časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Napájecí spínaný zdroj ConnectPower ECOLine od firmy Weidmüller

|

číslo 10/2006

Napájecí spínaný zdroj ConnectPower ECOLine od firmy Weidmüller

Třífázové spínané napájecí zdroje řady ECOLine od firmy Weidmüller mají výkonový rozsah 250 až 1 000 W. Na výstupní straně jsou vybaveny elektronickou ochranou proti zkratu. Obr. 1. Tyto napájecí zdroje jsou vhodné pro použití v průmyslových aplikacích, jakož i v automatizaci budov. Všechny moduly jsou odrušeny v souladu s harmonizovanou normou ČSN EN 55022 (Zařízení informační techniky – Charakteristiky rádiového rušení – Meze a metody měření), třída B, a splňují bezpečnostní požadavky kladené na obvody SELV (Safety Extra Low Voltage, bezpečné malé napětí).

K charakteristickým znakům spínaných napájecích zdrojů patří jejich vysoký stupeň účinnosti, kompaktní rozměry a nízké tepelné ztráty. Společnost Weidmüller dodává tři varianty třífázových spínaných napájecích zdrojů CP SNT3, které jsou charakterizovány výkonovými parametry uvedenými v tabulce a jsou pozoruhodné svým vynikajícím poměrem ceny k výkonu.

Tabulka výkonových parametrů

Proud (A)

Výkon (W)

10

250

20

500

40

100

Napětí na vstupu těchto třífázových napájecích zdrojů řady ConnectPower ECOLine je 3 × 400 V AC, 340 až 575 V AC. Při maximálním zatížení pracují všechna tato zařízení s účinností 88 %. Pro potlačení harmonických složek proudů využívají tyto zdroje funkci PFC (Power Factor Correction, kompenzace účiníku). Navíc jsou vybaveny integrovaným výstupem s diagnostikou a indikací stavu. Návěstní kontakt je vyveden jako přepínací. Výstup každého zařízení je odolný proti zkratu. Výstupní stejnosměrné napětí 24 V lze nastavit v intervalu 24 až 28 V potenciometrem. Tento výstup je elektronicky omezen.

Obr. 2.

Obr. 1. Spínaný napájecí zdroj řady ConnectPower ECOLine společnosti Weidmüller
Obr. 2. Sortiment výrobků ConnectPower range

Pro zvýšení výkonu je možné paralelně zapojit dva zdroje. Jinou alternativou využití paralelního zapojení je vytvoření řešení pro potřeby zálohování. Jestliže se mají pro tento účel použít moduly CP SNT3 250 W a CP SNT3 500 W A, doporučuje se instalovat diskrétní diodový modul z řady connectPower range. Obě zařízení pracují paralelně a vzájemně sdílejí zatížení prostřednictvím diodového modulu. Kdyby jedno z těchto zařízení selhalo, bude druhé zařízení plně vykrývat plnou kapacitu napájení. Diodový modul odstraňuje vazbu mezi oběma zařízeními až do úrovně 100 %. To znamená, že se obě zařízení nebudou navzájem ovlivňovat, nastane-li porucha. Diodový modul není zapotřebí, jestliže se použijí napájecí zdroje CP SNT3 1 000 W.

Zelená kontrolka LED signalizuje stav, kdy je zařízení připraveno k používání. Robustní kovové kryty umožňují použití v nepříznivých podmínkách. Napájecí zdroje CP SNT3 pracují spolehlivě bez omezení zatížitelnosti v teplotním rozsahu –10 až +55 °C. Montáž je velmi jednoduchá, protože zdroje jsou určeny pro beznástrojovou montáž na lištu TS 35. Výrobek je certifikován a označen certifikačními značkami shody CE a UL; to poskytuje velmi širokou oblast použití.

Další informace mohou zájemci získat na http://www.weidmueller.com