časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Několik základních tipů a rad pro efektivní ochranu pracovníků na pracovišti

|

Společnost Kimberly-Clark Professional, přední dodavatel výrobků pro osobní ochranu zdraví, bezpečnost a hygienu v pracovním prostředí, nabízí úplné řešení ochrany od hlavy k patě, jež přispívá k osobnímu pohodlí, bezpečnosti a výkonnosti pracovníků. V tomto roce představila novou kampaň pod názvem „Evolution of Care – Naše péče jde s dobou“, která zdůrazňuje nutnost efektivní ochrany zdraví, bezpečnosti a hygieny.
 

Ochrana očí

Oči je nutné náležitě chránit. Kvalitní ochranné brýle se zorníky z polykarbonátu jsou lehké, příjemně se nosí a odolávají běžným rizikům v dílně. Společnost Kimberly-Clark Professional nabízí čirá skla pro vnitřní prostředí, zatmavená pro přechodová prostředí, tmavá pro venkovní prostředí a žlutá pro prostředí se špatnou viditelností, dále brýle překrývací přes brýle dioptrické. Jednou z inovací v této řadě jsou ochranné brýle s pěnovým vypodložením proti zamlžování. Tato zásadní inovace v sektoru ochranných pomůcek díky novému mlžnému štítu omezuje zamlžení o více než padesát procent proti tradičním ochranným brýlím.
 
Ochrana zraku by měla být v souladu s ostatními osobními ochrannými pomůckami, aby byl pracovník chráněn doslova od hlavy k patě. Měla by také konkrétnímu jednotlivci padnout nebo být nastavitelná, aby poskytovala dostatečné pokrytí. Ochranné brýle by zároveň měly být pohodlné a umožňovat dostatečné periferní vidění. V ideálním případě by tedy neměly omezovat efektivitu pracovníka. Dalším způsobem, jak podpořit dodržování předpisů, je vybrat ochranné brýle s charakteristikami, které jsou obvyklé u módních brýlí, např. s různými barevnými zorníky, s konstrukcí, která obemkne celé oční partie, nebo se zrcadlovými zorníky. To je také jeden z důvodů, proč mnozí výrobci čerpají inspiraci v oblasti spotřební a sportovní módy a přizpůsobují aktuální styly pro trh osobních ochranných pomůcek.
 

Ruce jako v bavlnce

K ochraně rukou před mechanickými riziky jsou určeny pracovní rukavice povrstvené latexovou nebo nitrilovou pěnou, které mají dobré ochranné vlastnosti, poskytují vynikající cit v prstech pro jemné mechanické práce a umožňují bezpečný úchop mokrých a mastných předmětů. K ochraně před chemickým nebezpečím, např. v lakovnách a v mnoha chemických či potravinářských provozech, je při práci bezpodmínečně nutné použít chemicky odolné rukavice, které musí splňovat ty nejpřísnější hygienické a ochranné parametry. Pohodlné ochranné rukavice pomáhají zvyšovat produktivitu práce a motivují pracovníky k jejich použití i v situacích, kdy je dříve nepoužívali, což omezuje počet zranění rukou na pracovištích.
 

Ochrana dýchacích cest

Všude, kde je v ovzduší rozptýlen jemný prach, nelze než doporučit použití vhodného respirátoru. Leštění, broušení, svařování – to všechno jsou aplikace, kde je ochrana dýchacích cest nezbytná. Moderní respirátory jsou opatřeny jedním, případně více výdechovými ventily, které usnadňují dýchání a snižují teplotu pod respirátorem. Inovativní řešení nabízí respirátor s dvojitým výdechovým ventilkem, který maximalizuje odvod teplého a vlhkého vzduchu pryč od tváře a pomáhá omezovat zamlžování brýlí. Kvalitní respirátory mají nastavitelné a pohodlné hlavové pásky, které jsou vyrobeny z měkkého a flexibilního materiálu, což poskytuje koncovým uživatelům větší pohodlí. Jejich materiál nedráždí pokožku.
 

Oblek chrání nejen pracovníka, ale i výrobek

 
Nutná je také ochrana povrchu výrobku, jako je např. karoserie při lakování. Kvalitní výrobci ochranných pomůcek nabízejí ucelený sortiment ochranných oděvů, včetně obleků s prodyšnou zádovou částí pro zvýšení komfortu. Pečlivě navržené oděvy zajišťují pracovníkům volnost pohybu a pohodlí. Jsou vyrobeny z kvalitních materiálů, které nesmí obsahovat silikon nebo jiné kráterotvorné látky. Velmi pohodlný je oblek s flexibilním pásem v zadní části těla, který dále pokračuje až do rukávů. Pracovník má tedy zajištěné pohodlí i při ohýbání a přetáčení těla. Nabídka zahrnuje celou škálu kombinéz, plášťů a kalhot, které jsou určeny pro různé činnosti v mnoha odvětvích. Jednotlivé úrovně zahrnují obleky nabízející základní ochranu proti prachu přes kombinézy odolné proti kapalinám až po obleky chránící proti průniku chemikálií.
 

Ochrana sluchu

 
Stálé vystavení hluku nad určitou hladinu může vyvolat trvalé poškození sluchu. Ztráta sluchu je nejčastější nemoc z povolání, která se vyvíjí několik let a je nevyléčitelná. Každé pracoviště by mělo zavést kontrolu hluku všude tam, kde jsou pracovníci vystaveni nadměrnému hluku nad hladinu 85 dB nebo více než 8 hodin denně.
 
Nejnovější ochrana sluchu poskytuje jedinečný komfort a design. Velmi pohodlné komfortní ušní zátky a klipová sluchátka umožňují snadné a hygienické nasazení a vyjmutí. Jsou navrženy k dlouhodobému nošení, a proto jsou vytvořeny z jedinečně měkké pěny, která zvyšuje pohodlí uživatele.

[Tiskové materiály Kimberly-Clark Professional.]