časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová generace softstartérů firmy Rockwell Automation

|

číslo 4/2004

AMPER 2004

Nová generace softstartérů firmy Rockwell Automation

Václav Kožíšek, Petr Jelínek

Softstartéry jsou přístroje vhodné pro řízení rozběhu a doběhu standardních asynchronních motorů i motorů hvězda-trojúhelník, aby bylo zabráněno velkým proudovým, a tedy i momentovým rázům. Nové softstartéry firmy Rockwell Automation se vyznačují nejmodernějším modulárním provedením, velkou flexibilitou a možností využití v mnoha aplikacích.

Obr. 1

Softstartéry SMC-Flex

Softstartéry SMC-Flex (obr. 1)jsou nabízeny v sedmi proudových rozsazích, pro standardní motory od 108 do 480 A a pro rozběh hvězda-trojúhelník od 187 do 831 A. Vstupní napětí je 200 až 480 V AC nebo 200 až 600 V AC, frekvence 50/60 Hz. Pro připojení vnějších signálů nabízí SMC-Flex svorkovnici programovatelných vstupů a výstupů, usnadňující přímé připojení podle požadavků uživatele. Řídicí napětí je 100 až 240 V AC. Čtyři pomocné kontakty jsou určeny pro kompletní signalizaci aktuálního stavu softstartéru (chod, chyba, alarm, dosaženy otáčky).

Softstartéry SMC-Flex mají integrován vnitřní by-pass, nastavitelnou ochranu motoru proti přetížení, možnost připojit PTC a analogovou zpětnou vazbu.

Standardní verze nabízí sedm rozběhových režimů, jako „option„ lze zvolit režim pro řízení rozběhu a doběhu čerpadel, polohování nebo při požadavku na zkrácení doby zastavení režim pro brzdění.

Pro zajištění maximální spolehlivosti chodu motoru s minimalizací poruch a výpadků softstartér standardně disponuje:

Obr. 2
  • vlastní nadproudovou ochranou motoru s pamětí,

  • diagnostikou (podpětí, přepětí, přehřátí, záměna fází, počet rozběhů/h, vstup pro PTC, zkrat na tyristoru, zemního spojení atd.),

  • monitorováním (A, V, kW, kW·h, účiník, tepelné zatížení motoru, provozní hodiny atd.).

Pohodlné nastavování základních parametrů a řízení softstartéru SMC-Flex je dáno vícejazyčným ovládacím panelem s displejem LCD a pěti tlačítky. Pro zvýšení flexibility a pro efektivní využití nabízených vlastností lze k softstartéru SMC Flex objednat několik interních komunikačních modulů (obr. 2) na sítě Remote I/O, RS-485/DF1, Profibus, ControlNet, DeviceNet, Interbus nebo Ethernet/IP (obr. 3), ovládací a programovací panely 20-HIM, vhodné do ruky nebo na panel rozváděče. Komunikační a ovládací moduly využívají i měniče frekvence řady PowerFlex 70 a 700.

Pro práci v síti s vysokou úrovní rušení firma navíc dodává ochranné moduly, které se připojují na vstupní i výstupní stranu startéru.

Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5

Softstartéry SMC-Flex jsou vhodné např. pro pohon čerpadel, kompresorů, ventilátorů, lisů, pásových dopravníků atd. Věříme, že použití našich výrobků bude tím správným řešením v řadě vašich aplikací.

Softstartér SMC-Delta

SMC-Delta (obr. 4) je kompaktní polovodičový softstartér, jenž je určen pro řízení rozběhu motorů hvězda-trojúhelník. Vyrábí se v jedenácti proudových rozsazích 3 až 147 A, vstupní napětí je 200 až 480 V AC a 200 až 600 V AC, frekvence 50/60 Hz. Řídicí napětí lze volit mezi 100 až 240 V AC a 24 V AC/DC. Pracovní teplota je v rozsahu od 0 do 50 °C.

Tab. 1.

SMC-3 Výška (mm) Šířka (mm) Hloubka (mm)
1 až 37 A 140 45 100
43 až 85 A 206 72 130

Softstartéry SMC-Delta mají integrován vnitřní by-pass, nastavitelnou ochranu motoru proti přetížení a snadnou diagnostiku chyb. Na čelním panelu je dioda LED. Ta signalizuje stav softstartéru (RUN/ON nebo detekce příslušné chyby).

Softstartér SMC-Delta disponuje velkým počtem ochran, mezi které patří:

  • vlastní nadproudová elektronická ochrana motoru,
  • možnost detekce zkratu na tyristoru,
  • ztráta napětí či zátěže,
  • vyvažování nesymetrie fází,
  • přehřátí.

Unikátní jsou také rozměry nového softstartéru SMC-Delta. Díky nim a kompaktnosti SMC-Delta je zjednodušena instalace zařízení pro rozběh motorů hvězda-trojúhelník a zmenšena instalační plocha až o jednu třetinu oproti dosavadním zařízením.

Tab. 2.

SMC-Delta Výška (mm) Šířka (mm) Hloubka (mm)
1 až 64 A 140 45 100
74 až 147 A 206 72 130

Softstartér SMC-Delta standardně umožňuje:
Proudové omezení - Current Limit Start Rozběh motoru s proudovým omezením se používá v případech, kdy je nutné omezit záběrný proud. Omezení proudu lze nastavit jako 150 %, 250 %, 300 % nebo 350 % jmenovitého proudu. Doba rozběhu je taktéž nastavitelná: 2, 5, 10 nebo 15 s.

Softstartéry SMC-3

Tyto softstartéry (obr. 5) se vyrábějí v deseti proudových rozsazích: 3 až 85 A. Jejich vstupní napětí je 200 až 480 V AC a 200 až 600 V AC, frekvence 50/60 Hz. Řídicí napětí lze volit mezi 100 až 240 V AC a 24 V AC/DC. Pracovní teplota je v rozsahu od 0 do 50 °C.

Obr. 6

Softstartéry SMC-3 mají integrován vnitřní by-pass, nastavitelnou ochranu motoru proti přetížení a snadnou diagnostiku chyb.

Softstartér SMC-3 má standardně dva pevné kontakty. První kontakt je pro signalizaci chyby a druhý, pomocný kontakt je možné nastavit na signalizaci stavu („normal„ nebo „dosaženy otáčky„).

Softstartér SMC-3 disponuje také množstvím ochran, mezi které patří:

  • vlastní nadproudová elektronická ochrana motoru,
  • možnost detekce zkratu na tyristoru,
  • ztráta napětí či zátěže,
  • přehřátí,
  • vyvažování nesymetrie fází,
  • detekce záměny fází.

Rozměry nového softstartéru SMC-3 jsou shodné s rozměry SMC-Delta a podtrhují jejich jednoduchost a kompaktnost.

Softstartér SMC-3 standardně umožňuje:

  • Soft Start
    Plynulý rozb motoru zvyšováním napětí (soft start). Zajišťuje rozběh motoru se záběrným momentem nastavitelným v rozsahu 15 %, 25 %, 35 % nebo 65 % záběrného momentu a s dobou rozběhu nastavitelnou na 2, 5, 10 nebo 15 s. Obr. 7

  • Current Limit Start
    Rozběh motoru s proudovým omezením se používá v případech, kdy je nutné omezit záběrný proud. Omezení proudu lze nastavit jako 150 %, 250 %, 350 % nebo 450 % jmenovitého proudu. Doba rozběhu je nastavitelná na 2, 5, 10 nebo 15 s.

  • Selectable Kick Start
    Funkce Kick Start na začátku rozběhu povolí proudový puls o velikosti 450 % jmenovitého napětí a dobu trvání 5 až 15 s. Tak je možné překonat suché tření a zajistit plynulý rozběh.

  • Soft Stop
    To je funkce plynulého zastavení. Doba zastavení je nastavitelná jako násobek doby rozběhu (jedenkrát, dvakrát nebo třikrát). Motor zastavuje v důsledku pomalého a plynulého snižování napětí.

Veškeré parametry softstartérů SMC-Delta a SMC-3 se nastavují přepínači umístěnými pod krytem na čelním panelu přístrojů.

Obr. 8

K softstartérům SMC-Delta a SMC-3 lze objednat i příslušenství. Lze jmenovat např.:

Pomocné kontakty (1 × N.O., 2 × N.O., 1 × N.C., 1 × N.O. a 1 × N.C.), vstupní ochranný modul nebo modul pro vzdálený reset (obr. 6 a, b)

Propojovací moduly pro jističe 140M a stykače 100C (obr. 6 c, d)

Výkonové řady SMC-Delta a SMC-3 lze vybavit vlastním interním ventilátorem. Samozřejmostí je možnost externího ovládání, které dále zlepšuje schopnosti řízení a diagnostiky nových softstartérů SMC.

Softstartéry SMC-Delta a SMC-3 jsou vhodné pro použití v mnoha aplikacích, zejména pro řízení rozběhu a doběhu kompresorů, ventilátorů, čerpadel, odstředivek, dopravníků nebo hydraulických výtahů.

ControlTech, s. r. o.
Havlíčkova 822
280 00 Kolín
tel.: 321 742 011
fax: 321 742 022
e-mail: info@controltech.cz
http://www.controltech.cz