časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Není DEHNventil jako DEHNventil

|

číslo 8-9/2003

Mezinárodní strojírenský veletrh

Není DEHNventil jako DEHNventil

Ing. Jiří Kutáč,
zastoupení DEHN + SÖHNE v ČR

Svodič bleskových proudů DEHNventil VGA se stal v 90. letech minulého století symbolem technického pokroku v ochraně před bleskem a přepětím. V dané době byl prvním svodičem přepětí na světě, který byl schopen svádět bleskové proudy až 100 kA (8/80 µs).

Obr. 1.

Tento svodič bleskového proudu pracuje na bázi jiskřiště a paralelně zapojeného varistoru. Bleskové proudy 100 kA (8/80 µs) svádí jiskřiště na principu klouzavého výboje a kratší impulsní proudy svádí varistor. Energetická koordinace mezi těmito prvky a dalšími přepěťovými ochranami zapojenými za DEHNventilem je problematická. To se ukázalo jako největší slabina DEHNventilu VGA. Při vývoji nového DEHNventilu byly tyto nedostatky brány v úvahu.

Nový DEHNventil (TNC, TNS, TT, 2P TN, 2P TT) pracuje na principu spolupráce hlavního a pomocného jiskřiště, přičemž je tato spolupráce řízena monitorovací jednotkou. Monitorovací jednotka vyhodnocuje energetickou úroveň příchozího impulsu přepětí. Jestliže je toto přepětí energeticky relativně „chudé“, aktivuje pouze pomocné jiskřiště FS1 (obr. 1). Je-li překročena propustnost tohoto jiskřiště daná přípustnou energií impulsu pro FS1, která je překročena zpravidla teprve při průchodu bleskového proudu, který se vyznačuje delším impulsem a vyšší vrcholovou hodnotou. (Ne nadarmo je v normách IEC 61024 a IEC 61312 udáván jako typický tvar pro vlnu bleskového proudu 10/350 µs, s vrcholovou hodnotou v kanálu blesku až 200 kA). V tomto případě způsobí pomocné jiskřiště aktivaci (zapálení) hlavního jiskřiště FS2 (obr. 1), které je na tento proud dimenzováno a zaručuje (pro jmenovité proudy) ochrannou úroveň zbytkového přepětí pod 1,5 kV.

Obr. 2.

Technologie RADAX-flowV použitá v novém DEHNventilu omezuje následné proudy ze sítě nn až do hodnoty 50 kA, přitom nedochází k vybavování předřazených pojistek od 25 A výše (obr. 3). U DEHNventilu VGA nebyla tato hodnota definována.

Při instalaci starého DEHNventilu bylo nutné respektovat zvláštní montážní podmínky z důvodu vyfukování oblouku do prostoru rozváděče. Nový DEHNventil díky patentované technologii RADAX-flow a zapouzdřenému jiskřišti nevyžaduje při instalaci dodržení bezpečných vzdáleností.

Zkratová odolnost nového DEHNventilu bez předjištění je 50 kA, což je dvojnásobná hodnota vzhledem ke katalogovým hodnotám DEHNventilu VGA.

Ochranná úroveň Up měřená mezi fází a ochranným vodičem na výstupu nového DEHNventilu leží pod hodnotou 1,5 kV i při průchodu souhrnného bleskového proudu 100 kA (10//350 µs) všemi vodiči (obr. 4). Přitom na výstupu DEHNventilu se mohou připojit koncová zařízení splňující požadavky ČSN EN 61000-4-5 a nařízení vlády č. 169/97 až do vzdálenosti 5 m. Koordinace s dalšími přepěťovými ochranami pomocí omezovacích tlumivek není nutná.

Tato zapojení u DEHNventilu VGA nebyla možná z důvodu ochranné úrovně 4 kV při průchodu bleskového proudu 100 kA (8/80 µs) nebo dosažení ochranné úrovně 2,5 kV při svádění impulsního proudu (8/20 µs). Problematická byla i koordinace s dalšími nasazenými přepěťovými ochranami.

Obr. 3. Obr. 4.

U nového DEHNventilu není zapotřebí instalovat pojistky do hodnoty 315 A, jestliže si to investor nebude z provozních důvodů přát. Hodnota předjištění pro starý DEHNventil byla stanovena na 100 A. Při sériovém zapojení nového DEHNventilu můžeme využít zdvojené svorky, což nám usnadní a urychlí montáž.

Při instalaci nového DEHNventilu ve srovnání se stávajícím řešením (svodiče třídy požadavků B, tlumivky, svodiče třídy požadavků C) dochází k úspoře místa 70 % v rozváděči a cenovému zvýhodnění 30 %. Nový DEHNventil se uplatní všude tam, kde byl použit DEHNventil VGA 2, VGA 3 a VGA 4.

DEHNventil VGA najde i v dnešní době své uplatnění, ale z výše uvedených hodnot je zřejmé, že nový DEHNventil díky své technologii poskytne projektantům, montážním firmám, ale také koncovým zákazníkům širší možnosti realizace v elektroinstalaci.

DEHN + SÖHNE
Sarajevská 16
120 00 Praha 2
tel.: 222 560 104
fax: 222 562 424
e-mail: info@dehn.cz