časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

„Nezničitelný“ switch MACH 1000

|

„Nezničitelný“ switch MACH 1000

Ing. Martin Beneš, COLSYS-AUTOMATIK, a. s.

Výrobce Hirschmann Automation and Control GmbH přidal do svého výrobního programu řiditelný přepínač fast/gigabit Ethernet s názvem Mach 1000. Přepínač byl vyroben především pro využití ve výrobě a distribuci elektrické energie, tedy pro komunikační sítě v objektech typu transformovna, elektrorozvodna nebo jaderná elektrárna. Použití ale najde i v dopravě či vojenství apod.

Přepínač splňuje požadavky norem pro elektrické rozvodny IEEE 61850, IEEE 1613. Pracuje v prostředí s teplotním rozsahem od – 40 do + 85 °C, vyznačuje se velkou odolností proti otřesům a vibracím, extrémní odolností proti elektrostatickému výboji a magnetickému poli. To vše ho předurčuje pro využití v prostředí s extrémními provozními podmínkami.

Přepínače lze zasadit do 19" rámu. Tištěné spoje mohou být variantně pokryty speciálním lakem pro zajištění odolnosti proti kondenzaci vody. Přepínač disponuje dvěma gigabitovými páteřními porty (up-linky) v provedení combo-port pro možnost osazení převodníky SFP s optickým konektorem v provedení 1000BASE-FX/SX/LX/LH. Dále nabízí 24 portů 100BASE modulárně volitelných v metalickém či optickém provedení a různých typů konektorů (RJ45, SC, ST, MTRJ) s podporou optických vláken multimode, singlemode, singlemode LH a LH+ s překlenutelnou vzdáleností až 120 km. Přepínač podporuje metody redundance cesty, jako je HIPER-Ring, Rapid Spannig Tree, či linkovou agregaci. Bezpečnostní funkce vyhovují IEEE 802.1x – autorizace a autentifikace, zabezpečení portů podle IP adresy či adresy MAC. Dále je zde SNMP verze 3 a šifrování přenosu dat SSH. K vysoké provozní spolehlivosti přispívá verze s pasivním chlazením a redundantní napájení. Přepínač disponuje signálovým kontaktem pro hlášení stavové veličiny např. do řídicího systému a internetovým serverem. Prvek je možné dálkově kontrolovat s využitím rozhraní SNMP programem pro diagnostiku Hirschmann, jako je např. HiVision nebo Industrial HiVision.

COLSYS-AUTOMATIK, a. s.
Buštěhradská 109
272 03 Kladno-Dubí
tel.: 312 285 312, 314
www.colaut.cz

Obr. 1. Příklad Mach 1 030 s porty 8× FE fiber SC MM/SM, 8× FE RJ45, 4× FE SFP slot, 2× FE ST MM/SM, 2× FE MTRJ MM/SM, 2× GE Combo (2×RJ45/SFP slot)

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde