časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová příručka z vydavatelství INEL

|

číslo 12/2004

odborná literatura

Nová příručka z vydavatelství INEL

Vydavatelství IN-EL uvádí na trh první příručku na téma značení a označování v elektrotechnice. Tato novinka je díky svému encyklopedickému charakteru vhodná pro široké využití elektrotechniky s nejrůznějším zaměřením. Za zmínku rovněž stojí souhrnná příloha s velmi žádanými praktickými pomůckami.

Název: Značky, barevné a alfanumerické značení v elektrotechnice
Autor: Ing. Michal Kříž
Svazek: 68, základní edice ELEKTRO
Cena: 189Formát B5: 122 stran, 48 obrázků, 36 tabulek, 5 příloh
ISBN 80-86230-37-6

Hotové elektrické zařízení je výsledkem spolupráce konstruktérů, projektantů, montážních pracovníků i těch, kteří se starají o jeho provoz. Jejich práce na sebe musí navazovat, a proto by všichni zúčastnění měli tzv. používat stejnou řeč. Z toho důvodu je podstatnou součástí dorozumívacího jazyka elektrotechniků značení elektrických předmětů, zařízení a jejich jednotlivých komponent. Stále více se také prosazuje snaha v elektrotechnice celosvětově používat jednotné značení. Přestože v Evropě jsou v současné době platné v podstatě shodné normy pro elektrotechnická značení, jejich využívání se v jednotlivých evropských zemích doposud mírně odlišuje. Proto je dobré mít určité zvláštnosti a odlišnosti stále na paměti.

Publikace podává přehled o značeních, která se nyní v elektrotechnice používají pro identifikaci vodičů, kabelů a jejich žil, svorek na elektrických předmětech a přístrojích, jakož i o jejich významu v elektrických instalacích strojních zařízení, výrobních linek, budov a objektů. Na příkladech je ukázáno uplatnění značení v elektrotechnické praxi a v přílohách jsou zmíněny praktické pomůcky pro elektrotechniky, které byly vydány dříve a v současné době již samostatně nejsou k dispozici.

Publikace je určena širokému spektru pracovníků v elektrotechnice: konstruktérům, projektantům, montážním pracovníkům, revizním technikům i pracovníkům údržby. Využijí ji však také studenti elektrotechnických oborů, učitelé i mistři odborného výcviku odborných učilišť, středních, vyšších i vysokých škol.

Příručku si mohou zájemci objednat prostřednictvím předtištěného kuponu, popř. na www.in-el.cz. Od společnosti IN-EL, spol. s r. o., ji obdrží na dobírku.