časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Napájecí zdroje

|

číslo 10/2003

Elektrochemické zdroje napětí, UPS

Napájecí zdroje

Napájecí zdroje jsou důležitým článkem téměř každého zařízení. Používají se v místech, kde je zapotřebí dosáhnout jiného napětí, než je běžně dostupné síťové napětí. V automatizační technice je ve většině případů vyžadováno stejnosměrné napětí 24 V, proto o něm bude v dalším textu pojednáno. Obr. 1. Napájecí zdroje se umísťují samostatně nebo přímo do rozváděčů. Prostory jsou obvykle z důvodu požadavku na zmenšení rozměrů rozváděčů, tj. nákladů, omezené. Proto je třeba sledovat vazbu mezi optimálním výkonem zdroje, jeho optimálními rozměry a způsobem upevnění. Společnost Weidmüller v posledním roce doplnila a hlavně zmodernizovala v podstatě veškeré své typové řady zdrojů. Ve všech oblastech se pracuje s ohledem na zlepšení již zmíněných parametrů, tj. hledisko: kvalita – výkon – prostor – cena.

Řada CompactPower

V sortimentu usměrněných nestabilizovaných zdrojů je nabízena řada CompactPower s výstupními výkony 36 až 1 000 W. Jedná se o usměrněné nestabilizované transformátorové zdroje s výstupním proudem v rozmezí 1,5 až 40 A a izolačním oddělením 4 kA. Transformátory jsou jednofázové nebo trojfázové. Primární vinutí zdrojů je navrženo s několika odbočkami tak, aby bylo možné operativně připojit nominální napětí i s případnými odchylkami, tj. 230 V AC ±15 V nebo 400 V AC ±15 V o kmitočtu 50/60 Hz, trojfázové transformátorové zdroje jsou navrženy pro soustavu 3 × 400 V AC ±5 V. Na sekundární straně je střídavé napětí usměrněno a vyhlazeno. Přítomnost vstupního napětí je signalizována zelenou diodou LED. Obr. 2. Jako ochrana proti napěťovým špičkám je v obvodu zapojen varistor. Pro servisní a jinou operativní činnost jsou výstupní svorky osazeny odpojitelným konektorem. Použité transformátory zajišťují galvanické oddělení podle normy EN 61558-2-4, a proto mohou být zdroje použity pro generování nízkého bezpečného napětí (SELV – obr. 1).

Díky odbočkám na primárním vinutí může být např. na jednofázový zdroj připojeno až šest možných nominálních napětí (215, 230, 245, 385, 400 a 415 V), a to jednoduchým vybráním příslušného vstupu (obr. 2) – viz tab. 1.

V předcházejících odstavcích je zmínka o tom, že zdroje je nutné optimálně umístit. Uvedená řada transformátorových zdrojů je vybavena uzpůsobenou montážní paticí pro přímou montáž, popř. po zasunutí nástavce lze menší zdroje připevnit přímo na lištu DIN. Vždy je také důležitá ochrana proti dotyku s nebezpečným napětím, kterou zajišťuje kryt vrchní části zdrojů a použití svorek na primární i na sekundární straně.

Tab. 1.

+15 V A -15 V 230 V 400 V

Zdroje ECO Line

Zákazníkům, kteří potřebují stabilizované napětí 24 V, je nabízena nová řada pulsních zdrojů nazvaná ECO Line (obr. 3). Tento typ zdrojů je určen zejména pro aplikace ve strojírenském průmyslu a pro potřeby různých řídicích systémů. Zdroje jsou navrženy ve štíhlém, ale robustním kovovém pouzdru, s přípravou montáže na lištu DIN. Obr. 3. Vstupní napětí se podle typu může pohybovat v rozmezí 85 až 264 V AC, popř. 120 až 370 V DC. Výstupní napětí dosahuje parametrů pro bezpečné napětí (SELV) a lze je regulovat v rozmezí napětí 24 až 28 V. Na výstupu je připojena elektronická ochrana proti přetížení s limitací proudu a automatickým restartem. Výhodou je možnost vzájemného propojení až tří zdrojů stejného typu pro zvýšení bezpečnosti nebo dodávaného výkonu do zátěže.

Závěrem zbývá uvést jeden zajímavý poznatek: v případě servisu a zajišťování náhradních dílů mimo Českou republiku je pro výrobce důležitá dostupnost stejných konstrukčních prvků i v zahraničí. V těchto případech je výhodou, že nadnárodní firma – jakou je společnost Weidmüller – je schopna v krátkém termínu dodat stejný typ zdroje kdekoliv ve světě.

Pro bližší informace se zájemci mohou obrátit na adresu firmy:

Weidmüller, s. r. o.
Vídeňská 340
252 42 Vestec
e-mail: office@weidmueller.cz
http://www.weidmueller.cz