časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Několik užitečných zásad z oboru kabelové techniky

|

Elektro 4/2001

Několik užitečných zásad z oboru kabelové techniky

Vzhledem k šíři svého zaměření, kterým je technologie materiálů od základního vývoje až po výrobu, působí firma 3M v mnoha důležitých technických oborech – automobilový průmysl, elektrotechnika, medicína, výpočetní technika a další. Uveďme alespoň zlomek výčtu výrobků, které zaujaly pevné místo na našem trhu: brusné materiály a oboustranně lepicí pásky se používají při výrobě a opravách automobilů, reflexní fólie a reflexní značení lze nalézt na každé české státní poznávací značce i na silnicích pro motorová vozidla, telekomunikační spojky 3M umožňují telefonovat na všech místech republiky, kancelářské potřeby 3M jsou každodenními nepostradatelnými pomocníky, ortopedické pomůcky znamenají pokrok v lékařství atd.

Obr. 1.

V oboru elektro firma 3M vyrábí kabelové soubory a výrobky pro kabelovou techniku. Z několika nabízených technologií je vždy možné pro konkrétní požadavek zákazníka vybrat tu nejvýhodnější variantu. Každá z používaných metod má však své zásady, a proto následující text přináší …

… několik praktických tipů pro každého elektrikáře
Víte, jak se má správně chovat plastová izolační páska (tzv. izolačka)?

  • Lepidlo vždy musí zůstat na pásce, a ne na izolovaných částech – dokonce i když se lepidlem na sebe nalepí dva kousky pásky a zase se odtrhnou.
  • Role pásky musí držet pohromadě sama o sobě, aniž by potřebovala plastové bočnice nebo se po delším skladování vytlačila do kužele.
  • Při ohnutí kabelu zaizolovaného plastovou páskou musí být páska stále hladká, aniž by vytvářela „uši“.
  • Při protažení pásky a opětovném uvolnění se musí rychle vrátit do původního rozměru.
  • Kvalitní plastová páska si musí trvale zachovávat všechny své vlastnosti při –20 °C i při +105 °C.
  • Přestože špičkové PVC pásky mají elektrickou pevnost až 65 kV/mm, jsou obvykle určeny k izolaci pouze do 1 kV. Na vyšší napětí je třeba používat pryžové samosvařitelné pásky, plastová páska je určena až na vnější povrch jako plášť.
  • Při navíjení na nerovný povrch musí páska nerovnosti kopírovat.
  • Při navíjení na kuželovou plochu je třeba začínat na menším průměru.
  • Při trhání pásky je zapotřebí držet palce co nejblíže u sebe.

Právě uvedené zásady stoprocentně splňují pásky Scotch nebo Temflex (Scotch a Temflex jsou ochranné známky firmy 3M). Vyzkoušejte si je!

Už jste se seznámili s unikátními dvousložkovými páskami?

  • Páska Scotch 2228 má na vnější vrstvě z pryže EPR silnou vrstvu kabelového mastixu (velmi lepivá hmota). Lze s ní opravit poškozený pryžový kabel, utěsnit volný konec kabelu a kabelové průchody, hodí se i k izolování přípojnic.
  • Páska Scotch VM má vnější vrstvu ze silnějšího PVC a uvnitř kabelový mastix. Je vhodná k opravám poškozených kabelových plášťů plastových kabelů (podstatně rychlejší, levnější a jednodušší než teplem smrštitelné manžety).

Obr. 2.

Umíte správně používat teplem smršťované výrobky?
Trubice a ostatní teplem smršťované výrobky je třeba dostatečně nahřát, ale nespálit. To je velmi důležité, a proto je třeba v tomto směru mít určitou praxi. Jestliže tomu tak není, je vhodnější zvolit jinou technologii. Běžné teplem smršťované materiály vyžadují teplotu okolo 130 °C. To je teplota podstatně vyšší, než je trvalá provozní teplota kabelu. Zvláště kabely vn tak mohou být částečně narušeny (zestárnutí). Je také důležité pamatovat na to, že trubice se při smršťování zkracují. Ideálním zdrojem teplého vzduchu je teplovzdušná pistole. Používá-li se propan-butanový hořák, musí být nastaven měkký plamen.

Hořák je třeba udržovat skloněný ve směru trubice, nikoliv ve směru kolmo, a nedržet jej dlouho na jednom místě. Trubice musí být prohřáta ze všech stran a materiál, ke kterému se má přilepit, je rovněž třeba předehřát.

Bez ohledu na izolační pevnost jsou běžné trubice vhodné na napětí do 1 kV. Na vyšší napětí je třeba použít speciální provedení (odolné proti plazivým proudům).

Existuje také provedení smršťovacích trubic s kontrolními proužky, které při správné teplotě zmizí (3M vyrábí tento typ pro rozvody kabelové TV). V některých státech pracovníci při smršťování teplem používají respirátory.

Také se bojíte zalévaných spojek?
Montáž zalévaných spojek v moderním provedení je nejjednodušší a nejrychlejší ze všech technologií používaných u nn kabelů. Není zapotřebí žádný plamen, hořák, ani jiné nástroje. Proto je tato metoda vhodná i do prostor s nebezpečím výbuchu a požáru. Dvousložková pryskyřice se míchá prohnětením v uzavřeném plastovém sáčku. Plní se také v uzavřeném systému (sáček se propíchne nasazením ventilku, „protikus“ ventilku je na těle spojky). Reakční teplota polyuretanových pryskyřic je přibližně 60 °C, takže nepoškozuje izolaci.

Pryskyřice plní všechny požadavky kladené na spojku, forma jí dává pouze tvar. Vytváří izolaci, i voděodolnou, mechanickou ochranu (musí být dostatečně tvrdá, ale ne křehká), utěsnění na kabelu. Kvalitní pryskyřice dostatečně přilne k plášti kabelu, takže zachytává i axiální tak. Pryskyřice 3M neobsahují plniva, takže je lze snadno promíchat. Jejich skladovatelnost je 36 měsíců. Pryskyřice 3M zabrání i prosakování vody z kabelu do spojky.

Moderní formy jsou z lehkého průhledného polykarbonátu. Při zalévání je průhlednou formou vidět poloha vodičů.

Existují desítky typů pryskyřic k nejrůznějšímu použití, včetně ohebných, oheň retardujících typů na vlečné důlní kabely, bezhalogenových typů a provedení pro doly, pro chemický průmysl, pod mořskou hladinu aj.

Obr. 3.

V zalévaném provedení lze velmi jednoduše udělat i neobvyklá spojení – ať už je to odbočná spojka nebo spojení jednožilových, dvoužilových, pětižilových, šestižilových či vícežilových kabelů.

Izolační pevnost pryskyřic 3M je desítky kilovoltů na milimetr. Přesto při použití na kabely 6 kV je třeba k izolaci spojovacích trubiček použít pryžové samosvařitelné pásky (z důvodu plazivých proudů). Na vyšší napětí se používají prefabrikované spojky.

Pozor na levné pryskyřice! Kromě problematických vlastností hotové spojky (snížení ceny se dosahuje plnivy, která podstatně zhoršují všechny vlastnosti vytvrzené pryskyřice) vyvíjejí při reakci škodlivé plyny!

Pryskyřice 3M jsou speciálně vyvíjeny a upravovány, aby nemohlo vzniknout negativní působení. Kromě toho při míchání pryskyřic 3M v uzavřeném sáčku nezbude žádná z dílčích složek, ale pouze chemicky zreagovaná pryskyřice, která neohrožuje životní prostředí.

Při použití zalévané spojky není nutná „parkovací“ poloha ani přístup ze všech stran (jako u teplem smršťovaných), takže ji lze montovat i ve stísněných prostorech.

Pryskyřice je třeba skladovat při teplotě vyšší než 15 °C. Zmrznutí po dobu 48 hodin jim nevadí (při přepravě), ale pro montáž je vhodnější pryskyřice o teplotě nad 15 °C (teplota kabelu může být i pod bodem mrazu).

Už využíváte přednosti výrobků smršťovaných za studena?
Pro kabelové soubory na vn se tato technologie ukázala jako vůbec nejvhodnější. Pro nn spojky je ideální v případě ohebných kabelů (včetně důlních do 1 kV), a to i do míst trvale pod vodou, kde teplem smršťované výrobky většinou nevyhovují. Sevřením na kabelovém plášti (bez lepidla) se dosahuje těsnosti na vnější přetlak 0,5 MPa. Materiál trubic je syntetický (EPDM), takže trvale odolává ozonu a UV záření, nepuchří a nestárne. Materiál EPDM se vyznačuje velkou mechanickou odolností (proti protržení, přeříznutí, např. při nešetrném výkopu v kabelové trase).

Pro vn koncovky se využívá silikon, který je kromě všech potřebných vlastností odolný proti plazivým proudům a neobsahuje vazby mezi uhlíkovými atomy. Pro použití v dolech se využívá neopren, jenž je více odolný vůči ropným produktům a je oheň retardující.

Obr. 4.

Trubice z materiálu EPDM jsou vhodné jako izolace do 1 kV, jako mechanická ochrana a utěsnění (např. kabelových průchodů). V nabídce firmy 3M jsou i trubice pro řízení pole a trubice odolné proti plazivým proudům.

Společnost 3M
Společnost 3M, se sídlem v St. Paul ve státě Minnesota v USA, je jednou z vůdčích světových výrobních korporací v oboru moderních technologií materiálů. Její obrat činí 17 miliard amerických dolarů, zaměstnává více než 70 tisíc zaměstnanců v 64 zemích a vyrábí a prodává na 50 000 výrobků ve 200 zemích celého světa. Výrobky 3M lze nalézt v kancelářích, ve výrobních závodech, na staveništích, v nemocnicích, v automobilových opravnách i v domácnostech po celém světě. Velmi široká škála výrobků je založena na více než stu technologiích, které se uplatňují ve všech zemích v mnoha technických oborech.

Společnost 3M je nadnárodní organizace, která ve svých zastoupeních po celém světě zaměstnává profesionály se znalostí místní kultury, podnikatelského prostředí, požadavků a potřeb zákazníků. Všechna zastoupení jsou přitom členem rodiny 3M, s úplnou podporou a zázemím nadnárodní korporace. Každému zákazníkovi je proto nabízen obrovský rozsah prostředků, inovační duch firmy 3M a přístup k novým řešením.

Kultura a inovace
Největší síla firmy 3M tkví v neustálé inovaci produktů a důvěře v lidský potenciál. 30 % z každého ročního obratu pochází z výrobků uvedených na trh během posledních čtyř let a 10 % z výrobků, které jsou na trhu pouze rok.

3M Česko, spol. s r. o.
Pobočka pro Českou republiku byla založena v roce 1991 v Praze. Výrobky 3M lze nalézt na mnoha místech profesního i uživatelského prostředí, přičemž uživatel to mnohdy ani netuší. Jediné, co je vždy shodné, jsou jejich kvalita a inovace; hodnoty, na které se zákazník vždy může spolehnout.

3M Česko, s. r. o.
Ing. Pavel Mužík
Vyskočilova 1
140 00 Praha 4
tel.: 02/61 38 01 11
fax: 02/61 38 01 10
www.3M.cz
www.3M.com/elpd
inovace@mmm.com