časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Napájecí zdroje od Phoenix Contact

|

Dokonalá dostupnost systému
 
Ing. Tomáš Port, Phoenix Contact, s. r. o.
 
Spolehlivost napájecích zdrojů rozhoduje o pohotovosti a použitelnosti jednotlivých modulů a zařízení, a tím i bezvadné funkčnosti celých systémů. Proto jsou napájecí zdroje od společnosti Phoenix Contact v celosvětovém použití mimořádně bezpečné a spolehlivé (obr. 1). Díky širokému rozsahu vstupních napětí se napájecí zdroje snadno připojí na každou síť nezávisle na místě použití. Kompletem mezinárodních schválení, včetně schématu CB, GL atestu nebo UL 60950 pro zařízení informačních technologií, se zjednodušuje jejich použití v mezinárodním měřítku.
 

Quint Power s technikou SFB

 
Dostupnost systému lze výrazně zvýšit novým třífázovým napájecím zdrojem Quint Power SFB 24 V/40 A (obr. 2). Díky technice SFB (Selective Fuse Breaking, selektivní odpojení jističe) s proudovými špičkami 200 A po dobu 12 ms dokážou odpojit standardní jističe s charakteristikou B. Chybné obvody se selektivně odpojí, chyba se lokalizuje a důležité součásti systému zůstávají v provozu. Systém preventivního sledování funkcí hlásí kritické provozní stavy ještě předtím, než fakticky nastane chyba. Quint Power má šířku pouhých 96 mm a v současnosti se dodává pro jmenovitý proud 40 A a nastavitelné stejnosměrné napětí 18 až 29,5 V. Poprvé v historii lze díky technice SFB realizovat tento proces v řádu několika milisekund, a zachovat tak napájení stejnosměrným napětím v ostatních částech provozu nebo systému. Ostatní dostupné napájecí jednotky Quint Power dodávají stejnosměrné napětí 12, 24 a 48 V a jmenovitý proud 3,5, 5, 10 a 20 A. Tím je zajištěno, že standardní obvodové jističe fungují spolehlivě až do třídy B25/C13, vadné proudové cesty se odpojí a výrobní systémy zůstanou funkční. Funkce Power Boost poskytuje permanentně 45 A, takže zátěže s velkými nárazovými proudy lze spouštět bezpečně. Jednotky Quint Power také pomáhají předcházet poruchám díky integrovaným monitorovacím funkcím. Permanentním monitorováním výstupního napětí a proudu lze pomocí diod LED, plovoucích reléových kontaktů a aktivních signálních výstupů vizualizovat kritické situace a upozornit řídicí systém ještě předtím, než nastane skutečný problém. Vzhledem k velké účinnosti 94 % se minimalizují energetické ztráty a generuje se zanedbatelné teplo. Díky širokému rozsahu vstupu, komplexní mezinárodní certifikaci a širokému teplotnímu rozsahu –25 až +70 °C jsou tyto napájecí zdroje vhodné pro průmyslové aplikace kdekoliv na světě.
 

Trio Power

 
Záložní zdroj Trio Power UPS 24 V/5 A představuje funkční balíček, který je určen pro napájení průmyslových počítačů. Selže-li přívod střídavého proudu, zůstává průmyslový počítač funkční bez přerušení až po dobu tří hodin. Při delším přerušení zajistí režim počítače automatický restart ihned po obnovení dodávky proudu.
 
Napájecí jednotka a elektronická přepínací jednotka jsou umístěny pouze v jednom pouzdru s úspornou konstrukcí. Dobu záložní dodávky proudu lze individuálně konfigurovat až se čtyřmi moduly nabíjecích baterií.
 

Mini Power

 
Záložní zdroj Mini Power UPS pro 4 A/12 V DC se vstupním napětím 85 až 264 V AC nebo 100 až 350 V DC poskytuje nové možnosti použití. Dojde-li k selhání vstupního střídavého napětí, UPS přepne napájení na externí modul nabíjecích baterií, aniž by došlo k přerušení dodávky energie, a všechny připojené spotřebiče jsou napájeny napětím 12 V DC. Lze připojit baterie 1,6 nebo 2,6 A·h a zajistit dodávku náhradní energie až po dobu třiceti minut. Komplexní signalizační funkce zajišťuje rychlou a jednoduchou diagnostiku.
 

Step Power

 
Napájecí zdroje Step Power pracují s širokým teplotním rozsahem od –25 do +70 °C a dosahují ve své třídě vysoké úrovně energetické účinnosti. U modulů 5 V/6,5 A, 15 V/4 A a 48 V/2 A lze nyní tuto výhodu využít např. v nových aplikacích v oblasti automatizace budov. Zařízení je možné nasadit na lištu DIN nebo přišroubovat na rovnou plochu.
 
Obr. 1. Řada napájecích zdrojů od Phoenix Contact
Obr. 2. Napájecí zdroj Quint Power s technikou SFB
Obr. 3. Tabulka pro výběr vhodného napájecího zdroje