časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Napájecí DC konektory firmy Amass

TME Czech Republic, s. r. o. | www.tme.eu

Existují elektronické součástky, které dobře znají i nezasvěcení spotřebitelé, nemluvě o inženýrech-elektronicích nebo technicích. Tyto součástky jsou běžné a lidé si jich přestávají všímat a nikoho ani nenapadne přemýšlet o tom, kdo je jejich výrobcem. Velmi dobrým příkladem jsou silnoproudé konektory (zástrčky a zásuvky) XT30, XT60 nebo XT90, dokonale známé ze zařízení různého druhu. Kdo může uvést jméno jejich výrobce?

Firma Amass má vyčerpávající nabídku silnoproudých konektorů a jejich příslušenství určených pro použití u akumulátorů různého druhu. Důvodem je, že její hlavní sídlo se nachází tam, kde je mnoho výrobců akumulátorů Li-Ion a Li-Po. V průběhu osmnácti let své existence se továrna stala jedním z vedoucích výrobců konektorů. Aktuální sortiment obsahuje přes 300 druhů konektorů: testovacích (měřicí a testovací klipsy), banánkových, montovaných na panel, určených do automobilů a mnoho dalších. Díky značnému nárůstu používání lithiových akumulátorů se zvlášť dobře prodávají zmíněné konektory typu XT, které nacházejí uplatnění v mnoha zařízeních (včetně hraček), nabízené firmou Amass v různých variantách provedení. Její produkty se exportují do 63 zemí a používají se ve výrobě firem, jako jsou Qinghua, Ponovo, Fluke, Mac Tool a dalších. Setkat se s nimi lze doslovně na každém kroku.

Obr. 1. Konektor XT30
Obr. 1. Konektor XT30

Akumulátorové konektory

V posledních letech roste potřeba zařízení, která se nabíjejí. Je požadováno napájení akumulátorů s různým napětím, kapacitou a proudem. Problémy rostou se zvyšujícím se proudem, protože s ním začíná hrát svou roli úbytek napětí na kontaktu a tím ztráta výkonu. Je to důležité nejen z důvodu energetických ztrát, ale také proto, že se konektory mohou přehřívat. U konektorů tohoto druhu má také obrovský význam trvanlivost a stabilita spojení zdroje napájení se zátěží. Proto se v mnoha případech typické stejnosměrné konektory neosvědčují, a dokonce mohou způsobit zničení zařízení. Příkladem takového použití jsou vícevrtulové drony, určené pro rozličné úkoly jako je filmování ze vzduchu, fotografování, monitorování pomocí různých čidel.

Obr. 2. Konektor MR30
Obr. 2. Konektor MR30

Sortiment konektorů, které nabízí firma Amass, je velmi široký a umožňuje výběr vhodného výrobku pro každý akupack nebo napájecí baterii. Je zajímavé, že i nejmenší konektory typu XT30 (obr. 1) nebo MR30 (obr. 2) se mohou používat v aplikacích vyžadujících stejnosměrný proud 15 A a řada AS až do 90 A! Vysoká jakost používaných materiálů a stabilní výrobní technologie zaručují finálně výrobek splňující nejvyšší nároky. S výjimkou tzv. banánkových konektorů jsou všechny konektory polarizované s výrazným označením + a – na krytu.

Minimální ztráty a optimální pracovní teplota

Konektory Amass jsou vyvíjeny se zvláštní péčí. Výrobce věnuje pozornost patřičnému výběru materiálů. Nejen materiálům, které bezprostředně vedou proud, ale také krytu konektoru, aby se při přípustném vystavení teplotě při pájení kontakty nevytavily z krytu, nedeformovaly a neoxidovaly. Povrchy kontaktů jsou potahovány vrstvou zlata, což u konektoru XT30 umožňuje dosažení odporu pouhých 0,70 mΩ a u XT90 pouhých 0,30 mΩ!

Obr. 3. Konektor XT60E-M
Obr. 3. Konektor XT60E-M

V nabídce lze nalézt četné montážní varianty konektorů. Jsou to zásuvky a zástrčky určené k zapájení do desky, montáži na kabel nebo do panelu zařízení jako např. konektory XT60E-M (obr. 3) a XT30G-F (obr. 4).

Obr. 4. Konektor XT30G-F
Obr. 4. Konektor XT30G-F

Konektory pro lithiové akumulátory

Firma Amass věnuje zvláštní pozornost velmi pružně se rozvíjejícímu trhu s akumulátory. Zde je vyžadována velmi dobrá kvalita, dodržení příslušných parametrů a – stále častěji – speciální provedení. Např. konektory pro akupacky musejí nezřídka mít doplňkové monitorovací kontakty. Taková řešení jsou dostupná v nabídce Amass. Jsou to např. konektory ICX301 a XT90I (obr. 5 a obr. 6).

Obr. 5. Konektor ICX301
Obr. 5. Konektor ICX301

Obr. 6. Konektor XT90I
Obr. 6. Konektor XT90I

Obr. 7. Konektor EST80/120A-MF
Obr. 7. Konektor EST80/120A-MF

Za zmínku stojí, že všechny kontakty konektorů Amass jsou zlacené. Jedinou výjimkou je AS250.

Další informace o nabídce konektorů Amass jsou dostupné na webové adrese: https://www.tme.eu/pl/katalog/p,amass_1260/