časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová generace multimetrů Metrix MTX s novým designem

|

číslo 4/2006

Nová generace multimetrů Metrix MTX s novým designem

Vlastimil Pospíšil, TR instruments spol. s r. o.

Výrobky firmy Metrix byly uvedeny na trh v České republice a na Slovensku před patnácti lety a multimetry řad ASYC a ASYC 2 (Advanced Safety Concept, vyspělá bezpečnostní koncepce) se za tu dobu staly synonymem přesnosti a odolnosti v náročných provozních podmínkách. Inovační potenciál firmy je dokumentován uvedením multimetrů řady ASYC 3 zcela převratné koncepce na trh ani ne rok po úspěšném představení provozních osciloskopů Scopix s dotykovým displejem.

Koncepce „véčka„, úspěšně používaná výrobci mobilních telefonů, zde byla poprvé aplikována na ryze průmyslový výrobek, kdy hned po uvedení na trh získaly multimetry MTX exkluzivní cenu za design! Nejen neotřelý vzhled a mnoho nových technických prvků i funkcí jsou dalším impulsem pro všechny, kteří hledají spolehlivý přístroj, jenž uspokojí i nejnáročnější požadavky na měření a analýzu signálů.

Obr. 1.

Multimetr Metrix MTX

Sérii MTX tvoří tři základní modely s odlišnou přesností a šířkou pásma a s možností dalšího výběru potřebných komunikačních technik podle požadavků zákazníka. Pro skalní fanoušky je k dispozici sériové rozhraní RS-232 v kombinaci s populárním univerzálním rozhraním USB a novinka – bezkontaktní rozhraní Bluetooth™. Jednotlivé modely jsou tímto určeny pro různé aplikace, a to i v laboratorních podmínkách, především díky vysokému rozlišení a měřicím funkcím. Základní model vykazuje přesnost 0,1 % a šířka jeho pásma je 50 kHz, u středního modelu je to 0,03 % a 100 kHz a špičkový model této řady má přesnost 0,02 % a šířku pásma 200 kHz. Uvedeným přístrojem lze bez problémů a s vysokou přesností měřit i nesinusové signály, které je jinak možné spolehlivě a přesně měřit jen osciloskopem.

Odlišností od konvenčních multimetrů je mnoho. Nejde pouze o nové, převratné mechanické provedení a komunikační rozhraní Bluetooth™, ale především o velký grafický displej (160 ×160 bodů), absenci otočného přepínače a mechanickou odolnost. Rozlišení 100 000 digitů, dostupné u všech modelů, spolehlivě konkuruje vlastnostem stolních přístrojů. Právě grafický displej je velkou výhodou, a to především s ohledem na flexibilitu zobrazení; lze totiž volit z mnoha jeho kombinací. Jde např. o zobrazení numerické (4 × 100 000 digitů s různým počtem a různými typy zobrazovaných veličin i v kombinaci s rychlým bargrafem), ale především o grafické zobrazení trendu hodnot zaznamenaných např. v režimu dataloggeru (až 6 500 záznamů). Záznamník dat (datalogger) je součástí vyšších verzí modelů. Základní model je vybaven pamětí pro uložení 4 × 150 měření.

Mimo měřicí funkce obvyklé u multimetrů této třídy, jako jsou napětí, proud (až 20 A), odpor, kapacita atd., výrobce vybavil přístroj i možností měřit frekvenci, polovodičové komponenty, teplotu, dB aj. Lze využít funkce pro přepočet signálů z různých převodníků a snímačů s možností definice funkce ax + b a výběru vlastní jednotky. Matematické, statistické a komparační funkce umožňují ještě daleko širší použití než současné běžné provozní přístroje.

Nová série ASYC 3 si tak otevřela dveře ke každému, kdo chce držet krok s dobou, která přináší nové technologie do všech průmyslových oborů a nové požadavky na přesnost a flexibilitu měřicích přístrojů.

V České republice je uvedení popsaných přístrojů na trh spojeno s mezinárodním veletrhem elektrotechniky a elektroniky – Amper 2006. Na něm budou zmíněné multimetry poprvé představeny široké veřejnosti. Společnost TR instruments spol. s r. o. výhradní dovozce pro ČR a SR, srdečně zve všechny zájemce k návštěvě své expozice na pražském výstavišti v Letňanech, v hale 5, stánku 5B7 v době od 4. do 7. dubna 2006.

Další informace lze získat na: http://www.trinstruments.cz

TR Instruments spol. s r. o.
Křižíkova 70
612 00 Brno
tel.: 541 633 670
e-mail: info@trinstruments.cz
http://www.trinstruments.cz