časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Největší bateriové úložiště na Slovensku bylo úspěšně zapojeno

FUERGY | www.fuergy.com

První smart bateriové řešení svého druhu na Slovensku a v okolních zemích bylo po úspěšném testovacím měsíci uvedeno do provozu počátkem září 2020 v průmyslovém parku v Senci. Velkokapacitní baterie brAIn s kapacitou 432 kWh byla vyvinutá slovenskou firmou a řídí ji umělá inteligence.

Hlavní úlohou smart bateriového řešení je, zjednodušeně řečeno, nabíjet baterii v době, kdy je elektřiny v síti přebytek, tedy je levná, a využívat ji v době drahých špiček, kdy je jí nedostatek. Zároveň tím pomáhá eliminovat výkyvy v napětí a stabilizovat přenosovou soustavu.

Službu, kterou dosud nabízely pouze elektrárny nebo teplárny, a která se promítá i do konečné ceny pro samotné spotřebitele, nabízí už i baterie brAIn. Dodavatelům elektrické energie tak snižuje náklady, nahrazuje fosilní zdroje energie a šetří také finanční prostředky celé slovenské přenosové soustavě.

Na Slovensku pracuje s tímto řešením technologická společnost FUERGY. Na projektu prvního smart bateriového řešení spolupracovala s dodavatelem elektrické energie G&E Trading, který zároveň i celou investici zafinancoval.

„Ceny elektrické energie před pandemií covid-19 neustále rostly. Bez zásadních změn v elektroenergetice bude po obnovení ekonomiky tento trend pokračovat. Proto jsme hrdí, že se už i na Slovensku můžeme pochlubit moderním bezemisním řešením pro vícero problémů, které momentálně brzdí naši energetiku,“ vyjádřil se Radoslav Štompf, výkonný ředitel FUERGY.

Prvním je logistický sklad v Senci

První budovou, jejíž spotřeba energie je regulovaná baterií, se stalo sídlo a sklad logistické společnosti Gebrüder Weiss v průmyslovém parku Prologis v Senci. Partnerem instalace je i společnost PPA Power DS, správce lokální distribuční sítě pro tento park. Zodpovědnost za instalaci a ovládání baterie přebrali partneři moderní energetiky – FUERGY a G&E Trading.

Pomáhá i umělá inteligence

Všechny použité technologie a software baterie brAIn jsou od základu vyvinuté technologickou společností. Systém brAIn by FUERGY se s pomocí umělé inteligence učí o energetickém řízení budovy. Získané údaje s daty z externích zdrojů a predikcemi vyhodnocuje, rozhoduje se, a následně autonomně řídí nabíjení a vybíjení baterie, případně lokálně vyrobenou energii, například z fotovoltaiky. Díky IoT (Internet of Things) umí brAIn ovládat i energeticky náročná zařízení zákazníka tak, aby byl jejich provoz co nejlevnější. Odběrné místo dokáže také chránit proti výpadkům proudu, zabránit překročení rezervované kapacity a spolu s jalovým výkonem ji pomáhá pro odběrné místo i snížit.

Budoucnost energetiky?

Smart baterie je možné přepojit i virtuálně. Dosažený kumulativní efekt má potenciál pomáhat soustavě v mnohem větším měřítku. Dokonce ani cíl EU zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie už nemusí představovat hrozbu. Naopak, vyrobená zelená energie může být využívaná maximálně efektivně, bezpečně a bez zbytečných ztrát.

O společnosti FUERGY Industries j.s.a.

FUERGY je slovenská technologická společnost zabývající se energetickou optimalizací. Pro tyto účely si vyvinula svůj vlastní, modulární bateriový systém a softwarovou platformu poháněnou umělou inteligencí, která vyhovuje speciálním potřebám energetického řízení. FUERGY nabízí komplexní, na míru šité řešení s garancí bezkonkurenčních úspor na nákladech. Společnost byla založena v roce 2017 experty na energetiku s cílem změnit způsob, jakým lidé využívají a sdílejí elektrickou energii a urychlit tím přechod na decentralizovanou energetiku s vysokým zastoupením obnovitelných zdrojů.

O společnosti G&E Trading, a. s.

G&E Trading je dodavatelem elektřiny a plynu s celoslovenskou působností. Na trhu působí od roku 2016 a kromě dodávky energií nabízí také poradenské služby. Společnost se zaměřuje na segment zákazníků, kteří vyžadují individuální přístup a podmínky, zatímco se vždy snaží zabezpečit vyvážený poměr cena-kvalita-bezpečnost. Cílem G&E Trading je svoje poskytované produkty a služby neustále zkvalitňovat a rozšiřovat.

[Tiskové materiály FUERGY.]