časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nabíjení nové generace

redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Systém plug & charge dává elektromobilitě smysl

České společnosti opět posouvají dopředu nabíjecí infrastrukturu pro elektromobily. Společnost DEL a EVSELECT využívají ve své nové produktové řadě nabíjecích stanic protokol ISO 15118. Ten podporuje mimo jiné užitečnou funkci plug & charge, díky níž se nabíjení elektromobilů stává velmi snadným. Pořizovat si v tuto chvíli nabíjecí stanici bez této funkce, znamená do budoucna zásadně omezit její uživatele.

„Jedná se vlastně o nabíjení nové generace. Posouváme se od „hloupých“ nabíječek s komplikovanou autorizací a omezenými funkcemi řízení, ke způsobu nabíjení, který díky pokročilému komunikačnímu protokolu umožní celou řadu přidaných funkcí,“ vysvětluje Václav Dvořák, manažer elektromobility ze společnosti DEL. Podle něj je hlavní posun zejména v komplexní komunikaci mezi nabíjecí stanicí, jejím operátorem, dobíjeným elektromobilem a energetickou sítí. „Představte si situaci, kdy přijedete k veřejné nabíjecí stanici kteréhokoliv operátora a pouhým připojením k zásuvce budete automaticky autorizován k nabíjení či k platbě. Nabíjení může být navíc řízeno distribuční sítí a plánováno na základě různých tarifů a aktuální potřeby dobití akumulátoru,“ vysvětluje Václav Dvořák a dodává: „Je to zároveň způsob, jak jít naproti využitelnosti obnovitelných zdrojů energie, jejichž dodávky jsou nestabilní (FVE, vítr). V principu jde o to připojit v danou chvíli co nejvíce elektromobilů k síti přes nabíjecí infrastrukturu a nabíjet je, když je energie k dispozici. To jsou všechno věci, které dávají elektromobilitě postupně nový smysl.“

O přínosu funkce plug & charge pro nabíjecí infrastrukturu je přesvědčen i Viktor Fojt z firmy EVSELECT. „Komunikace je zabezpečená díky šifrování TLS. Proces nabíjení se optimalizuje, autorizační a zúčtovací aktivity se automatizují a urychlí, což zvyšuje uživatelský komfort. Možnosti regulace nabíjení ze strany distribuční sítě nás vyvarují černých scénářů v podobě tzv. black-outu, před kterými skeptici varují,“ vysvětluje Viktor Fojt s tím, že nová generace nabíjecích stanic od DEL a EVSELECT těmito funkcemi disponuje. Navíc se jedná o modulární systém, kdy nabíjecí stanice mohou vytvářet tzv. clustery.

Nová generace nabíjecích stanic společností DEL a EVSELECT zahrnuje střídavé i stejnosměrné dobíjení. Tam, kde je na nabíjení více času, dobře poslouží především nabíjecí sloupek DELTOWER. Tam, kde je potřeba nabíjet rychle, najde své uplatnění rychlonabíjecí stanice VECTOR DC 65, která se s funkcí DUAL chová jako dvě nabíječky DC v jedné a dá se také pořídit i ve verzi na napětí 900 V. Všechny tyto produkty využívají pokročilé řídicí jednotky OCPP TOP, TOP MINI nebo SANDWICH od společnosti EVSELECT.

[Tiskové materiály DEL a EVSELECT.]