časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Napájecí zdroje zvyšují disponibilitu zařízení technikou SFB

|

Phoenix Contact, s. r. o.
 
Kompaktní napájecí zdroje Quint Power od společnosti Phoenix Contact poprvé nabízejí techniku SFB (Selective Fuse Breaking, selektivní odpojení jištěním) – obr. 1. Pro vypnutí standardních jističů v době řádově několik milisekund musí napájecí zdroje dodat proud ve výši několikanásobku jmenovitého výkonu zdroje. Quint Power poskytuje oproti běžnému zdroji rezervu výkonu. Využitím šestinásobku jmenovitého proudu po dobu 12 ms jsou proudové obvody se závadou selektivně odpojeny a ostatní části zařízení zůstávají bez přerušení v provozu.
 
Připojené spotřebiče se diagnostikují prostřednictvím stálé kontroly výstupního napětí a výstupního proudu. Kromě běžného provozu a závad signalizace identifikuje kritické provozní stavy v době, kdy napájecí zdroj ještě bezchybně pracuje. Díky tomu jsou včas rozpoznány závady připojených spotřebičů, které lze pak odstranit dříve, než dojde k výpadkům napětí. V současné době jsou k dispozici zdroje v jedno- a třífázovém provedení s výstupními proudy 3,5, 5, 10 a 20 A. Výstupní napětí je nastavitelné od 18 do 29,5 V DC. Síťové zdroje jsou celosvětově použitelné ve všech průmyslových odvětvích díky širokorozsahovému vstupu, mezinárodním registracím a velkému rozsahu teploty –25 až +70 °C. Další provozní bezpečnost zajišťuje vysoká dielektrická pevnost do 300 V AC. Nastane-li u třífázového systému napájení výpadek jedné fáze, dává napájecí zdroj stále plný výstupní výkon. Navíc prostorově úsporný tvar (32 až 90 mm) šetří místo na nosné liště.
 

Měření vysokých střídavých proudů

Nová řada převodníků Pac t MCR společnosti Phoenix Contact představuje široký sortiment nástrčných a cívkových převodníků s téměř třemi tisíci specifikací. Podle síly primárního proudu, formátu měděné lišty, výkonu převodníku a požadované třídy přesnosti lze nalézt vhodný převodník pro libovolné použití. Kromě toho nabízí Phoenix Contact také hotové kalibrované převodníky s osvědčením o kalibraci a potřebnými certifikáty.
 
Primární jmenovitý proud až 4 000 A AC se sekundárně konvertuje na 1 A AC, popř. 5 A AC. Tento proud lze tak přivádět k následně zapojenému měřicímu proudovému převodníku a vytvářet standardní signál 4 až 20 mA nebo 0 až 10 V pro další zpracování v PLC. Převodníky proudu lze nejen rychle a snadno připevňovat na měděnou přípojnici (obr. 2), ale také alternativně uchycovat na lištu DIN. Díky udržované výkonové rezervě na úrovni 120 % jmenovitého proudu dokáže převodník ve skutečnosti poskytovat přibližně o 40 % větší výkon, než je uvedeno.
 
Další informace mohou zájemci získat v inzerátu na této straně a na adrese: http://www.phoenixcontact.cz