časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nejmenší softstartér

|

číslo 6/2002

Elektrické pohony a výkonová elektronika

Nejmenší softstartér

Ing. Jan Chrástecký, Siemens

Firma Siemens (divize Automation & Drives) představila na Hannover Messe a na pražském veletrhu Amper 2002 zajímavý přístroj pro plynulý rozběh a doběh malých trojfázových motorů. V pouzdru o rozměrech pouze 22,5 × 101 × 120 mm, ve kterém se dosud dodávala časová nebo bezpečnostní relé, je umístěn plnohodnotný softstartér do 3 A s regulací ve dvou fázích.

Obr. 1.

Projektanti a konstruktéři, ale i montážní firmy a elektroúdržby tak mají možnost zvolit cenově příznivější elektronický rozběhový přístroj, který je optimalizován pro trojfázové motory od 0,1 kW. Typickou aplikační oblastí jsou dopravníkové pásy, kde pracuje mnoho elektromotorů malých výkonů. Vhodné jsou i pro malá čerpadla, kompresory, ventilátory, míchadla a v případech, kde se využije šetrný rozběh nebo zastavení ke zmenšení mechanického namáhání soustrojí. Další výhodou oproti přímému spouštění motorů je snížení špičkového odběru ze sítě, popř. značná úspora místa a tří vodičů k motoru, pokud by někdo uvažoval o spouštění přepínáním hvězda-trojúhelník.

Parametry se jednoduše nastavují pomocí tří potenciometrů, podobně jako u větších softstartérů z řady SIRIUS®. Nastavuje se zvlášť doba rozběhu a doba doběhu do 20 s a počáteční napětí – kvadraticky úměrně se zmenšuje i záběrný moment. Podobná je též indikace, dostatečný přehled o provozním stavu poskytují dvě LED. Zajímavou možností využitelnou pro rychlou montáž a zapojení je nasazovací mechanismus na profilovou lištu DIN 35 mm, v současné době již běžný, ale navíc i varianta přístroje s bezšroubovými pružinovými svorkami. Přípojná místa jsou samozřejmě zdvojena.

Tím se výrobci podařilo zredukovat sortiment typů na minimum: jediný přístroj je určen pro sítě od 3 × 200 V do 3 × 400 V, kmitočet 50 i 60 Hz, řídicí elektronika může být napájena napětím od 24 do 230 V DC i AC – jedná se tedy pouze o dva typy podle provedení připojovacích svorek. Přístroje navíc splňují požadavky na odrušení podle třídy B, tzn. že je lze použít i v kancelářských a obytných budovách.

Kromě těchto rozměrově a výkonově nejmenších softstartérů, které najdou své místo v každém rozváděči, nabízí firma Siemens další verze. Řada SIRIUS® 3RW30/31 ideálně doplňuje známý stavebnicový systém přístrojů nn a umožňuje plynulé spouštění a doběh motorů do 45 kW. Typy SIKOSTART 3RW34 jsou elektronickou alternativou v aplikacích při spouštění přepínáním hvězda-trojúhelník u větších výkonů od 30 do 1 000 kW. Nejvíce funkcí (např. parametrování pomocí PC) nabízí SIKOSTART 3RW22. Pro navržení vhodného typu softstartéru nn slouží program dodávaný výrobcem Win-SIKOSTART, popř. jednoduchá pomůcka – elektronické výběrové pravítko. Pro použití v oblasti vn do 6,6 kV je určen softstartér SIMOSTART MV řady 6SF, o kterém byli čtenáři ELEKTRO informováni již v č. 1/2002.

Firma Siemens tak má ve svém výrobním programu vhodný softstartér pro každou aplikaci, přičemž první a poslední zmíněný člen jsou dokladem inovativního rozšiřování spektra na obou jeho krajích.

Siemens s. r. o., A&D
Evropská 33a
160 00 Praha 6
http://www.siemens.cz