časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nápadité radikální snížení elektrických ztrát

|

číslo 10/2004

inovace, technologie, projekty

Nápadité radikální snížení elektrických ztrát

Francouzská firma AMC-ETEC se již řadu let zabývá problematikou zvyšování elektrické vodivosti velkoplošných spojů tzv. stříbrnou kontaktní pěnou. V současnosti nabízí na trh jednoduše aplikovatelný produkt s označením Ecocontact. Tato pěna značně snižuje ztráty na elektrických kontaktech a působí zejména pozitivně v drsném průmyslovém prostředí, např. v galvanovnách. Obr. 1 Metoda se zejména hodí pro chemické provozy s elektrolýzou, kde se pracuje s vysokým proudy. Ztráty vlivem snížené vodivosti kontaktů v těchto provozech se odhadují na milióny kW·h za rok.

Vzhledem k mimořádně dobré vodivosti může stříbrná pěna jednak zvýšit životnost nových kontaktů pro vysoké proudy nad 1 000 A a u opotřebených kontaktů udržuje dobrou vodivost. Tak se mohou elektrické ztráty údajně redukovat minimálně až o 50Kontaktní pěna se vyrábí ve vakuu odpařováním čistého stříbra, má velkobuněčnou strukturu a vyznačuje se dobrou porézností a trvanlivostí. Díky této struktuře může vzniknout povrch s tisíci kontaktními body řádově v mikrometrech, tj. až 200 bodů na mm2 při tloušťce pěny 2 mm. Tyto „mikrobody„ proděraví vrstvu oxidu a vyvolají mikrosváry, čímž se odstraňují zóny s nežádoucí proudovou hustotou. Při použití nejsou potřebná žádná speciální opatření. Kontaktní místo se otevře v délce několika mm, pěna ve formě fólie se vsune a místo se opět uzavře.

Kontaktní pěna Ecocontact se dodává v tabulích nebo odpovídajících plochých foliích na míru podle kontaktního povrchu. Tabule jsou koncipovány pro elektrické spoje s proudy od 100 do 100 000 A a v rozměrech od 100 do 100 000 mm2. V budoucnosti najdou tyto kontaktní pěny podle tvrzení výrobce použití i v různých přístrojích a zařízeních pracujících s nízkými proudy a také v průmyslové elektronice.
[Weniger Energiverluste, 2004, Betriebstechnik, č. 5, str. 66]

Gustav Holub