časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová generace měničů kmitočtu VLT nabízí kompletní výkonnostní rozpětí

|

Měniče kmitočtu VLT® společnosti Danfoss nyní nabízejí ucelené výkonnostní rozpětí dosahující až 1,2 MW. Tyto výkony otevírají možnosti nových výkonových aplikací, zejména v těžkém průmyslu. Zároveň však jsou nastaveny nové standardy pro energetickou účinnost a řízení tepelných ztrát, resp. tepelné účinnosti. Důvodem mimořádné energetické účinnosti jsou technicky dokonalé, vysoce účinné výkonové moduly Danfoss. Příslušná aplikace zužitkuje 98 % dodávaného výkonu a pouhé 2 % se ztratí v rámci hnacího systému.
 
Měniče Danfoss VLT® jsou na vysoké technické úrovni nejen díky řešení polovodičových výkonových prvků. Progresivní je i jejich konstrukční řešení z hlediska chlazení.
 
Se zvyšujícími se výkony frekvenčních měničů se naopak zmenšují rozměry jak elektronických prvků, tak měničových skříní. Ztráty jsou malé, například u 450kW měniče kmitočtu znamenají ztráty 2 % hodnotu 9 000 W – což odpovídá energii 150 klasických žárovek. Rozdíl mezi měničem kmitočtu s účinností 97 % a měničem kmitočtu s účinností 98 % se v tomto případě rovná 3 000 wattům a výrazně narůstá se zvyšující se velikostí měniče. Při zvyšující se potřebě užití, a tedy i počtu frekvenčních měničů, může být problém odvádět z rozvodny řádově až desítky kW tepelné energie.
 
Originální konstrukční systém „chlazení se zpětným kanálem“ proto odděluje chladicí vzduch uvnitř skříně měniče a pomáhá řešit problém se ztrátou tepla prostřednictvím načerpávání okolního vzduchu do rozvodny a následného vypouštění vzduchu opět ven, mimo rozvodnu. Chladicí vzduch navíc putuje pouze po povrchu chladičů a nemá vliv na interní elektronické součásti měniče kmitočtu. Zásluhou toho se převážné množství nečistot udržuje mimo měnič, což prodlužuje jeho životnost a zvyšuje spolehlivost. To má velký význam zejména u vysokovýkonových měničů, které nyní společnost Danfoss představuje.
(redakce Elektro)
 
Obr. 1. Jedna z výrobních poboček společnosti Danfoss, – Rockford, Illinois, USA. Zde se vyvíjejí, zkoušejí a vyrábějí frekvenční měniče vysokých výkonů
Obr. 2. Koncem května proběhla v Rockfordu v USA konference pro zástupce evropských poboček Danfoss a zástupce odborného tisku
Obr. 3. Frekvenční měniče Danfoss patří neodmyslitelně k firemní kultuře ...
Obr. 4. Vývojové a zkušební laboratoře Danfoss
Obr. 5. Vedoucí manažer společnosti Danfoss, pan Peter Kartanos, vysvětluje činnost měniče Danfoss VLT®AQUA Drive v rozvodně vodárny sportovního komplexu nedaleko výrobního závodu v Rockfordu. Měnič Danfoss VLT®AQUA Drive je vyhrazen pro aplikace v oblasti vodárenství a zpracování odpadních vod. Díky široké paletě výkonných standardních i volitelných funkcí poskytuje měnič VLT®AQUA Drive nejnižší celkové náklady pro aplikace v oblasti vodárenství a zpracování odpadních vod. Pro oblast vodárenství má vyhrazeny tyto funkce: Automatické ladění PI regulátorů - měnič sleduje, jak systém reaguje na korekce prováděné měničem, zaznamenává je, a tím se „učí“, takže je rychle dosaženo přesného a stabilního provozu. Režim plnění potrubí - umožňuje řízené (se zpětnou vazbou) plnění potrubí. Zabraňuje vodním rázům, roztržení vodovodního potrubí nebo utržení sprchových hlavic. Konec křivky čerpadla detekuje závady a netěsnosti - tato funkce detekuje závady a netěsnosti. Na konci křivky se spouští poplach, vypíná čerpadlo nebo se provádí jiná akce definovaná uživatelem. Ochrana před chodem nasucho snižuje náklady na údržbu - měnič VLT®AQUA Drive nepřetržitě vyhodnocuje stav čerpadla na základě měření interního kmitočtu nebo výkonu. Standardní regulátor kaskády - vestavěný regulátor kaskády řídí až tři čerpadla s vedoucím čerpadlem s pevnými otáčkami. Střídání motorů - vestavěná logika řídí střídání dvou čerpadel u aplikací s přerušovaným chodem. Pohyb čerpadla v pohotovostním stavu brání zaseknutí čerpadla. Interní časovač zajišťuje rovnoměrné využití čerpadel. Kompenzace průtoku - funkce kompenzace průtoku snižuje žádanou hodnotu tlaku podle průtoku (úspora energie). Počáteční rozběh/Závěrečný doběh - počáteční rozběh poskytuje rychlý rozběh čerpadel na minimální otáčky, kde převezme řízení normální průběhová křivka (rampa). Tím se zabrání poškození os a ložisek. Řízení tlaku nebo průtoku bez čidla.