časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Napájecí zdroje pro medicínskou techniku od Phoenix Contact

|

Ing. Tomáš Port, Phoenix Contact, s. r. o.
 
Jednofázové napájecí zdroje Quint Power SFB s výstupním napětím 24 V DC od firmy Phoenix Contact byly schváleny pro medicínsko-technickou oblast. Potvrzením o zkoušce podle IEC 60601-1, popř. EN 60601-1 (Zdravotnické elektrické přístroje), se rozšiřuje aplikační oblast těchto zdrojů o použití v medicínských elektrických přístrojích, např. u operačního osvětlení nebo nemocničních postelí.
 
Dokonale funkční přístroje zajišťují maximální použitelnost napojených spotřebičů 24 V DC díky výkonovým charakteristikám, jako jsou selektivní odpojení jištěním, power boost a preventivní hlídání a kontrola funkcí:
  • Aby bylo možné magneticky spustit standardní jistič vedení během několika milisekund, musejí napájecí zdroje krátkodobě dodávat násobek svého jmenovitého proudu. Napájecí zdroj dodává tuto dynamickou proudovou rezervu s použitím techniky SFB (Selective Fuse Breaking, selektivní odpojení jištěním). Se šestinásobným jmenovitým proudem se vadné proudové obvody selektivně odpojí za 12 ms a ostatní součásti zařízení zůstanou bez přerušení v provozu.
  • Pro spolehlivé spouštění zátěží s velkým spínacím proudem je stále k dispozici statická výkonová rezerva power boost, která dosahuje až 1,5násobku jmenovitého proudu.
Diagnostikování připojených spotřebičů se uskutečňuje stálou kontrolou výstupního napětí a výstupního proudu. Navíc k normálnímu provozu a poruchám identifikuje preventivní kontrola funkčnosti kritické provozní stavy, během kterých napájecí zdroj ještě pracuje bezchybně. Tak řídicí jednotka rozpozná včas nedostatky připojených spotřebičů, které mohou být odstraněny dříve, než dojde k poklesu napětí.
 

Úspora energie napájecími zdroji pro technické vybavení budov

Nová řada napájecích zdrojů Step Power ve speciální skříni dimenzované pro technické vybavení budov od společnosti Phoenix Contact poskytuje maximální efektivnost využití energie. Ztráta výkonu při chodu naprázdno dosahuje malých hodnot do 0,4 W, a oproti srovnatelným zařízením je proto lepší o faktor 7. Díky účinnosti dosahující až 89 % při vstupním napětí a jmenovitém zatížení 230 V AC způsobují napájecí zdroje pouze minimální ztrátu výkonu. Tímto pomáhají nové zdroje napájení šetřit energii.
 
Moduly o šířce pouhých 36, 54, 72 a 90 mm dávají proudy 0,75, 1,75, 2,5 a 4 A s výstupním napětím 24 V DC a 1,5, 3 a 5 A s výstupním napětím 12 V DC. S výjimkou variant o velikosti 36 mm je možné jmenovitá výstupní napětí 12 a 24 V DC plynule nastavovat potenciometrem, umístěným vpředu, v rozsahu 10 až 16,5 V DC, popř. 22,5 až 29,5 V DC, pro vyrovnání poklesů napětí na dlouhých vedeních.
 
Napájecí zdroje je možné podle potřeby upevnit zarážkou na lištu DIN nebo přišroubovat na rovné plochy. Díky vstupům o velkém rozsahu 85 až 264 V AC a 95 až 250 V DC jsou tyto zdroje použitelné po celém světě a pracují spolehlivě rovněž při kolísání napětí v napájecí síti. Velký teplotní rozsah od –25 do +70 °C umožňuje použití pro různé aplikace. Přístroje pracují podle křivky UI, tzn. že napájení se při zkratu nebo přetížení neodpojí, nýbrž bude neustále dodáván maximální zkratový proud. Tím jsou spolehlivě napájeny kapacitní zátěže, jakož i spotřebiče s měničem DC/DC ve vstupním obvodu.
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
Phoenix Contact, s. r. o.
Technická 15
616 00 Brno
tel.: +420 542 213 401
fax: +420 542 213 701
 
Obr. Výkonný napájecí zdroj Quint Power