časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová norma v oboru Informační technologie ČSN EN 50310 ed. 2

|

číslo 11/2006

Nová norma v oboru Informační technologie ČSN EN 50310 ed. 2

Tento článek podává bližší informace o ČSN EN 50310 ed. 2 (36 9072) „Použití společné soustavy pospojování a zemnění v budovách vybavených zařízením informační technologie„ (vydání – září 2006). Tato norma je českou verzí evropské normy EN 50310:2006. Evropská norma byla vypracována technickou komisí CENELEC TC 215, elektrotechnické aspekty telekomunikačních zařízení pracovní skupinou WG 2. Text návrhu normy byl schválen CENELEC 1. září 2005.

Norma řeší uzemňování a pospojování zařízení informační technologie v budovách ve vztahu k jeho bezpečnému provozu, spolehlivé funkci a elektromagnetickým parametrům. Obsahuje požadavky na soustavy pospojování, zahrnující pravidla pro vytvoření společné soustavy pospojování (CBN) v budově a pro její sloučení se síťovou soustavou pospojování (MESH-BN). Specifikuje požadavky na provedení elektrické rozvodné sítě, které se dotýkají jak sítě DC, tak AC.

V závislosti na stupni složitosti a rozsahu výstavby informační technologie se požaduje uzemňování a pospojování na různé úrovni. Počínaje základními požadavky na uzemňování a spojování se v této normě uvádějí vylepšení nutná k provozu zařízení pro informační technologii. U velkých instalací informační technologie v budovách, které mohou vyžadovat zvláštní péči, se může použít konfigurace pospojování a způsobů uzemnění podle ČSN ETSI EN 300 253 V2.1.1 „Rozbor vlivu prostředí (EE) – Konfigurace zemnění a propojování v telekomunikačních ústřednách„.

Obr. 1.

Obr. 1. Schéma závislostí mezi ČSN EN 50310 ed. 2 a ostatními normami pro kabelové rozvody informačních technologií

Konfigurace pospojování uváděné v ČSN EN 50310 ed. 2 jsou určeny k zajištění optimálních uzemňovacích a spojovacích podmínek v budovách, ve kterých má být informační technologie provozována. V normě ČSN EN 50174-2 „Informační technika – Instalace kabelových rozvodů – Část 2: Plánování instalace a postupy instalace v budovách„, která se mimo jiné na požadavky uvedené v ČSN EN 50310 ed. 2 odvolává, jsou podrobně uvedeny úvahy o uspokojivé instalaci a provozu kabeláže pro informační technologii v prostředí budovy, kde se používá nízkonapěťová elektrická rozvodná síť (až do efektivní hodnoty AC napětí 1 000 V).

Tato norma poskytuje pokyny pro síťové operátory, dodavatele zařízení a vlastníky budov pro dohodu na normalizaci konfigurace pospojování, která usnadní:

  • shodu instalace zařízení Informačních technologií s funkčními požadavky, včetně hledisek vyzařování a imunity elektromagnetické kompatibility (EMC),

  • kompatibilní výstavbu budov a dodávky zařízení,
  • instalaci nového zařízení v budovách stejně tak jako rozšíření nebo přemístění instalace v existujících budovách se zařízením pocházejícím od různých dodavatelů,

  • strukturovaný postup výstavby,
  • jednoduchá pravidla údržby,
  • uzavírání smluv na společné platformě,
  • harmonizaci ve vývoji, výrobě, výstavbě a provozu.

Tato norma by se měla přinejmenším používat v případě nově stavěných budov a kdykoliv to bude možné v již existujících budovách (např. při rekonstrukcích budov).

Předmětná norma navazuje především na soubory ČSN EN 50174 (36 9071) „Informační technologie – Kabelová vedení“ (popř. starší název souboru „Informační technologie – Instalace kabelových rozvodů“) a ČSN EN 50173 (36 7253) „Informační technologie – Univerzální kabeláž„ (viz obr. 1).

Soubor ČSN EN 50174 (36 9071) „Informační technologie – Kabelová vedení“ se v současné době skládá z těchto částí:
část 1: Specifikace a zabezpečení kvality,
část 2: Plánování instalace a postupy instalace v budovách,
část 3: Projektová příprava a výstavba vně budov.

Tyto části obsahují podrobné požadavky a pokyny vztahující se k plánování a postupu výstavby určováním důležitosti infrastruktury. Důležitost kabelových vedení informační technologie je podobná důležitosti základních součástí budovy, jako jsou topení, osvětlení a napájecí vedení. Jako u jiných zařízení může mít přerušení služby vážné důsledky. Nízká jakost služeb z důvodu nedostatku plánování, použití nevhodných součástek, nesprávné výstavby, špatná údržba nebo neadekvátní podpory mohou ohrozit efektivní činnost organizace. Tyto části dále specifikují základní požadavky pro plánování, výstavbu a provoz kabelových rozvodů informační techniky používající symetrické měděné kabelové rozvody a kabelové rozvody z optických vláken. Tato norma je použitelná pro kabelové rozvody navržené k podpoře určitých analogových a digitálních telekomunikačních služeb, včetně hlasových služeb, a pro univerzální systémy kabelových rozvodů navržené v souladu s EN 50173 a určené k podpoře širokého rozsahu telekomunikačních služeb.

Soubor ČSN EN 50173 (36 7253) „Informační technologie – Univerzální kabeláž„ v současné době tvoří jediná část – všeobecné požadavky.

Tato část specifikuje pravidla pro návrh a realizaci univerzální kabeláže v budovách a areálech, založené na využití symetrických nebo optických kabelů. Specifikuje strukturu a konfiguraci univerzální kabeláže, požadavky na její vlastnosti a možnosti při výstavbě. Kabeláž definovaná v této normě podporuje široký rozsah služeb, včetně přenosu hlasu, dat, textu, obrazu.

V současné době jsou technickou komisí CENELEC TC 215 Elektrotechnické aspekty telekomunikačních zařízení schvalovány další části tohoto souboru. Příslušné normy budou jako ČSN zavedeny pravděpodobně již v roce 2007. Týká se to konkrétně:

  • Části 2: Kancelářská prostředí,
  • Části 3: Průmyslová prostředí,
  • Části 4: Obytná prostředí,
  • Části 5: Datová centra.