časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Na veletrhu AMPER uvidíte ...

|

číslo 4/2002

Amper 2002

Na veletrhu AMPER uvidíte ...

Siemens s. r. o.     hala 2, sektor A, stánek 6

Společnost Siemens se opět zúčastní letos již 10. ročníku veletrhu AMPER 2002 v Praze (Výstaviště Praha Letňany), kde bude prezentovat své výrobky a řešení Siemens.

Obr. 1.

Subdivize Automatizace a pohony SD (standardní pohony) se bude letos prezentovat jako prodejce nn asynchronních elektromotorů a standardních frekvenčních měničů MICROMASTER..

Zajímavostí bude též nn asynchronní elektromotor 1LG4, 22 kW, který zastupuje inovovanou řadu elektromotorů nn z Frenštátu pod Radhoštěm. Jedná se o tzv. energeticky úsporný elektromotor, jehož velkou předností je nejen úspora energie při provozu, ale i šetrnost k životnímu prostředí.

Frekvenční měniče budou zastoupeny exponátem z nové inovované řady MICROMASTER 440 pro výkon 0,12 až 750 W, který nabízí uživatelům jednodušší instalaci, komunikaci a nastavení parametrů.

Subdivize Automatizace a pohony Pl (Provozní přístroje pro automatizaci pro esů a analytiku) zvolila pro letošní ročník veletrhu AMPER novou strategii pro prezentaci svých produktů. Návštěvníci shlédnou prezentaci portfolia této subdivize na velkoplošné obrazovce, která bude doplněna podrobnými výklady o jednotlivých produktech.

Vlak „exider“ je výjimečnou podívanou, nikoliv však přímo na veletrhu AMPER, ale na Nádraží Holešovice. Tento vlak začal svou cestu kolem světa již 20. března v Praze a během dvou let zastaví na velkých světových železničních stanicích. Celkem projede 70 evropskými městy v 22 zemích, 21 městy v Číně a jeho cesta na další kontinenty se již připravuje.

Siemens s. r. o.
Evropská 33a, 160 00 Praha 6
tel.: +420 2 33 03 11 11, 17 00
fax: +420 2 33 03 17 09
e-mail: milos.adamek@rg.siemens.cz
www.siemens.cz


Konzult Praha     hala 1, sektor D, stánek 11

Obr. 2.

Firma Konzult Praha, která jiř osm let na českém trhu zastupuje společnost Taian Electric, exportuje své výrobky do mnoha zemí světa, včetně EU a USA. Její výrobky jsou ověřeny autorizovanou zkušebnou TŰV Rheinland a označeny značkou shody CE a UL. K nejzajímavějším výrobkům firmy patří především řada měničů frekvence pro výkony od 0,2 kW s označením E2 a vektorové měniče řady V2 s vestavěným PID regulátorem.

Nová řada měničů E2 využívá nejmodernější polovodičové prvky, což umožnilo podstatně zmenšit rozměry, hmotnost i snížit cenu měničů. Např. měnič frekvence 1 x 220 V/0,75 kW s vestavěným filtrem má rozměry pouze 72 x 130 x 113 mm, hmotnost 0,8 kg a jeho cena se pohybuje kolem 5 000 Kč.

Nejnovější řada měničů V2 umožňuje vektorové i skalární řízení v otevřené zpětnovazební smyčce a má vestavěný programovatelný PID regulátor. U této řady došlo k rozšíření uživatelských funkcí, měnič umožňuje automatický přechod do režimu úspory energie, automatickou identifikaci vnitřních elektrických parametrů motoru, zobrazení výstupního napětí, proudu, frekvence a otáček, programovat analogový výstup a start do běžícího motoru.

Pro dodržení norem elektromagnetické kompatibility ČSN EN 55011 a ČSN 55022 jsou k měničům dodávány filtry české produkce.

KONZULT
U Libeňského pivovaru 3
180 00 Praha 8
tel. 02/ 66 31 77 64, 68 30 198
fax 02/ 68 30 185
e-mail: konzult.praha@tiscali.cz
http://www.konzult.cz


Lexel - Electric a. s.     hala 2, F 22, stánek 2

Lexel Electric a. s. je firma, která se specializuje na dovoz velmi široké palety elektroinstalačního materiálu jak pro obytné interiéry, tak pro průmysl. Do České i Slovenské republiky dodává široký sortiment domovních vypínačů a zásuvek v různém designu, i v provedení IP44, běžné i chráněné prodlužovací přívody, rozbočky, vidlice, bubnové prodlužovačky, vačkové spínače.

Obr. 3.

Pro průmyslové použití nabízí Lexel Electric kabelové trasy, žlaby, žebříky, instalační sloupy pro rozvod médií k jednotlivým pracovištím do kanceláří, nemocnic i výrobních hal.

Lexel Electric a. s. je součástí nadnárodní skupiny LEXEL Group, která sdružuje přes 60 výrobních a obchodních firem po celé Evropě. O mnoha výrobcích firmy Lexel Electric jsme již na stránkách ELEKTRO informovali.

Novinkou v sortimentu Lexel Electric je designově vysoce působivý elektroinstalační materiál řady Mona. Vypínače a zásuvky MONA jsou vybaveny šroubovými svorkami pro hliníkové a měděné vodiče s průřezem do 2,5 mm2. Ke standardnímu provedení patří také dětská pojistka u zásuvek. Ucelenou řadu doplňují anténní, telefonní a počítačové zásuvky. Tato série je schválena EZÚ, EVPU i dalšími odpovídajícími výzkumnými ústavy a má certifikáty těchto institucí.

Lexel – Electric a. s.
Poděbradova 43
702 00 Ostrava
tel.:+420-69-611 34 64
fax:+420-69-611 34 63
e-mail: info@lexel-electric.cz
www.lexel-electric.cz


Lovato, s. r. o.     hala 2, sektor F, stánek 10

Obr. 4.

Lovato s. r. o. Písek je tradičním výrobcem spínací a jisticí techniky pro průmysl a rovněž regulační a průmyslové automatizační techniky pro řízení průmyslových pohonů. Na veletrhu AMPER 2002 na pražském výstavišti PVA v Letňanech bude firma Lovato s. r. o. vystavovat spínací a jisticí přístroje nn, kompenzační regulátory a kondenzátory, regulátory hladin, termoregulátory, časová relé, řídicí systémy, multimetry a analyzátory, úložné kabelové systémy a roboty.

Mimořádnou nabídkou firmy Lovato je komplet pro regulaci hladin LV2D.

Více podrobností o konkrétní novince firmy Lovato, automatizační mikroprocesorové jednotce RGK pro řízení motorgenerátorů, se můžete dočíst v článku na straně 54.

Lovato s. r. o.
Za Nádražím 1735
397 01 Písek
tel./fax: 0362/26 47 06, 26 54 82, 26 60 55
fax: 0362/26 55 26
e-mail:
lovato@lovato.cz
www.lovato.cz


SELPO Broumy     hala 2, sektor B, stánek 13

Program OCEP pro Windows 9x, NT, ME, 2000 a XP firmy SELPO Broumy je určen pro projektové kanceláře i montážní firmy v oboru elektro a dalších montážních profesí. Svými možnostmi a variabilností při zpracování dat umožní uživatelům snížit časovou náročnost při tvorbě nabídek a vlastní realizaci zakázek. Dále je možné využít různé způsoby řešení dané problematiky, velkou variabilitu tiskových sestav a následná ekonomická vyhodnocení.

Do programu je možné importovat montážní i materiálové ceníky ÚRS Praha, a. s. a ceníky velkoobchodů s instalačním materiálem. Po zpracování rozpočtu je v montážní verzi k dispozici objednávkový systém materiálu, skladové hospodářství, mzdy a fakturace.

Uživateli sw OCEP jsou např. ČEZ, Plynoprojekt Praha, K+B Elektro-Technik Plzeň, Mostecká uhelná společnost, Energetika Třinec, ČKD Praha, Chemopetrol Litvínov, SME aj. Jako ucelený systém je určen i středním a drobným firmám.

Další informace o nabízeném sw firmy SELPO Broumy naleznete v článku na stránce 22.

SELPO
267 42 Broumy 285
tel./fax: 0316/59 51 33
e-mail: ocep@selpo.cz
www.selpo.cz


HAWKER, s. r. o.     hala 1, sektor E, stánek 18

Obr. 5.

Firma HAWKER, s. r. o. zajišťuje v České a Slovenské republice komplexní dodávky systémů zajištěného napájení, zahrnující dodávky těchto komponentů:

  • průmyslových baterií,
  • DC zdrojů,
  • UPS,
  • dieselagregátů,
  • rozváděčů,
  • vvzduchotechniky, a dále související projektové a servisní služby.

V rámci této upoutávky představíme ze sortimentu firmy HAWKER třífázový záložní zdroj (UPS) typu BORRI 4000, s dvojitou konverzí on-line třídy VFI-SS-111, 10 kVA až 250 kVA, 208/208, 400/400 V AC, 50/60 Hz. O akumulátorech řady DataSafe firmy HAWKER se dočtete v článku na straně 36.

HAWKER, s. r. o.
Chodovská 7
141 00 Praha 4
tel.: 02/67 99 61 11
fax: 02/67 99 69 99
e-mail: hawkerpraha@volny.cz
www.hawker.cz



Informace o veletrhu AMPER 2002

Veletržní vstupné
vstupenka jednodenní: 150,- Kč
vstupenka dvoudenní: 250,- Kč
vstupenka zlevněná: 75,- Kč

Doprava
Od stanic metra B Českomoravská a Vysočanská

bude vždy v průběhu veletržních akcí od 930 až do skončení veletržního dne (cca 1830)

zavedena speciální bezplatná veletržní autobusová linka č. 758 na výstaviště v Letňanech a zpět, s intervalem podle potřeby.

Návštěvníci mohou využít i pravidelných linek MHD (cena jízdenek podle platných tarifů). Pravidelné linky od stanic metra B Českomoravská nebo Vysočanská do stanice: Na Hranici nebo Dobratická nebo Boletická. Motorizovaní návštěvníci veletrhu mohou využít záchytná parkoviště P+R, například u stanice metra B Černý Most.

Obr. 2.

PVA – Pražský veletržní areál
Pražský veletržní areál Letňany (Výstaviště PVA) spravuje obchodní společnost PVA, a. s. s majetkovou účastí hlavního města Prahy. Posláním PVA je vytvořit postupně podmínky pro existenci velkých, významných veletrhů v hlavním městě Praze. Nové výstaviště je v severní části Prahy, při městském rychlostním okruhu a zaústění dálnice D8 z Drážďan do Berlína. Výstaviště bude přímo sousedit s konečnou stanicí metra C v Praze - Letňanech. Úsek trasy metra C ze stanice Nádraží Holešovice, přes Kobylisy, Prosek do Letňan je právě ve výstavbě a má být dokončen v roce 2004.

Dosavadní výstavní areál v pražské Stromovce (Výstaviště Praha Holešovice) svou kapacitou na konání tak velkých výstav, jako je například právě elektrotechnický veletrh AMPER, již nestačil. Historické haly Průmyslového paláce jsou již pro tak velkou a významnou výstavu minulostí. Bude se zde však konat řada jiných výstavních akcí.