časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Národní výzkum a vývoj – 53 miliard korun

|

Národní výzkum a vývoj (VaV) se může těšit na významnou finanční podporu v podobě Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI). Celkem 2,07 miliardy eur se České republice nabízí z Evropského fondu pro regionální rozvoj v období 2007 až 2013 na budování a rozvoj kvalitní VaV infrastruktury a zařízení. V přepočtu podle současného kurzu je to suma přes 53 miliard korun. OP VaVpI je určen zejména pro vysoké školy, veřejné výzkumné instituce a další neziskové organizace, které se zabývají výzkumem a vývojem.
 
Historicky první výzva v rámci OP VaVpI byla vyhlášena dne 15. prosince 2008 pro druhou prioritní osu – Regionální VaV centra. Cílem této výzvy je pomocí dotací podpořit vznik a rozvoj kvalitně vybavených pracovišť zaměřených na aplikovaný výzkum a posílit jejich spolupráci s aplikační sférou podle potřeb regionu. Na realizaci prvních projektů v rámci dané výzvy je vyčleněno 6 miliard korun.
 
Jde o velmi zásadní a strategický Operační program, který posílí výzkumný, vývojový a inovační potenciál ČR. Realizace podpořených projektů má přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti ČR a vzniku vysoce kvalifikovaných pracovních míst,“ poznamenal ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Liška. Právě Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR je řídícím orgánem OP VaVpI. OP VaVpI je třeba vidět nejen jako systémový krok k posílení čistě výzkumných aktivit a budování infrastruktury pro výzkum a vývoj, ale i jako podporu výchovy kvalifikovaných lidských zdrojů, podporu přenosu poznatků do aplikačního sektoru a podporu popularizace výzkumu a vývoje.
 
Navržený strategický rámec OP VaVpI lze popsat jako dvouvrstvou strategii. V prvé řadě je navrženo podporovat a rozvíjet relativně omezený počet interdisciplinárně zaměřených výzkumných center špičkové kvality (budoucí Centra excelence), vybavených moderní, potenciálně unikátní výzkumnou infrastrukturou. Dále bude podpora směřovat do více aplikačně orientovaných a často více sektorově zaměřených výzkumných institucí, které již disponují potenciálem nebo mají potenciál rozvíjet silná partnerství s aplikačním sektorem (budoucí Regionální VaV centra).
 
Strategie OP VaVpI je v souladu s národními a evropskými strategickými dokumenty. OP VaVpI je navržen tak, aby zapadal do celkového rámce reformních kroků české vlády v oblasti výzkumu a vývoje.
[Tiskové materiály VaVpI.]