designů Classic, Tango®, Element®, Time®, solo®, alpha nea®, alpha exclusive® a impuls je zde od roku 1992 již devátá designová řada spínačů a zásuvek.

SWING®

Design SWING® vyniká moderním, jednoduchým a elegantním tvarem. Hlavní linii tvoří symetrická, mírně kulovitá plocha, shodná pro kryty přístrojů i pro rámečky. Tyto linie na sebe plošně navazují. Kryty přístrojů jsou nabízeny v efektním lesklém provedení a decentních barvách, které jsou na tuzemském trhu oblíbené: v jasně bílé, světle šedé, krémové, béžové a hnědé (obr. 1). Příjemný tvar, vhodný pro standardní interiéry, si jistě najde své obdivovatele a uživatele. Hladká kulovitá plocha zabraňuje nadměrnému usazování prachu.

Obr. 1.

Obr. 1. Nová designová řada SWING®

Řada SWING® nabízí standardní přístrojovou vybavenost: spínače a ovladače ve standardních řazeních se signalizací i bez ní, jednonásobné a dvojnásobné, televizní, rozhlasové a satelitní zásuvky, telefonní a komunikační (datové) zásuvky, jednonásobné, dvojnásobné i trojnásobné rámečky. Dvojnásobné a trojnásobné rámečky jsou univerzální pro vodorovnou i svislou montáž.

Elektroinstalační přístroje SWING® lze doporučit pro novostavby i rekonstrukce, a to i do panelových domů. Obrys designu o rozměru 81 × 81 mm s poloměrem 5 mm je plně kompatibilní s rozměry designu Classic, jehož varianty byly osazovány do panelových domů v několika posledních desetiletích. To jistě ocení uživatelé panelových bytů.

Obr. 2.

Obr. 2. Pohled na přístroje v násobném rámečku SWING®

Designová řada SWING® v sobě skrývá nový přístroj. Největším překvapení pro uživatele, ale i pro projektanty a elektromontéry je zcela nový přístroj spínače typové řady 3557G (obr. 4) a jeho moderní spínací mechanismus, který vývojově navazuje na osvědčené spínače řad 3558 a 3559.

Vestavná hloubka spínače je pouhých 12 mm. Lze jej tedy bez problémů montovat do krabic používaných v panelových rozvodech i do krabic na omítku, které jsou součástí lištových rozvodů. Také v krabicích o průměru 60 mm je dostatek místa pro připojení vodičů. Připojovací svorky jsou šroubové a zdvojené pro průběžnou montáž. Kontaktní systém přístroje s jmenovitým proudem 10 AX (dle ČSN EN 60669) při 250 V AC umožňuje i plné spínaní zářivkových zátěží. Nová konstrukce krytu spínače urychluje a zjednodušuje montáž bez použití přídržné desky. Kryt lze na přístroj pohodlně nasadit a ve výjimečných případech (např. při revizi světelného obvodu) sejmout i bez demontáže rámečku a dalších přístrojů i v několikanásobných kombinacích. Svorky jsou přístupné pro revizní měření při stupni krytí IP20.

Jednonásobná zásuvka je vybavena přístrojem řady 5518 a je též přizpůsobena pro průběžnou montáž.

Klasická dvojnásobná zásuvka využívá osvědčený přístroj typové řady 5512 s možností průběžné montáže (obr. 3) a je doplněna polozapuštěnou („panelovou„) variantou o vnitřních rozměrech 81 × 81 mm s poloměrem 5 mm.

Je samozřejmostí, že firma ABB s.r.o., Elektro-Praga, průběžně zlepšuje nabídku zákazníkům a uživatelům i u ostatních designů. V dalším textu je uveden jen stručný přehled novinek.

Kartový spínač 3559

Jde o rozšíření klasické řady spínačů 3559 s bezšroubovými svorkami v designech Tango®, Element® a Time®. Je určen pro spínaní a vypínaní elektrických obvodů v hotelových pokojích a penzionech samotným zákazníkem při vstupu či odchodu. Lze je použít všude tam, kde je při odchodu vyžadováno vypnutí spotřebičů a svítidel z hlediska bezpečnosti i úspor elektrické energie.

Obr. 3.

Obr. 3. Zásuvka dvojnásobná SWING®

Další kryt spínačů 3558

Je to kryt s popisovým polem v designech Tango®, Element® a Time®. Popiska umožňuje vepsat název ovládaných spotřebičů nebo svítidel pro rychlejší orientaci. Je určen pro přístroje řady 3559 (s bezšroubovými svorkami) i pro přístroje řady 3558 (se šroubovými svorkami).

Spínače Element® a Time® IP44

Tyto řady v krytí IP44 byly doplněny o varianty s krytem s popisovým polem. Popisky opět dovolují vepsat název ovládaných spotřebičů a svítidel pro rychlejší orientaci při jejich ovládání.

Ovladač zvonkový 3171 trojnásobný

Navazuje na klasický mechanismus zvonkových ovladačů typové řady 3171. Přístroj se stal součástí designu Time® a Element®. Lze jej kombinovat s vícenásobnými vodorovnými, svislými a plošnými rámečky a dalšími přístroji, nebo násobit počet zvonkových ovladačů.

Spínač trojpólový

V tomto případě jde o další generaci trojpólového přístroje se signalizací zapnutí v designech Tango®, Element®, Time®. Nahrazuje dosavadní spínač bez signalizace. Kompletní spínač signalizuje doutnavkou v průzoru krytu stav připojení nebo odpojení třífázového spotřebiče.

Obr. 4.

Obr. 4. Boční pohled na spínač 3557G designové řady SWING®

Automatický spínač se snímačem pohybu

Tento spínač v designu Tango® doplňuje přístroje o varianty při úhlu pokrytí 180°. Je nabízen ve třech typech pro dvouvodičové, třívodičové a čtyřvodičové zapojení. Umožňuje nastavení prahového osvětlení a zpoždění vypnutí se stiskem integrovaného tlačítka.

Přístroje pro montáž na hořlavé podklady

Tyto přístroje nejsou úplnou novinkou, protože v designu Tango® (barevný odstín šedá a béžová) existují již od jeho zavedení. Nabídka pro montáže v prostorách se stupněm hořlavosti B až C2 je rozšířena o design Time (barevný odstín titanová a šampaňská). Viditelné označení na boku rámečku u obou typů jednoznačně informuje elektromontéra, revizního technika i uživatele o oprávněnosti montáže těchto přístrojů v jednotném barevném provedení do jmenovaných hořlavých podkladů. Parametry vlastních přístrojů pro takovéto montáže jsou v současné době již u většiny přístrojů na trhu samozřejmostí. Výhodou přístrojů firmy ABB s.r.o., Elektro-Praga, je, že stejné parametry platí i pro již uvedené kryty a rámečky přístrojů, které jsou pro snížení rizika nebezpečí požáru vyrobeny ze samozhášivých materiálů a odolávají teplotě zkušební žhavé smyčky 960 °C (podle ČSN EN 60695-2-11) a teplotě zkušebního plamene (podle ČSN EN 60695-2-2).

Zásuvky 5519

Základní řada s bezšroubovými svorkami byla rozšířena také o zásuvky s krycím víčkem.

Zásuvka dvojnásobná 5513

Tento typ zásuvky s natočenou vrchní dutinou a bezšroubovými svorkami v designech Tango®, Element® a Time® byl doplněn variantou s ochranou před přepětím s optickou nebo zvukovou signalizací (obr. 3).

Zásuvky bezpečnostní FI-DOS

Bezpečnostní zásuvka Tango® s vestavěným proudovým chráničem byla doplněna variantami s krytím IP44 na povrch i do omítky.

Obr. 5.

Obr. 5. Zásuvka komunikační SWING®

Nosná maska 5014

Uvedený typ je nabízen v designech Element® a Time® se dvěma zásuvkami CINCH (RCA) pro připojení audio- i videozařízení, reproduktorů apod.

Přístroje AudioWorld

Nová přístrojová řada pro distribuci zvuku v obytných domech a budovách, kancelářích, zdravotnických zařízeních apod. je v designech Element®, Time®, solo®,alpha nea®, alpha exclusive®.

Představené novinky jsou pouze výběrem z nejdůležitějších nových přístrojů a doplňků firmy ABB s.r.o., Elektro-Praga. Ostatní výrobky, jakož i průřez celým sortimentem elektroinstalačního materiálu ABB, lze zhlédnout na veletrhu AMPER 2005 od 5. do 8. dubna 2005 na výstavišti PVA Praha-Letňany a na veletrhu Elektro 2005 od 19. do 23. dubna 2005 na výstavišti v Brně. Na obou veletrzích budou zájemcům k dispozici odborníci firmy, kteří jim podají podrobné informace. Kompletní sortiment s uvedenými novinkami je rovněž uveden v katalogu Domovní elektroinstalační materiál 2005. Přístupné jsou i internetové stránky http://www.abb-epj.cz

ABB s. r. o., Elektro-Praga
Resslova 3
466 02 Jablonec nad Nisou
tel.: 483 364 111
fax: 483 312 059
e-mail: epj.jablonec@cz.abb.com
http://www.abb-epj.cz