časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nabídka publikací firmy IN-EL, spol. s r. o.

|

číslo 5/2003

odborná literatura

Nabídka publikací firmy IN-EL, spol. s r. o.

Dodatek k seznamu norem elektro platných k 1. 2. 2002
(změny od 1. 1. 2002 do 1. 2. 2003)

autor: Ing. Michal Kříž a kolektiv
cena: 63,- Kč, z toho DPH 5 % = 3,- Kč
formát: A5, 56 stran

Tato příručka přináší přehled změn v oblasti technických norem elektro, jež proběhly od vydání předchozího seznamu (svazek 58), tj. v období od 1. 1. 2002 do 1. 2. 2003.

V úvodu příručky jsou komentovány nejvýznamnější změny a uvedeny aktuální kontakty na prodejce technických norem.

Část pojednávající o změnách v oblasti technických norem elektro uvádí seznamy norem nově vydaných, změn norem stávajících a norem zrušených, a to jak norem ČSN, tak i dalších českých normativních dokumentů (PNE, ND ESČ).

Příručka je určena všem elektrotechnikům.

Příručku „Seznam technických norem elektro platných k 1. 2. 2002„, kterou tento dodatek doplňuje o aktuální informace, lze rovněž objednat u firmy IN-EL, spol. s r. o., a to za cenu 53,- Kč včetně DPH.

Elektrotechnická pravidla ESČ č. 33.01.03
Elektrické instalace v objektech se shromažďovacími prostory pro služby a ve výškových budovách
Platnost od 1. 5. 2003

cena: 53,- Kč, z toho DPH 5 % = 2,52 Kč
formát: A5, 29 stran, 3 přílohy

Pro elektrické instalace v objektech se shromažďovacími prostory pro služby a ve výškových budovách v současné době neexistuje ČSN ani EN. Technická norma pro tuto oblast se připravuje v IEC. Jednotlivé státy EU v současné době řeší tuto problematiku národními normativními dokumenty. Proto bylo v ČR, společně s firmou OBO BETTERMANN Praha, spol. s r. o., přistoupeno ke zpracování normativního dokumentu ESČ, jenž byl projednán s ČÚBP, ČSNI, Generálním ředitelstvím hasičského záchranného sboru, ČKAIT a dalšími subjekty.

Tento normativní dokument (dále jen „ND„) doplňuje základní požadavky uplatňované obecně na elektrické instalace podle norem souboru ČSN 33 2000 a požadavky na elektrické instalace ve vnitřních shromažďovacích prostorech z hlediska nebezpečí požáru podle ČSN 73 0831. Platí pro objekty služeb a další obdobné objekty a prostory, tzn. pro objekty s třídou vnějšího vlivu vyšší než BD1. Doplňovanými požadavky jsou např. požadavky na ochranu před úrazem elektrickým proudem, před nadproudy a před vnějšími vlivy obsažené v souboru ČSN 33 2000 část 1 až 6. Pro objekty služeb a další obdobné objekty a prostory jsou základní požadavky doplněny zejména z hlediska funkce a zabezpečovacích zařízení a jejich elektrického napájení. Požadavky jsou rovněž doplňující k původním požadavkům pro shromažďovací prostory (kina a divadla).

Objekty služeb, prostorami a pracovišti, na které je třeba tyto doplňující požadavky uplatnit, jsou například:

  • divadla, kina, sportovní zařízení a další prostory, kde se shromažďuje větší množství osob,
  • restaurace, hotely a podobná ubytovací zařízení,
  • výškové budovy,
  • uzavřená parkoviště,
  • školy,
  • letiště, železniční a autobusová nádraží,
  • továrny, úřady a budovy obchodních organizací.

ND je určen projektantům, montážním firmám, revizním technikům i provozovatelům elektrických zařízení.

Elektrotechnická pravidla ESČ číslo 33.01.02
Kabelové kanály, šachty, mosty a prostory - výstroj, vybavení a ochranná opatření
Platnost od: 1. 9. 2002

cena: 42,- Kč, z toho DPH 5 % = 2,- Kč
formát: A5, 29 stran, 7 obrázků, 4 tabulky, 1 příloha

Při tvorbě technických norem se dospělo k závěru, že ČSN 38 2156 pro navrhování a provádění kabelových kanálů, šachet a prostorů již vzhledem k vydání ČSN 33 2000-5-52, která platí pro kladení vedení, není zapotřebí. Přesto řada pracovníků v elektrotechnice postrádá zásady, které by tuto oblast pokrývaly.

Z tohoto důvodu byla zpracována tato pravidla, která vycházejí z původní ČSN 38 2156. Doplňují ji však o modernější provedení protipožárních přepážek a ucpávek i o nová provedení kabelových kanálů, které samy o sobě tvoří požární úsek. To, že pravidla uvádějí stejná konstrukční uspořádání jako dříve platná norma, umožňuje návaznost nových kabelových tras na staré i bezproblémové využití a doplňování starších kabelových kanálů.

Pravidla jsou doplněna informativní přílohou, která nejenže uvádí citované normy, jež jsou zapotřebí při konstrukci a vybavení kabelových kanálů, ale k některým z nich též uvádí stručný komentář, aby bylo zřejmé, jaké požadavky citovaná norma vlastně stanoví.

Pravidla byla zpracována ve smyslu Metodického pokynu ESČ č. 1/2001, schválena Českým úřadem bezpečnosti práce, Elektrotechnickým svazem českým, OBO BETTERMANN Praha, spol. s r. o., SET Olomouc a IN-EL, spol. s r. o. a projednána s Ministerstvem vnitra, generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky

Pravidla jsou určena projektantům, montážním firmám, revizním technikům i provozovatelům elektrických zařízení.

Objednáním prostřednictvím zde uvedeného objednávkového formuláře vzniká zákazníkovi nárok na slevu 5,- Kč z každého kusu objednané publikace.

Tyto i další publikace vydavatelství IN-EL, spol. s r. o. lze rovněž objednat prostřednictvím formuláře na www.in-el.cz.

Objednané publikace zasílá firma IN-EL, spol. s r. o. výhradně na dobírku.