časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nikola Tesla: Vizionář – génius – čaroděj

|

autor: Marc J. Seifer
Triton, Praha/Kroměříž, 2007, váz.,
512 str., ISBN 878-80-7254-884-2.
 
Nikola Tesla, elektrotechnik-vynálezce, badatel a experimentátor první poloviny 20. století, srbského původu.
 
N. Tesla byl člověk s oslnivou, geniální intuicí, danou jen několika málo vyvoleným v celém lidském pokolení. Svůj nadčasový intelekt uplatnil v několika samostatných oborech. Vynalezl a v mnoha případech předznamenal – jak se uvádí v knize: „... základní fyzikální souvislosti elektrického osvětlení, přenosu energie a rozvodů elektřiny, strojního zařízení, ale nadčasově i částicových zbraní, aerodynamiky a umělé inteligence.
 
Autor knihy věnoval jejímu sepsání asi patnáct let života, když se předtím životem N. Tesly zabýval ve své disertaci. M. J. Seifer je povoláním psycholog, přednášející psychologii na Bristolské a Rhodeislandské státní fakultě. Proto v závěru předkládá čtenářům Teslův psychoanalytický profil. Kniha je psána jako vědecká publikace s rozsáhlými poznámkami, seznamem literatury a rejstříkem. Pro nás je zajímavé, že Tesla vedle studia v Grazu studoval také v Praze, a tak autor čerpal i z pramenů knihovny a archivu Univerzity Karlovy. Tesla v závěru života obdržel od československého státu Řád bílého lva.
 
Kniha vyvrací rozšířené tvrzení, že N. Tesla byl Chorvat. Byl srbského původu, ale narodil se na území dnešního Chorvatska. V mládí emigroval do Spojených států, kde určitou dobu pracoval pro T. A. Edisona. Záhy se osamostatnil, vynalezl první úspěšné elektromotory na střídavý proud a zvládl přenášení velkých výkonů na velké vzdálenosti. Tak mohla být ve prospěch lidstva úspěšně využita elektřina.
 
Zatímco ve světě známější T. A. Edison byl spíše praktik, N. Tesla byl velmi dobře teoreticky vybaven a byl schopen provádět složité matematické výpočty.
 
Kniha líčí celý život N. Tesly od narození až do smrti. Autor čerpá z dopisů a Teslova životopisu. Čtenář se tak dozví, jakému příkoří byl vystaven zvláště ve druhé polovině svého života, kdy ztroskotal jeho plán Světového telegrafického centra, na tu dobu příliš technicky i finančně náročný.
 
Mnozí na vynálezech N. Tesly zbohatli, např. George Westinghouse a jeho firma. Nebo vyšli z jeho myšlenek a experimentů, např. velmi pravděpodobně G. Marconi, který je považován za vynálezce bezdrátové telegrafie, za niž dokonce dostal Nobelovu cenu.
 
Ve svých výzkumech se N. Tesla zabýval přenosy vysokého napětí a komunikacemi. Je však velmi pravděpodobné, že jeho snahy o bezdrátové šíření elektrické energie byly spíše nadčasovou fixní ideou a příliš předběhly dobu. I proto nebyl v této snaze úspěšný. N. Tesla vedl uzavřený život a mnoho jeho vynálezů upadlo v zapomnění.
 
V závěru svého života byl N. Tesla výstředním podivínem, který žil na dluh. Zemřel 7. ledna 1943 v hotelovém bytě v New Yorku. Jméno N. Tesly je dnes zvěčněno v jednotce magnetické indukce „tesla“.
 
Kniha je rozdělena na 48 kapitol, z nichž každá se zpravidla věnuje dvěma letům života N. Tesly, a doplňují ji dva dodatky.