časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nejlepší termokamera je ta, kterou máte zrovna při sobě

Jan Robenek | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | www.conrad.cz

Kamera o hmotnosti 25 kg, jen o málo lehčí osciloskop a patnáctikilový stativ. K tomu generátor 220 V, desetilitrová nádoba s tekutým dusíkem a třeba i Polaroid, který už vážil „pouze“ šest kg. I tak mohla koncem šedesátých let minulého století vypadat dnes už jen těžko představitelná výbava technika při práci s termovizí. Zvláště když současná zařízení, na rozdíl od prehistorického modelu 661, váží jako příslušenství k chytrému telefonu jen desítky gramů. Pokud již nejsou přímo jeho součástí.

Malá a bezdrátová – jako telefon

Mezi termokamerami nejrůznějších typů si dnes lze dlouze vybírat. Nic proti nákladné profesionální technice, ale ruku na srdce – k čemu je nejlepší zařízení pod sluncem, když zrovna nejsou při ruce? Při běžné práci a obvyklé kontrole si mnohdy lze vystačit s výrazně levnějšími přístroji, které se navíc pohodlně vejdou třeba do kapsy. Možná ale někdo nechce činit kompromisy, pokud jde o infračervené snímače integrované buď přímo v telefonu, nebo dodávané jako jejich doplněk. V tom případě lze sáhnout po plnohodnotném zařízení s vlastním dotykovým panelem, např. po značkových multispektrálních termokamerách FLIR řady Cx.

Obr. 1. Multispektrální termokamera FLIR C5
Obr. 1. Multispektrální termokamera FLIR C5

Obr. 2. Zobrazovací panel s automatickým překlápění má úhlopříčku 3,5 palce
Obr. 2. Zobrazovací panel s automatickým překlápění má úhlopříčku 3,5 palce

Smartphone nebo třeba tablet zde určitě nejsou podmínkou. Pokud se však uživatel u drobné kamery rozhodne aktivně využívat přítomných bezdrátových rozhraní Wi-Fi či Bluetooth®, otevře se mu najednou cesta až do cloudu, kde pořízené snímky rovnou odesílá, třídí a samozřejmě i zálohuje. Výsledky své činnosti navíc může okamžitě sdílet nejen s kolegy, ale také s klienty. Rovněž zde vytvoří profesionální výstupy dokumentující vzniklé potíže a požadované opravy.

C5 něco vydrží

Sympaticky malou termokameru C5 ve zcela černém provedení bez jakýchkoli „výstřelků“ lze posadit na stativ a během přenášení si ještě pomoci i s přibaleným poutkem. Ve většině případů ale zařízení nesoucí logo FLIR stejně skončí někde v kapse, pro kterou je jako dělané. Kvůli jeho vlastní bezpečnosti to však určitě nebude.

Robustní přístroj má totiž po celém povrchu pevnou gumovou ochranu, takže se nemusí bát drsnějšího zacházení a dokonce ani pádu na zem. Výrobce se rovněž chlubí krytím IP54 a schopností pracovat v prostředí s teplotami okolí již od –10 °C. Za tmy nebo v jinak zhoršených podmínkách zase uživatel ocení vestavěnou svítilnu s dostatečně silným jasem a plynulými přechody mezi oběma provozními stavy. Pro někoho možná detail, ale určitě efektní.

Stvořeno k dotekům

Díky zapuštěné obrazovce pohotově reagující na povely není zapotřebí hromady dalších tlačítek. Mechanické ovládací prvky u termokamery C5 ve skutečnosti jsou pouze dva. První slouží k zapnutí nebo vypnutí zařízení a další, podlouhlé a mírně vystupující nad povrch měřicího přístroje, zase k pořizování snímků. Zvláště u prvně jmenovaného tlačítka je třeba při stisku vyvinout o něco větší sílu. Neúmyslné zapnutí kapesní techniky proto jen tak nehrozí.

Samotný zobrazovací panel se schopností automatického překlápění má úhlopříčku jen 3,5 palce. Opticky však bude dále rozšířen o plochu se třemi podsvícenými dotykovými tlačítky, podobně jako u telefonů. Trojice ovládacích prvků zde okamžitě aktivuje živý náhled, umožňuje vstup do galerie a řeší též rozsáhlé nastavení systému. Zbývá jen zmínit konektor USB-C umístěný na levém boku měřicího zařízení a také poněkud vyčnívající objektiv bez vlastní krytky s oběma snímači. Termokamera FLIR se proto může při odložení na stůl i naklánět, nicméně její těžiště vždy zajistí spolehlivý návrat zpět do vodorovné polohy. Při manipulaci v rukou však bude muset uživatel teprve najít vhodné místo k držení.

Obr. 3. Kamerou lze např. kontrolovat teplotu solárních panelů
Obr. 3. Kamerou lze např. kontrolovat teplotu solárních panelů

Švédsky, ale i česky

Nabídka měřicí techniky od společnosti FLIR Systems, která zkušenosti v oboru sbírá již od roku 1978, je skutečně široká. Ani to ale známého severského výrobce neopravňuje, aby na hloubku svého záběru pokaždé upozorňoval i rozměry samotných přístrojů. Právě naopak. V řadě případů se totiž hodí spíše kompaktní provedení termokamery, která nyní může svého majitele doprovázet za všech okolností a úplně všude. Třeba i do mnohem teplejších krajin či míst.

Model C5 však boduje i díky jednoduchému způsobu ovládání a také srozumitelnému návodu, který v případě pochybností vše názorně vysvětluje – hezky česky. Mezi více než dvaceti jazyky, kterými zařízení promlouvá, je totiž i naši mateřština (Slovensko musí bohužel prominout). S háčky a čárkami dále po uložení obrázků lze rovněž zapsat své doplňující poznámky.

Mezi hlavní rysy patří obrysy

Velikost dotykového panelu pro smysluplnou práci s kapesním zařízením C5 naprosto postačuje. Systém reaguje svižně, průběžně spouštěné kalibrace nemají potřebu příliš zdržovat a všechny důležité informace se navíc k uživateli přehledně dostanou i na přímém slunci. V místnosti si pak díky posuvníku stačí pouze snížit jas tak, aby velká obrazovka nijak neoslňovala.

K nabídce spojené s režimem snímku, nástroji pro měření, paletami barev či teplotní stupnicí, automatickou nebo i ruční, se přistupuje vždy přes tlačítko v pravém dolním rohu. Prolnutí infračervených záběrů s obrázky pořízenými klasickou kamerou je v režimu s chráněnou technologií MSX (Multi-Spectral Dynamic Imaging) skutečně návykové. Termokamery by se bez této užitečné funkce pro zvýraznění obrysů snad neměly ani prodávat. FLIR však umí oba módy vzájemně oddělit, případně je dále chytře sloučit jako obraz v obraze. Digitální kameru s rozlišením 5 MPx lze samozřejmě i vypnout. Pokud se ale uživatel zrovna nenachází v místech se zákazem vstupu nepovolaných osob, byla by to velká škoda.


Obr. 4. Pro kontrolu elektrických zařízení je nepostradatelná

Nejen výsledky, ale též dojem

Pocit luxusu je určitě na místě, vždyť FLIR si uživatele hýčká již od prvního rozbalení nové termokamery. Obsluha bude česky oslovena stručným návodem, dostává na křídovém kartonu certifikát o provedené kalibraci a nechybí zde ani licenční klíč umožňující vyzkoušet si po dobu tří měsíců software Thermal Studio. Z fotografie se navíc usmívá sám generální ředitel vybízející všechny techniky ke zpětné vazbě přímo na svůj e-mail. Ne, takhle Švédové vážně nežertují.

V ukázkové krabičce hodné prémiového telefonu vedle poutka lze dále nalézt i praktické pouzdro s jemným polstrováním, které odolná kapesní kamera C5 s příkladným dílenským zpracováním určitě nepotřebuje. V náročném provozu se ale může hodit, a to i díky několika možnostem uchycení. Vestavěnému akumulátoru doplňuje energii přiloženým USB kabelem třeba nabíječka mobilního zařízení. Škoda jen, že systém pro tyto účely postrádá jakoukoli notifikační diodu. Dokonce ani při běžném provozu není trvale k dispozici informace o zbývající kapacitě baterie. Klepnutím kdekoli na ploše sice je možné krátce zobrazit výmluvnou ikonku monočlánku, ovšem k číselnému vyjádření se lze dostat až v rozevírací nabídce. Alespoň, že údaje v procentech trvale nebrání ve výhledu, na rozdíl od nepřetržitě zobrazovaného loga FLIR.


Obr. 5. Po dokončení práce stačí kameru vložit do kapsy a jít...

Prozkoumat, zdokumentovat a sdílet

Měření teploty patří k naprosto základním úlohám bez ohledu na to, zda se právě zkoumá jedno jediné místo, nebo si při měření v infračervené oblasti lze pomoci s maticí čítající 160 × 120 bodů, tedy s více než devatenácti tisíci pixely. Podobně jako v případě robustní termokamery FLIR C5 vybavené též i zoomem, která vše dále zhodnocuje souběžnou činností ve viditelné části spektra. Výrobce zde slibuje teplotní rozsah od –20 °C až do +400 °C, výhled FOV 54° × 42° a přesnost ±3 °C, resp. ±3 %. K dispozici má rovněž nižší model C3-X, který se verzi C5 v mnohém podobá, zachytí však o něco méně detailů.

Zlé jazyky tvrdí, že zařízení FLIR vyráběné v estonském Tallinu dokáže vnímat svět okolo sebe jen v „polárně ledových“ barvách. Termokamera C5 uživatele ale díky šesti různým paletám rychle vyvede z omylu a ještě přitom usnadní analýzu každého snímku. Zařazuje do širších souvislostí a nabídne pohledy, na které již nebyl náš zrak projektován. Říká se, že co oko nevidí, to srdce nebolí. Pokud však podceníme první varovné signály vysílané někde v infračervené oblasti, může se i zdánlivá maličkost jednou vymknout kontrole. V práci, ale také v soukromém životě. A přesně to je i důvod, proč nosíme po kapsách termokameru a nebojíme se ji vytáhnout při každé vhodné příležitosti.

www.conrad.cz