časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nová generace měničů frekvence – decentrální řešení pohonů

|

číslo 12/2002

Inovace, technologie, projekty

Nová generace měničů frekvence – decentrální řešení pohonů

Ing. Hynek Václavík, Danfoss s. r. o.

Koncept přesných dynamicky výkonných pohonů s asynchronními motory v průmyslových aplikacích byl v poslední letech přiveden k dokonalosti. Mikroprocesory a nové technologie výroby plošných spojů ve spojení s efektivnějším vektorovým řízením dělají decentrální pohony vysoce praktickými. Ačkoliv jsou nyní velmi složité měniče frekvence vtěsnány do malých rozměrů a mohou být montovány přímo na motor nebo do jeho těsné blízkosti, dovolují pohonu stát se integrovanou součástí aplikace.

Obr. 1.

Klady použití decentrálního řešení pohonů jsou dobře definovány: jednoduchost instalace, flexibilita, menší prostorová náročnost, méně kabelových rozvodů a méně problémů spojených s elektromagnetickou kompatibilitou (EMC). Proto se decentralizace pohonů stále více rozšiřuje ve všech aplikacích dopravy materiálů, ve skladových systémech, letištních systémech přepravy zavazadel a také v potravinářském a nápojovém průmyslu.

Díky tomu, že měnič a motor jsou integrovány do jednoho celku nebo jsou alespoň velmi blízko jeden druhému (obr. 1), se významně zmenší délka potřebného kabelu mezi měničem a motorem; v důsledku toho se také omezí potenciální potíže spojené s elektromagnetickou kompatibilitou. Pro kabely delší než 50 m není použití vysokofrekvenčních odrušovacích filtrů vždy efektivním řešením. Zkrácením nutné délky kabelu mezi měničem a motorem na minimum jsou také na minimum sníženy možné potíže s EMC. Celková délka kabelů je zmenšena smyčkováním napájecích kabelů uvnitř měniče, čímž se rovněž sníží náklady na instalaci. Umístění čidla nebo komunikační sběrnice v blízkosti řízení pohonu vede k tomu, že řídicí kabelové rozvody jsou v porovnání s tradičním umístěním měničů v centrálním rozváděči nebo rozvodně taktéž podstatně zjednodušeny a zlevněny. Flexibilita měničů nalézajících se na motoru nebo v jeho těsné blízkosti umožňuje snadno přemístit pohon jednoduchým a rychlým přepojením napájecího kabelu a komunikační sběrnice a opětovně ho uvést do provozu.

Obr. 2.

Použití kratších kabelů je ekonomicky výhodné zejména v potravinářském a nápojovém průmyslu, kde musí být vyloučen možný prostor pro ulpívání špíny a bakterií. Spojení aseptického motoru a speciálně vyvinuté převodovky, jako je řada Danfoss Bauer 2000 s decentrálním měničem kmitočtu, nabízí z pohledu hygieny velmi úspěšné řešení vhodné pro tento průmyslový obor.

Pro využití předností nabízených flexibilitou decentrálního řešení pohonů a centralizovaným řízením je rozhodující dálkové monitorování a řízení měničů – komunikační sběrnice typu Profibus a DeviceNet tuto možnost nabízejí při současném zjednodušení kabelového propojení. Umožňují rovněž nastavování a řízení měničů pomocí PC a speciálního softwaru Danfoss DPV1.

Měnič frekvence umístěný na motoru nebo v jeho blízkosti může být velmi exponován působením nečistot, vody, oleje, čisticích přípravků nebo mechanickým namáháním. Konfigurace motoru a měniče frekvence proto musí být extrémně robustní. Musí být navržena s vysokou odolností vůči těmto nepříznivým vlivům, za současného zachování přínosů, jako je jednoduchá montáž a jednoduché uvedení do provozu (obr. 2). Vzhledem k převážně nepříznivým vlivům prostředí a agresivním čisticím prostředkům je nutností krytí IP66. Decentrální jednotky Danfoss jsou lakovány lakem odolným proti kyselinám a zásadám, jenž splňuje nároky na odolnost proti korozi podle norem EN značených CORO 2.

Obr. 3.

Spodní část (včetně připojení) jednotek Danfoss z nových řad decentrálních komponent měničů frekvence FCD a DMS o výkonu do 3 kW splňuje požadavek na krytí IP66. Pružinové kabelové příchytky v připojovacím prostoru přístroje usnadňují montáž a smyčkování silových napájecích kabelů i komunikační sběrnice uvnitř krytu přístroje nezávisle na řídicí elektronice. Tato je umístěna v horním, snadno snímatelném krytu, který v případě nutnosti umožňuje rychlou a jednoduchou výměnu bez zásahu do kabelových rozvodů. Horní díl měniče frekvence, obsahující řídicí elektroniku, je konektory připojen ke spodnímu výkonovému dílu, což zkracuje dobu potřebnou k uvedení do provozu nebo k rozšíření přístrojů – čímž je realizován sytém „plug-and-play“ – decentrální řešení měničů frekvence (obr. 3).

Bližší informace zájemci získají na tel.: 283 014 111 (fax: 283 014 123), popřípadě na následujících internetových stránkách: www.drives.danfoss.com

Danfoss s. r. o.
V Chotejně 15/765
102 00 Praha 10
tel.: 283 014 111
fax: 272 701 753
e-mail: danfoss.cz@danfoss.com
http://www.danfoss.com/drives