časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Napájecí prvky a příslušenství MEAN WELL v provedení pro umístění do rozváděčů

Ing. Libor Machan | AKAM, s. r. o. | www.akam.cz

Jeden ze tří největších producentů spínaných zdrojů, měničů a nabíječů MEAN WELL představuje stručný přehled sortimentu prvků určených svou konstrukcí pro umístění do rozváděčů.

AC/DC standardní spínané zdroje

Nejčastěji osazované typy se snadnou instalací na DIN lištu zahrnují zdroje napětí s DC (direct current) výstupem a univerzálním AC (alternating current) vstupem pro použití na celém světě. Aktuální výkonové pokrytí je 15 až 4 000 W, za zmínku stojí řada HDR v tzv. jističovém (step-shape) provedení pro maximální úsporu prostoru, ale i energie (chod naprázdo 0,3 W). Mezi průmyslově odolné patří SDR typy odolávající krátkodobým přetížením dynamických zátěží.

V instalacích bez dostupného nulového vodiče lze vybrat z WDR řady s rozšířeným rozsahem vstupu 180 až 550 V. Pro větší příkon s nadlimitním zatížením jedné fáze jsou dostupné TDR typy se vstupem 3×400 V / 50 Hz.

Obr. 1. HDR-150    Obr. 2. DDR-480
Obr. 1. HDR-150, Obr. 2. DDR-480

DC/DC měniče

Pro změnu hladiny DC napětí, galvanické oddělení nebo stabilizaci jsou k dodání DC-DC měniče s různými vstupními a výstupními úrovněmi (3,3 až 48 V) ve výkonech 15 až 2 000 W. Praktickým důvodem pro použití DC-DC měničů je lepší stabilita napětí i při pulzní zátěži. Výhodami umístění výkonného měniče před dalšími snižujícím DC-DC stupni jsou možnost použití jednoho záložního systému (UPS) a zvýšení spolehlivosti napájecí sekce snížením počtu nutných prvků.

Při napájení ze široce kolísajících DC zdrojů el. energie (fotovoltaika, větrné elektrárny) lze zvýšit robustnost aplikace předřazením DC/DC měniče DDRH se vstupem 150 až 1 500 V a výkonem 60 W.

Je-li požadováno umístění napájecího zdroje LED na DIN, v katalogu jsou pod označením DRA typy s výstupem proudového charakteru pro přímé napájení LED čipů a s možností řízení jasu.

UPS a robustnost napájení

Pomocí typů DRC lze aplikace nižšího až středního příkonu (do 100 W) doplnit o funkci nepřetržitého provozu UPS. Pro větší výkony (100 až 1 000 W) byly vyvinuty UPS moduly DR-UPS40, resp. současná novinka DUPS. Oba jmenované mají nabíjecí, ochranné i informační obvody pro zajištění nepřerušovaného napájení.

Při napájení zátěže, jejíž výpadek by vedl k ohrožení bezpečnosti nebo vysokým nákladům, jsou přítomné na napájecí sběrnici tzv. redundantní zdroje energie připravené převzít úlohu po výpadku hlavního napájecího prvku. Jejich aktivaci zprostředkovávají moduly DR-RDN.

K překlenutí krátkodobých výpadků zdroje energie, např. po reakční dobu UPS, slouží zásobníky DBFU. Základní doba překlenutí výpadku je ve stovkách milisekund s možností prodloužení.

Obr. 3. DUPS20 AKAM      
Obr. 3. DUPS20, Obr. 4. DRDN20

Měkký start spínaných zdrojů

Jedním z negativních jevů při připojení spínaného zdroje na síť je jeho vstupní počáteční proudový požadavek. Proti předčasnému vybavení jističe jsou v portfoliu MEAN WELL ICL moduly, které navíc umožňují připojení většího počtu zdrojů na jeden jistič a zvyšují tak robustnost aplikace.

     
Obr. 5. ICL-16R, Obr. 6. KAA8R

DALI/KNX

Pro zajištění požadovaných parametrů napájení sběrnic DALI/KNX navrhl MEAN WELL několik výkonově odlišných typů zdrojů.

Mezi další prvky pro KNX síť se řadí výkonové spínače, přepínače, prvky pro LED s možností stmívání, USB rozhraní pro kofiguraci sítě i routery pro překlad dat LAN/KNX. V kombinovaných sítích DALI+KNX najdou své uplatnění rozhraní KDA/DLC-02 zajišťující oboustrannou kompatibilitu, konfiguraci a řízení.

Stručný výčet rozváděčových prvků MEAN WELL by mohl pokračovat díky možnosti uchycení mnoha průmyslových typů určených pro montáž na podložku pomocí dostupných adaptérů na DIN.

www.akam.cz