časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Návrat ČÚBP

|

číslo 4/2006

Návrat ČÚBP

Otázkou nejméně 20 tisíc tun odpadu, nelegálně dovezeného na území České republiky ze SRN, byla nucena se počátkem letošního roku zabývat místa až na nejvyšší, vládní úrovni. Ministerská komise, sestavená pro objasnění této záležitosti z odborníků z ministerstev práce, životního prostředí a vnitra, již v úvodu svého vyšetřování ústy mluvčího RNDr. M. Kocourka konstatovala špatnou práci příslušných složek už přímo na hranicích ČR se SRN.

„Propustnost hranice se samozřejmě po vstupu ČR do EU zvýšila, to je pravda, počty celníků se radikálně snížily, ale špatná práce zůstává špatnou prací a k tomu žádný ministerský úředník nemůže zůstat netečný,„ zdůraznil komisař M. Kocourek (viz obr.) na nedávné tiskové konferenci.

Řešení?! Špatnou práci musí vyšetřit Státní úřad inspekce práce (SUIP)! Ten byl zřízen v polovině loňského roku (zákon č. 251/2005 Sb.), a má tedy příležitost plně ukázat svou akceschopnost.

Obr. 1.

Komisař M. Kocourek při názorném školení o postupu proti nebezpečnému odpadu

Vzhledem ke skutečnosti, že velká část nelegálních odpadů doposud představuje svým chemickým složením nebezpečí pro osoby i životní prostředí, neboť byla ekogangsterskými dopravci vyvržena na nepovolené, černé skládky a poté i zapálena, znamená celá tato vysoce nestandardní situace nebezpečí nejméně ze tří závažných hledisek – ekologického, bezpečnostního i pracovního.

Prvním organizačním krokem SUIP v otázce nelegálních dovozů odpadů bylo přesné definování a vymezení priorit dané problematiky. Zde se přiřazení priorit nabízelo samo – 1. bezpečnost, 2. organizace práce a nakonec 3. ekologie.

Druhým krokem SUIP bylo pověření odborníků řešením vymezené problematiky. Proto byla při SUIP na přelomu února a března 2006 ustanovena pracovní komise pro bezpečnost práce a specifické otázky ekologie. Vzhledem k narůstající závažnosti problematiky, kdy tato musela být zasazena do řádného legislativního rámce, byl na SUIP z původní komise ustanoven Kabinet bezpečnosti práce (KBP). Téměř vzápětí byl KBP vybaven plnými kompetencemi a jeho funkce a pověření byly delegovány na nově zřízený Český úřad bezpečnosti práce – ČÚBP.

Jsme tedy svědky návratu ČÚBP, a to nikoliv postranními dveřmi.

Kdo z nás elektrotechniků se svého času rozpačitě zamýšlel nad otázkou případného „rozpuštění se„ otázek bezpečnosti práce v celé široké agendě inspekce práce, má nyní důvod k alespoň opatrnému optimismu. Pojem ČÚBP se totiž nesmazatelně zapsal do historie (elektro)techniky a obecně do povědomí všech techniků. A právě možnost zhodnocení činnosti „historického„ ČÚBP s odstupem času odpovídá na otázku jeho bývalé opodstatněnosti „ano?„, či „ne!„. Jsme však téměř na samém počátku nové činnosti ČÚBP, a tak zatím neodpovídáme „jak?„, jakým způsobem se nyní ČÚBP ujme nabízené příležitosti, a také – proč ke vzkříšení ČÚBP musela přispět právě krizová situace nelegálních odpadů.

ČÚBP se postavil k řešení aktuálního problému s uvážlivou razancí: s končícím prvním čtvrtletím letošního roku ustanovil koncepci Elektrotechnici na hranice. Překvapivé?

„Tato koncepce vychází z reálného předpokladu, že elektrotechnika je natolik univerzální obor, že obecný „elektrotechnik„ svou kvalifikací, erudicí a víceoborovou informovaností je jako jeden z mála plně schopen zastat odbornou, revizní, kontrolní, organizační i administrativní funkci celního dozoru v krizové situaci. A navíc, elektrotechnik je tak nějak „od přírody„ na nebezpečí zvyklý„, informuje nás opět RNDr. M. Kocourek z ČÚBP.

Koncepce ČÚBP zahrnuje i systém odborných školení z celních, administrativních a legislativních otázek. Personální kroky koncepce ČÚBP počítají s náborem odborníků-celníků, především s elektrotechnickou kvalifikací. Koncepce vymezuje i všechny logické vazby na další pracovní a bezpečnostní složky.

Bližší informace: www.cubp-suip.cz

(jk)