časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Necertifikované přístroje Moeller

|

Podobně, jako každý elektrikář, revizní technik a projektant obnovuje svoji odbornou způsobilost, mělo by se totéž pravděpodobně vyžadovat i na odborných prodejcích elektromateriálu. Hustá síť odborných velkoobchodů a maloobchodů v České republice by neměla připustit prodej necertifikovaných instalačních přístrojů.
 
V současné době jsou na českém trhu nabízeny výrobky s logem Moeller v provedeních, která nejsou pro tento trh určena. Nemilou skutečnost jsem zjistil při poslední prováděné revizi. Neznalá montážní firma použila instalační výrobky firmy Moeller řady PX, které nemají pro Českou republiku certifikaci. Jedná se např. o jističe PXL, proudové chrániče PXF, proudové chrániče s nadproudovou ochranou PXK apod.
 
Jelikož jsem člověk „šťouravý“ a nedůvěřivý, zmíněné skutečnosti jsem si ověřil u výrobce. Dovolím si upozornit, že nařízením vlády (n. v.) č. 163/2002 v platném znění je u vybraných stavebních výrobků stále vyžadováno povinné přezkoušení akreditovanou zkušebnou České republiky, které je nutným předpokladem pro uvedení na tuzemský trh. Mezi tyto vybrané stavební výrobky jsou zahrnuty např. přístroje pro elektroinstalační rozvody, kabely, zásuvky a rozváděče.
 
Schválené výrobky, které jsou způsobilé pro používání v České republice a mají vystaven certifikát EZÚ, je možné najít v českém Katalogu 2005 – Instalační přístroje a rozváděče.
 
Výrobek podléhající n. v. 163/2002 bez schválení akreditovanou zkušebnou je nezpůsobilý pro uvedení do provozu. Prodej a instalace neschválených výrobků je pravděpodobně v rozporu s českým právním řádem. Předpokládám, že jako každý elektrotechnik musí znát normy a právní předpisy, měl by je znát i prodejce elektromateriálu. Přeji všem poctivým elektrotechnikům a prodejcům mnoho úspěchů.
 

Modrý vodič

 
Vážená redakce Elektro,
jak se takřka pravidelně ve článcích zmiňuji o své chorobné šťouravosti, dovolím si proti článku v Elektru 8–9/2009 na straně 62 oponovat. Publikovaný článek Uvedení špatného druhu kabelu ve schématu autora Jaroslava Šimánka není až tak docela pravdivý.
 
Autor v článku upozorňuje na nesprávné zapojení instalačních obvodů, publikované v Elektru 7/2009, obr. 2 na straně 62. Je zde od rozbočovací krabice k vypínači použit kabel CYKY-O 2× 1,5. Mylně se domnívá, že jde o chybu. Dovolím si ale upozornit na ČSN 33 2000-5-51 ed. 2 z listopadu 2006, čl. 514.3. Z4 Užití modrého vodiče pro další účely.
 
V dalších případech, kdy není možná záměna za situace, že není v místě nulový vodič, může být užito modře označeného vodiče jako fázového vodiče či vodiče pro jiné účely s výjimkou použití jako ochranného vodiče.
 
Pozn.: Toto je např. v případě části světelného obvodu mezi spínačem a ovládaným zařízením.
 
Pokud, podle výše uvedeného článku, může být modře označeného vodiče užito jako fázového, může být pod napětím 230 V a může se použít jako vypínací fáze ve vypínači.
 
Autor článku hodnotí zapojení s modrým vodičem jako nutné, ale špatné řešení, doporučuje přeznačení vodiče nebo použití třížilového kabelu. Divím se, že jako projektant nezná normu ČSN 33 2000-5-51. Není od věci použít i kabel třížilový, cenu elektroinstalace to určitě závratně nezvýší a vodič navíc není nikdy na škodu. Preferuji však používat fázové vodiče v barvě hnědé, černé a šedivé.
Oba dva příspěvky zaslal pan Miroslav Šnobl, Unie elektrotechniků ČR